Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel8. november 2023Repræsentationen i Danmark1 min læsetid

Udvidelsespakken 2023

Kommissionen har den 8. november 2023 vedtaget pakken dækker 10 lande inkl. Ukraine, Moldova og Georgien

kort

 

Pressemeddelelse

Meddelelse om EU-udvidelsespolitikken 2023 - KOM(2023)690

Udvidelsespakken består bl.a. af 10 landerapporter for Montenegro, Serbien, Albanien, Nordmakedonien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Tyrkiet og - for første gang - Ukraine og Moldova, som fik kandidatstatus i juni 2022, samt Georgien, som fik et europæisk perspektiv i juni 2022 på betingelse af, at der blev taget visse skridt.

Kommissionen har også fremlagt en vækstplan for Vestbalkan

 

Udtalelse af Ursula von der Leyen om 2023-udvidelsespakken og den nye væsktplan for Vestbalkan

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Ursula von der Leyen, President of the European Commission, and Olivér Várhelyi, European Commissioner, on the 2023 Enlargement package and the new Growth Plan for the Western Balkans

 

Baggrund:

Hvert år udarbejder Kommissionen en detaljeret vurdering af status og fremskridt i kandidatlandene og potentielle kandidatlande med hensyn til deres vej mod den Europæiske Union med særligt fokus på gennemførelsen af grundlæggende reformer og tydelig vejledning i de kommende prioriterede reformer.

Københavnskriterierne fra topmødet i 1993:

  • Medlemsskab  kræver, at ansøgerlandet har opnået institutionel stabilitet, som garanterer demokrati, retsstatsforhold, menneskerettigheder samt respekt for og beskyttelse af  mindretal
  • det kræver endvidere en fungerende markedsøkonomi samt  evne til at klare konkurrencepresset og markedskræfterne i Unionen.
  • Medlemskab forudsætter, at ansøgeren er i stand til at påtage sig forpligtelserne ved et medlemskab, herunder er i stand til at tilslutte sig målet om en politisk, økonomisk og monetær union.

 

Kilder

Detaljer

Publikationsdato
8. november 2023
Forfatter
Repræsentationen i Danmark