Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
  • Supplerende information
  • 11. februar 2025
  • Repræsentationen i Danmark
  • 9 min læsetid

EU i dagens aviser tirsdag den 11. februar 2025

Aviser+to mænd



Dagens EU-tophistorier

Handel: EU klar til modsvar mod Trumps toldtrusler
Ifølge Ritzau/Reuters vil EU reagere på Donald Trumps seneste trusler om told på stål og aluminium. Frankrigs udenrigsminister, Jean-Noël Barrot, udtaler, at EU vil komme med et modsvar, ligesom det skete i 2018. Barrot understreger, at det er op til EU-Kommissionen at afgøre, hvilke sektorer der vil blive påvirket. Han siger: "Den (EU-Kommissionen, red.) er klar til at trykke på aftrækkeren, når tiden er kommet. Nu er tiden kommet. Det er ikke i nogens interesse at starte en handelskrig med Den Europæiske Union." Trumps udmelding om en 25 procent told på stål og aluminium vil blive mødt med en tilsvarende reaktion fra EU, der er fast besluttet på at beskytte sine økonomiske interesser. Ifølge en artikel fra /ritzau/AFP har USA's tidligere præsident, Donald Trump, annonceret en ny toldafgift på 25 procent på import af stål og aluminium, der gælder for alle lande. Dette skridt kan potentielt påvirke handelsrelationerne med EU, da tidligere præsident Joe Biden havde udvidet toldfrie kvoter til også at omfatte EU. Trump overvejer dog at fritage Australien fra denne told, hvilket han begrunder med landets køb af mange fly fra USA. Ifølge en artikel fra Ritzau påpeger Helge Pedersen fra Nordea at amerikanske varer simpelthen ikke er konkurrencedygtige. EU kan snart blive mål for Trumps toldpolitik, men der er håb om, at forhandlinger kan føre til en aftale. "Han vil formentlig bruge straftolden som en måde at få trukket de enkelte lande til forhandlingsbordet," siger Helge Pedersen. Ifølge Reuters udtalte Olaf Scholz i en tv-debat, at EU er i stand til at reagere hurtigt på Trumps trusler om told mod EU. Scholz understregede, at EU har forberedt sig på mulige modsvar, hvis Trump vælger at indføre told på europæiske varer. Han sagde: "For at sige det på den mest forsigtige diplomatiske måde, så kan vi som EU reagere inden for en time." En artikel fra Børsen beskriver, hvordan markedet reagerer på Donald Trumps nye toldtrusler, herunder en straftold på 25% på importeret stål og aluminium. Trods Trumps udmeldinger, som også inkluderer EU som mål for told, forbliver markedet roligt. Josephine Cetti, chefstrateg hos Nordea, udtaler: "Markedet køber ikke længere hans bluff. Investorerne ved godt, at det er en del af hans forhandlingstaktik." EU er blandt de regioner, der kan blive påvirket, men investorerne har vænnet sig til Trumps strategi og ser det som en del af hans forhandlingsværktøj. Natalia Setlak fra Danske Bank bemærker, at markedet handler på håbet om, at Trumps trusler ikke bliver til virkelighed. Risikoen for en markedsnedtur eksisterer dog, hvis forhandlingerne mislykkes.

Kilder: B.T:, mandag; Berlingske, mandag; Kristeligt Dagblad, mandag; Jyllands-Posten, mandag; Børsen, tirsdag, s. 6,7,14


Andre EU-historier: Prioriterede emner

Landbrug: EU vil forenkle regler for landbrugsstøtte og rapportering
Ifølge Ritzau vil EU-Kommissionen forenkle reglerne for landbrugsstøtte som en del af deres arbejdsprogram for 2025. Fokus er på at skabe et "dristigere, enklere og hurtigere" EU. Reglerne for landbrugsstøtte, som udgør en tredjedel af EU's budget, skal forenkles for at lette arbejdsbyrden for landmænd og embedsmænd. "Vi er nødt til at fjerne de strukturelle bremser på EU's konkurrenceevne," lyder det i udkastet.

Kilder: B.T., mandag; Berlingske, mandag; Kristeligt Dagblad, mandag

Andre EU-historier

Interne anliggender: AfD står til rekordvalg, men møder modstand i Tyskland
Ifølge Jyllands-Posten står det højrenationalistiske parti AfD til sit bedste valg nogensinde i Tyskland, men det møder stadig stor modstand, især fra EU-venlige kredse. AfD er kendt for sin stramme udlændingepolitik og EU-skeptiske holdninger, og partiet ønsker, at Tyskland skal forlade EU og euroen. I en tv-debat kritiserede den nuværende kansler Olaf Scholz den konservative kandidat Friedrich Merz for at samarbejde med AfD om migrationspolitik, hvilket Scholz mener kan være i strid med EU-lovgivning. Scholz udtalte: "Han har brudt et tabu. Vi kan ikke være sikre på, hvor han står i fremtiden." AfD's fremgang ses som en del af et højreskift i vestlige demokratier, men partiet holdes stadig uden for politisk indflydelse i Berlin. Berlingske rapporterer, at søndagens tv-debat mellem Tysklands kansler Olaf Scholz og udfordreren Friedrich Merz fokuserede på migrationspolitik og EU-lovgivning. Scholz kritiserede Merz for at foreslå politikker, der kunne bryde med EU's regler: "Foreslår Merz virkelig, at det største land i Europa, som ligger helt centralt, skal bryde europæisk lovgivning?" Debatten blev præget af diskussioner om det højrenationale AfD, som ingen af kandidaterne ønsker at samarbejde med. Lykke Friis fra Tænketanken Europa bemærkede, at AfD's holdninger er så højreorienterede, at de er isoleret i Europa-Parlamentet. Debatten blev vurderet som tæt, men med Merz som favorit til at vinde kanslerposten.

Kilder: Jyllands-Posten, tirsdag, s. 10,11; Berlingske, tirsdag, s. 12

Konkurrence: EU skal agere samlet for at styrke konkurrenceevnen
Natasha Friis Saxberg skriver i en kommentar i Jyllands-Posten, at EU står over for udfordringer i konkurrencen med USA og Kina, og foreslår fire tiltag for at styrke EU's økonomi. Hun fremhæver, at EU-Kommissionens konkurrenceevnekompas er et skridt i den rigtige retning, men spørger: "Men spørgsmålet er, om initiativerne går langt nok?" Saxberg foreslår en stærkere fælles strategi, herunder en eksportfond og et strømlinet skattesystem. Hun påpeger behovet for at fjerne nationale særregler, der skaber barrierer for virksomheder. Desuden understreger hun vigtigheden af at styrke innovation og forskning, og at EU skal agere som ét samlet hold frem for 27 individuelle nationer for at opnå global økonomisk styrke.

I en kommentar analyserer i Børsen analyserer Line Andersen, økonom, Cepos, EU's produktivitetsudfordringer og kritiserer EU-Kommissionens nye EU-kompas, der søger at genvinde konkurrenceevnen. Artiklen fremhæver, at statsstøtte ikke er en effektiv metode til at fremme grøn omstilling og produktivitet. Der er dog positive elementer i kompasset, såsom øget handel og færre administrative byrder. European Policy Information Center, som Cepos er medlem af, understreger behovet for at opgøre de faktiske reguleringsomkostninger. "Det er altså rammende, når professor og dr.jur. Jesper Lau Hansen i et indlæg i Børsen skriver, at lovgivningen er 'som at se en katastrofe i slowmotion'." Artiklen advarer om, at bæredygtighedsrapportering kan blive en byrde for erhvervslivet uden reel klimaeffekt.

Kilder: Jyllands-Posten, tirsdag, s. 9; Børsen, tirsdag, s. 22

Finansielle anliggender: ECB: Trumps toldsatser kan skabe globalt udbudschok
Ifølge Marketwire vurderer ECB's vicechef, Luis de Guindos, at de varslede toldsatser fra USA's præsident, Donald Trump, vil medføre et globalt "udbudschok" og påvirke den økonomiske vækst. De Guindos ser en uklar indvirkning på europæisk inflation, men bemærker, at "indvirkningen på inflationen er meget mindre klar (...) for hvis den økonomiske aktivitet falder, vil det straks dæmpe udviklingen i inflationsspændingerne." Han understreger vigtigheden af at undgå en handelskrig med USA og anbefaler, at Europa reagerer forsigtigt på de amerikanske toldsatser. ECB nærmer sig sin inflationsmålsætning på 2 pct., og de Guindos opfordrer til en "forsigtig og intelligent tilgang" i håndteringen af de økonomiske udfordringer.

Kilder: Børsen, mandag

Økonomi: USA halter efter EU i regulering af kryptovaluta
David Bentow skriver i en kommentar i Børsen om udfordringerne ved regulering af kryptovalutaer i USA og sammenligner med EU's tilgang. Donald Trump har ændret sin holdning til kryptovalutaer og støtter nu deres vækst, men eksperter som David Yermack advarer om, at "der er ingen tvivl om, at der er behov for regulering i USA af kryptoaktiver, men det er en opgave, som ligger hos Kongressens to kamre." Yermack anbefaler, at USA overvejer EU's Mica-regler, som er mere eftertænksomme. Nicola Borri påpeger, at EU's stramme regulering kan blive udfordret, hvis USA går en anden vej. Artiklen fremhæver også, at manglende regulering kan føre til økonomiske og juridiske problemer, og at blockchain-teknologi har potentiale til at skabe transparens.

Kilder: Børsen, tirsdag, s. 11,12

Klima: Dan Jørgensen: EU fastholder grøn kurs trods modvind i USA
Ifølge Jyllands-Posten forsikrer Dan Jørgensen, EU's energikommissær, at EU fortsat vil holde fast i sine grønne ambitioner trods modvind i USA. Han understreger, at "virksomheder skal ikke være bange for, at deres investeringer i grønne løsninger er placeret forkert. Uanset hvad der sker i USA, så bliver vi altså på det grønne spor i Europa." EU's grønne pagt, The Green Deal, forpligter til en reduktion af CO2-udledning med 55% i 2030 og 100% i 2050. Jørgensen fremhæver, at der ikke vil være nogen tilbagegang i disse mål, og at EU vil fortsætte med at udvikle dem. Han planlægger at præsentere en Affordable Energy Action Plan for at reducere energiomkostningerne og fremme vedvarende energi. Jørgensen erkender, at der er udfordringer med komplekse løsninger som grøn brint og Power-to-X, men insisterer på, at EU skal holde fast i disse teknologier for at opnå langsigtede klimamål.

Kilder: Jyllands-Posten, tirsdag, s. 6,7

Sikkerhedspolitik: Kommentar: Danmark bør satse på selvstændigt forsvar
Anders Sørensen skriver i en kommentar i Information, at Danmark ikke bør stole på stormagter som USA, Tyskland og Frankrig for sin sikkerhed. Forfatteren kritiserer både NATO og EU som forsvarsalliancer, da de kan prioritere egne interesser over Danmarks. "Jeg stoler ikke på magthaverne i hverken USA, Tyskland eller Frankrig," udtrykkes der. I stedet foreslås et demokratisk og folkeligt baseret forsvar, der fokuserer på national suverænitet og aktivt forsvar af infrastruktur. Dette indebærer en omlægning af Forsvaret til en defensiv organisation og indførelse af almindelig værnepligt. Forslaget inkluderer også en demokratisk struktur, hvor forsvarsansatte kan vælge deres ledere, og et decentraliseret hjemmeværn baseret på lokale og regionale organisationer.

Kilder: Information, mandag

Klima: Studie: Stabil energiforsyning med sol og vind er mulig
B.T. skriver, at ifølge Videnskab.dk viser et nyt dansk studie, at en stabil energiforsyning baseret på sol og vind er mulig med en omkostningsvariation på plus/minus 10 procent over 60 års vejrudsving. Studiet, som blandt andet involverer forskere fra Aarhus Universitet, understreger vigtigheden af strategiske energireserver for at opnå CO2-neutralitet. Ebbe Kyhl Gøtske fra Aarhus Universitet udtaler: "Vores studie viser, at med et fokus på strategiske reserver kan vi med vedvarende energi godt opnå en stabil energiforsyning." Studiet bygger på en antagelse om, at EU er selvforsynende, hvilket endnu ikke er tilfældet, da EU i dag kun forsyner omkring 40 procent af sin egen primære energiforsyning. Resultaterne kunne være mindre ekstreme med energiimport uden for EU. Implementeringen af teknologier som brændselsceller og CO2-fangst er afgørende for en grøn fremtid, men kræver flere investeringer og politisk opmærksomhed.

Kilder

Detaljer

Publikationsdato
11. februar 2025
Forfatter
Repræsentationen i Danmark