Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel5. april 2018Repræsentationen i Danmark

Borgerdialog i København med Margrethe Vestager den 5. april

Den 5. april inviterede Europa-Kommissionen i Danmark til borgerdialog om Europas fremtid med Margrethe Vestager, EU-kommissær for konkurrence.

Margrethe Vestager

Arrangementet startede med en publikumsafstemning, hvor alle 115 deltagere fik mulighed for at svare på spørgsmålet: "Hvad ser du som den største udfordring for Danmark i fremtiden?" Resultatet af afstemningen viste, at "klima" og "ulighed" er de to spørgsmål, der lå deltagerne højest på sinde.

Margrethe Vestager fik efterfølgende ordet, og beskrev EU's rolle i at bidrage til løsningen af grænseoverskridende udfordringer, der ikke kan håndteres effektivt af enkelte lande. Det gælder eksempelvis klima og miljø - og ikke mindst spørgsmål indenfor kommissærens eget ekspertiseområde: konkurrence.

Der blev her lagt op til en diskussionen af EU's rolle i regulering af de store digitale virksomheder - som f.eks. sociale medier, samarbejdsplatforme og leverandører af onlineindhold – der de senere år oplevet en opblomstring og har bidraget betydeligt til den økonomiske vækst i EU. Udfordringen er, at de gældende skatteregler ikke blev lavet med henblik på denne type virksomheder, der er globale, virtuelle og i mange tilfælde slet ikke fysisk til stede i medlemslandene. I dag skal virksomheder nemlig kun betale selskabsskat, hvis de er fysisk tilstede i et land. Margrethe Vestager forklarede, hvordan EU arbejder for, at store digitale virksomheder skal betale skat på lige fod med andre virksomheder i EU.

På baggrund af et spørgsmål fra publikum, bevægede diskussionen sig hen på beskyttelse af persondata. Her henviste Margrethe Vestager til EU's persondataforordning, der træder i kraft den 25. maj 2018. Den indfører blandt andet "retten til at blive glemt": at ens data bliver fuldstændigt og permanent slettet fra en platform eller tjeneste, hvis man beslutter at forlade den. Den nye persondataforordning giver med andre ord folk mulighed for at blive herre over deres digitale data, og eksempelvis flytte dem til en anden digital platform.

Sted: Gorrissen Federspiel Advokatpartnerselskab, Axel Towers, Axeltorv 2, 1609 København V

Moderator: Martin Breum

Detaljer

Publikationsdato
5. april 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark