Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
  • Nyhedsartikel
  • 15. marts 2018
  • Repræsentationen i Danmark
  • 1 min læsetid

Borgerdialog i Odense med Vytenis Andriukaitis

I samarbejde med Syddansk Universitet og Region Syddanmark inviterede Europa-Kommissionen i Danmark den 15. marts til borgerdialog og debat omkring fremtidens sundhedsvæsen i Europa.

Borgerdialog med Vytenis Andriukaitis

Publikum havde mulighed for at stille spørgsmål til, og dele deres synspunkter med:
- Vytenis Andriukaitis, EU Kommissær for Sundhed og Fødevaresikkerhed
- Karsten Uno Petersen, Regionsmedlem i Region Syddanmark og medlem af det Europæiske Regionsudvalg, og
- Professor Karen Søgaard, Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet

Diskussionen blev styret af Mette Walsted Vestergaard, og kom vidt omkring en lang række emner.

EU-kommissær Vytenis Andrikuaitis indledte diskussionen med at forklare vigtigheden af at investere i forebyggelse. I dag bruger EU-medlemslande kun mellem 1,5 % og 3 % af de offentlige budgetter på forebyggelse – det er ifølge kommissæren slet ikke nok, særligt taget i betragtning af den aldrende befolkning i Europa, og det faktum, at flere og flere lider af mange forskellige sygdomme på én og samme gang. Ifølge kommissæren bør Europa investere i en sund aldrende befolkning og bedre imødekomme fremtidens demografiske udfordring ved at opprioritere investering i forebyggelse.

Karen Søgaard argumenterede for, at der skal gøres mere for at skabe nogle sunde og aktive rammer på arbejdspladsen eftersom det er her, at 80% af den voksende befolkning tilbringer halvdelen af deres vågne timer.
Karsten Uno Petersen fremførte vigtigheden af, at medlemslande har friheden til selv at lægge nationale strategier og prioriteter på sundhedsområdet – men lagde også vægt på, at der er meget vigtig viden at hente i øget samarbejde landene imellem.

Flere af publikumsdeltagerne spurgte ind til de sociale aspekter af sundhed, der også blev tager op af paneldeltagerne. Den forventede levetid i Danmark er otte år længere end i Litauen – dette har meget at gøre med forskellige levestandarder i de to lande. 150 millioner mennesker lever i fattigdom i Europa og er urolige for fremtiden – derfor har EU besluttet at aktivere den europæiske søjle for sociale rettigheder, der handler om mere end det indre marked; den handler også om forbedre livskvalitet og levevilkår i Europa.

OBS: Gense hele debatten - Klik her...

Detaljer

Publikationsdato
15. marts 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark