Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel25. januar 2018Repræsentationen i Danmark1 min læsetid

Dom i sag om test af homoseksuelle asylansøgere

I 2013 fandt Domstolen, at homoseksuelle asylansøgere kunne have ret til flygtningestatus i EU. I 2014 præciserede Domstolen, at nationale immigrationsmyndigheder kan undersøge, om asylansøgeres påstande om homoseksualitet er troværdige.

Dom i sag C-473/16 F

Domstolen fandt i denne sammenhæng, at asylansøgninger ikke kun kan vurderes på baggrund af stereotypiske forestillinger om homoseksuelle, at ansøgere ikke må stilles spørgsmål om detaljerne ved deres seksuelle praksis, og at myndighederne ikke kan benytte ansøgernes udførelse af homoseksuelle handlinger som et bevis på homoseksualitet, og at myndighederne ej heller må teste ansøgerne for at de skal demonstrere deres homoseksuelle orientering, og myndighederne må for den sags skyld heller ikke acceptere ansøgeres fremlæggelse af videooptagelser af deres intime handlinger.

I det foreliggende tilfælde søgte en nigeriansk statsborger om asyl i Ungarn, idet han henviste til, at han var blevet forfulgt i sit hjemland på grund af sin homoseksualitet. Den ungarske immigrationsmyndighed hørte først asylansøgeren personligt og gav dernæst en psykologisk ekspert til opgave at undersøge ansøgerens seksuelle orientering. Den nigerianske mands ansøgning blev afvist, da psykologens tests afkræftede troværdigheden af ansøgerens erklæring om homoseksualitet.

Den ungarske domstol, der prøver lovligheden af immigrationsmyndighedens afgørelse, er i tvivl om – i lyset af Domstolens tidligere nævnte dom fra 2014, der forbød udførelsen af tests, for at bekræfte troværdigheden af erklæringer om homoseksualitet – en ansøgers seksuelle orientering kan undersøges med de psykologiske tests, der er anvendt i den foreligggende sag.

Den ungarske domstol vil reelt gerne vide, om der overhovedet findes en test, der vil kunne opfylde alle de krav, som dommen fra 2014 fastsætter.

Den 25. januar 2018 falder der dom i denne sag (C-473/16)

Detaljer

Publikationsdato
25. januar 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark