Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel16. april 2024Repræsentationen i Danmark2 min læsetid

Danmarks Idrætsforbund vinder EU-sportspris

Prisen for fremme af ligestilling mellem kønnene inden for sport går til Danmarks Idrætsforbund i kategorien 'Be Equal' med deres "DIF get2sport"

fodbold

DIF get2sport er et initiativ fra Den Olympiske Komité og Idrætsforbundet. Siden 2005 har de arbejdet for at sikre stærke og ressourcestærke frivillige sportsklubber i ugunstigt stillede boligområder.

Målet er at give børn og unge fra etniske minoriteter, der bor i disse områder, mulighed for at være en del af det frivillige samfundsliv og deltage i sport på lige fod med børn og unge andre steder i Danmark.

I dag fokuserer DIF get2sport mere på piger, især i områder med mange etniske minoriteter. Undersøgelser viser, at færre piger fra etniske minoriteter deltager i sportsklubber sammenlignet med danske piger.

Lidt over en tredjedel af børn og unge fra ugunstigt stillede områder deltager i sportsklubber, hvilket er under det nationale gennemsnit. Tallet er endnu lavere for piger. Derfor er DIF get2sport dybt dedikeret til at tiltrække flere piger af etniske minoriteter til sportsklubber.

Dette indebærer en ressourceintensiv, praktisk og vedvarende indsats, da de står over for meget forskellige, kontekstuelle og unikke udfordringer og barrierer, når det handler om at inkludere piger med forskellig etnisk baggrund i danske idrætsklubber og samfund.

Takket være deres særlige fokus på pigernes initiativer er antallet af pigemedlemmer steget betydeligt. I de seneste to år er antallet af piger i de get2sport-støttede sportsklubber steget til 1.534 medlemmer.

Det er vigtigt at opnå større lighed inden for sport og specifikt mere deltagelse og repræsentation af piger fra etniske minoriteter af flere årsager. Det fremmer social inklusion og skaber en følelse af tilhørsforhold, teamwork og venskab. Alt dette gennem sportens magt.

Piger fra etniske minoritetsfamilier oplever undertiden udstødelse gennem forskellige former for social kontrol. Sport kan bygge bro mellem disse kløfter og skabe en følelse af fællesskab, som kan være transformerende.

Sport styrker piger, øger deres selvtillid og selvværd. At skabe en positiv effekt i forskellige aspekter af deres liv. De bliver rollemodeller, der beviser, at køn og etnicitet ikke bør begrænse ens ambitioner.

Baggrund

EU's sportspris #BeInclusive anerkender og fejrer de resultater, som sportsorganisationer, der arbejder med etniske minoriteter, flygtninge, personer med handicap, udsatte ungdomsgrupper eller enhver anden gruppe, der står over for udfordrende sociale forhold, har opnået. De dækker også ligestilling mellem kønnene og fremmer kvinders deltagelse.

I år deltog 88 projekter i konkurrencen, og en jury på højt niveau evaluerede projekterne og udvalgte finalisterne og vinderne. Hver vinder tildeles en pris på 10,000 EUR, og hver finalist tildeles en præmie på 2,500 EUR.

I år er priskategorierne: Bryde barrierer, være lige fremme ligestilling mellem kønnene inden for sport og sport for fred

Kilder

Detaljer

Publikationsdato
16. april 2024
Forfatter
Repræsentationen i Danmark