Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel7. oktober 2022Repræsentationen i Danmark2 min læsetid

Det Europæiske Råd i Prag

EU-lederne mødtes i Prag fredag den 7. oktober 2022 for at diskutere de tre mest presserende spørgsmål som EU står over for, nemlig Ruslands krig i Ukraine, energi og den økonomiske situation.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the Meeting of the European Political Community and Informal meeting of heads of state or government, Prague

Dette topmøde fandt sted dagen efter det første møde i det europæiske politiske fællesskab, som fandt sted den 7. oktober 2022 og samlede ledere fra hele kontinentet - Læs mere...

Indledende bemærkninger af von der Leyen på pressekonferencen med formand Charles Michel og premierminister Fiala efter mødet

 

Vigtigste punkter på dagsordenen:
 

 • Ukraine
  EU's ledere vil drøfte EU's reaktion på Ruslands angrebskrig mod Ukraine og Kremls fortsatte eskalering, herunder tilrettelæggelsen af en national mobiliseringskampagne, de tvungne proformafolkeafstemninger og den ulovlige annektering af Ukraines regioner Donetsk, Luhansk, Zaporіzjzja og Kherson. I deres erklæring af 30. september 2022 afviste EU's ledere kategorisk de ulovlige annekteringer og fordømte dem utvetydigt .
  I den forbindelse vil EU's ledere drøfte, hvordan der fortsat kan ydes støtte til Ukraine, herunder økonomisk, militær, politisk og finansiel støtte, og hvordan vores kritiske infrastruktur bedst kan beskyttes.
   
 • Energi
  Ruslands krig mod Ukraine har en dramatisk indvirkning på energisituationen i Europa med en afsmittende virkning på økonomien. I den forbindelse vil EU's ledere drøfte, hvordan forsyningssikkerheden og overkommelige energipriser for husholdninger og virksomheder kan garanteres, navnlig i den kommende vinter.
  Som led i drøftelserne vil EU's ledere vurdere de beslutninger, der allerede er truffet i denne henseende, herunder en række energiforanstaltninger, der skal reducere efterspørgslen efter elektricitet og opkræve og omfordele energisektorens ekstraordinære indtægter til de endelige forbrugere, og som EU's energiministre nåede til politisk enighed om i slutningen af september.
  I lyset af drøftelserne vil EU's ledere også udstikke retningslinjer for yderligere reformer og foranstaltninger for at sikre en velkoordineret europæisk reaktion.
   
 • Den økonomiske situation
  EU's ledere vil se på, hvordan de økonomiske udfordringer som følge af Ruslands krig mod Ukraine og dens indvirkning på energisituationen kan håndteres. I den forbindelse er imødegåelse af høje energipriser, støtte til vækst og beskæftigelse og beskyttelse af sårbare forbrugere mod høje energiregninger de vigtigste emner. På denne baggrund vil EU's ledere drøfte, hvordan de politiske reaktioner kan koordineres i en ånd af solidaritet og forsvar af fælles interesser.

 

Kilder

Detaljer

Publikationsdato
7. oktober 2022
Forfatter
Repræsentationen i Danmark