Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel20. maj 2021Repræsentationen i Danmark2 min læsetid

Endnu en kontrakt med BioNTech-Pfizer om flere doser...

Kommissionen har indgået en tredje kontrakt med medicinalvirksomhederne BioNTech og Pfizer. Den reserverer yderligere 1,8 mia. doser på vegne af alle EU-lande mellem slutningen af 2021 og 2023. Det vil gøre det muligt at købe 900 mio. doser af den...

Køb af op til 300 mio. flere doser af vaccinen fra BioNTech-Pfizer

Ifølge kontrakten skal vaccineproduktionen være baseret i EU, og væsentlige bestanddele skal komme fra EU. Det fastsættes også, at leveringen til EU er garanteret fra begyndelsen af leveringen i 2022. Takket være det veletablerede samarbejde med virksomhederne under de nuværende kontrakter og de etablerede ordninger sikres der rettidige leverancer af doserne. EU-landenes mulighed for at videresælge eller donere doser til lande med behov uden for EU eller gennem COVAX-faciliteten er blevet styrket, hvilket bidrager til en global og retfærdig adgang til vaccinen i hele verden. Denne nye kontrakt vil styrke EU's vaccineproduktionskapacitet og dermed gøre det muligt at betjene andre markeder i hele verden.

en kontrakt med BioNTech-Pfizer, der er indgået i dag, bygger videre på den brede portefølje af vacciner, der skal produceres i Europa, inklusive de allerede underskrevne kontrakter med AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac, Moderna og BioNTech-Pfizer selv. Kommissionen har udstedt en betinget markedsføringstilladelse for de vacciner, der er udviklet af BioNTech og Pfizer, Moderna, AstraZeneca og Johnson og Johnson. Denne diversificerede vaccineportefølje sikrer, at Europa har adgang til tilstrækkelige doser til at immunisere hele befolkningen, herunder mod virusvarianterne.

BioNTech er et tysk firma, der samarbejder med amerikanske Pfizer om at udvikle en vaccine baseret på messenger-RNA (mRNA). mRNA spiller en fundamental biologisk rolle, idet det overfører signaler fra DNA til cellernes proteinfabrik. I en mRNA-vaccine skaber disse signaler uskadelige fragmenter af virusset, som det menneskelige legeme bruger til at opbygge en immunrespons for at forebygge eller bekæmpe sygdom.

Kommissionen har besluttet fortsat at støtte denne vaccine baseret på en solid videnskabelig vurdering, den anvendte teknologi, virksomhedernes erfaring med vaccineudvikling og deres produktionskapacitet til at levere til hele EU. Kommissionen vil også supplere denne kontrakt med andre kontrakter om vacciner, der er baseret på andre teknologier, og dermed fortsætte den vellykkede porteføljetilgang, som den valgte fra starten.

Baggrund

Den 17. juni fremlagde Europa-Kommissionen en europæisk strategi for at fremskynde udviklingen, fremstillingen og anvendelsen af effektive og sikre vacciner mod covid‑19. Til gengæld for retten til at købe et bestemt antal vaccinedoser inden for en given tidsramme finansierer Kommissionen nogle af de startomkostninger, som vaccineproducenter står over for, gennem forhåndsaftaler om indkøb.

I betragtning af de nuværende og nye varianter af SARS-CoV-2 er Kommissionen og EU-landene i færd med at forhandle nye aftaler med virksomheder, der allerede indgår i EU's vaccineportefølje, som vil gøre det muligt at købe hurtigt tilpassede vacciner i tilstrækkelige mængder til at styrke og forlænge immuniteten.

Til indkøb af de nye vacciner kan EU-landene anvende REACT-EU-pakken, et af de største programmer under det nye instrument Next Generation EU, som viderefører og udvider kriseberedskabs- og kriseafhjælpningsforanstaltningerne.

Detaljer

Publikationsdato
20. maj 2021
Forfatter
Repræsentationen i Danmark