Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel31. januar 2020Repræsentationen i Danmark2 min læsetid

Det med brexit...

Det Forenede Kongerige og Nordirland stemte den 23. juni 2016 for at forlade den Europæiske Union. Den 29. oktober 2019 vedtog Det Europæiske Råd en forlængelsenfor at give mere tid til ratificeringen af udtrædelsesaftalen. Begge parter har nu...

Brexit

31/1: Formændene Ursula von der Leyen, David Sassoli og Charles Michels fælles presseudtalelse om Det Forenede Kongeriges udtræden af Den Europæiske Union - Klik her...

24/1-2020: Spørgsmål og svar om Storbritanniens udtræden af EU den 31. januar 2020 - Læs mere...

29/10: Det Europæiske Råds afgørelse truffet efter aftale med Det Forenede Kongerige om forlængelse af fristen i henhold til artikel 50, stk. 3, i TEU - Erklæring...

Baggrund:

"Siden afstemningen har briterne forhandlet med EU om vilkårene for at træde ud. Det kan lyde simpelt at forlade EU, men er enormt kompliceret.
Et godt eksempel er Storbritanniens bilindustri, som producerer 1,5 mio. biler om året og står for 10 procent af landets eksport. Men bilerne består af dele, som briterne selv importerer fra blandt andet EU. Og bilerne vil man gerne sælge i EU. Hvis Storbritannien skal underlægges samme regler som andre ikke-EU-lande, så betyder det, at sam-handel bliver omfattet af både told og bureaukrati, fordi briterne ikke længere er en del af EU’s indre marked.
Derfor kæmper Storbritannien for at beholde nogle af de fordele, man har ved at være medlem af EU. Men samtidig vil briterne ikke længere betale til EU’s fælleskasse, ligesom man vil lukke grænserne mere til for migranter og udenlandsk arbejdskraft. Det handler forhandlingerne om.
Der tales groft sagt om to modeller: Soft Brexit og Hard Brexit. Soft Brexit betyder, at briterne forhandler sig til at beholde en række af de aftaler, man i dag har med EU. Hard Brexit er et mere rent snit, hvor Storbritanniens vilkår - på godt og ondt - mere vil ligne dem, som andre ikke-EU-lande har."

Hvad betyder Brexit for Danmark?

"Storbritannien var i 2017 Danmarks fjerdestørste eksportmarked. Ifølge Danmarks Statistik er 45.000 danske arbejdspladser bundet op på eksport til landet. Derfor kan det få stor betydning for os, at briterne forlader EU.
Konsekvenserne af Brexit for Danmark afhænger af, hvad briterne og EU kan forhandle sig frem til. Et Hard Brexit vil blandt andet betyde, at den danske eksport til Storbritannien bliver både dyrere og mere besværlig. Det handler ikke kun om toldmure og mere bureaukratisk bøvl, det handler også om valuta: Det britiske pund har tabt værdi, efter Brexit blev vedtaget. Når danske virksomheder sælger varer i Storbritannien, bliver de typisk betalt i pund, og derfor er betalingen relativt mindre værd, når pundet falder. For et land som Danmark, der eksporterer mere end vi importerer til briterne, er det en ulempe.
Samlet set er iagttagere enige om, at Brexit på kort sigt vil være en økonomisk ulempe for Danmark. Men hvor stor ulempen er, afhænger af den aftale, briterne får med EU."
(Kilde: Håndbog i EU for journalister)

Er din virksomhed klar til et Brexit uden nogen aftale? - ellers tjek det - klik her...

Detaljer

Publikationsdato
31. januar 2020
Forfatter
Repræsentationen i Danmark