Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Meddelelse28. juni 2024Repræsentationen i Danmark4 min læsetid

EU i uge 27 - 2024 - det sker...

I denne uge tager Margrethe Vestager bl.a. til Singapore

Juli 2024

 

  • 29/6: Kommissionsformand Ursula von der Leyen i Kairo for at fremme EU's strategiske partnerskab med Egypten på den fælles investeringskonference
    Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, rejser til Kairo for at deltage i investeringskonferencen mellem EU og Egypten, hvor hun vil holde åbningstale sammen med præsidenten for Den Arabiske Republik Egypten, H.E. Abdel Fattah El-Sisi, den 29. juni.
    Det fælles investeringsforum, der finder sted i Kairo den 29.-30. juni, er det første vigtige resultat af det strategiske og omfattende partnerskab mellem Egypten og EU, som de to nåede til enighed om i marts 2024. Partnerskabet omfatter politiske forbindelser, økonomisk stabilitet, investeringer og handel, migration og mobilitet, sikkerhed og demografi samt menneskelig kapital.
    Kommissionsformand Ursula von der Leyen vil blive ledsaget af ledende næstformand Valdis Dombrovskis og kommissær med ansvar for naboskab og udvidelse, Olivér Várhelyi. Konferencen samler omkring 1.000 deltagere, herunder ministre fra Egypten og EU, højtstående embedsmænd, europæiske finansielle institutioner og administrerende direktører fra en bred vifte af sektorer fra både EU og Egypten.
    Ledende næstformand Dombrovskis vil på EU's vegne undertegne aftalememorandummet om kortfristet makrofinansiel bistand på op til 1 mia. EUR til støtte for Egyptens økonomiske reformprogram, der har til formål at styrke den egyptiske økonomis modstandsdygtighed og potentiale. Det er en del af den pakke på 7,4 mia. EUR, som kommissionsformand Ursula von der Leyen bebudede i marts for at støtte det strategiske og omfattende partnerskab med Egypten. På konferencen vil der blive indgået et stort antal investeringsaftaler med europæiske virksomheder samt bilaterale samarbejdsaftaler med EU for at fremme beskæftigelse og færdigheder, fremstilling af vacciner, fødevaresikkerhed og bæredygtig udvikling.
    Konferencen har til formål yderligere at fremme investeringsmuligheder i nøglesektorer såsom vedvarende energi, herunder vedvarende brint, cirkulær økonomi, fremstilling (farmaceutiske, medicinske og bilindustrien), landbrug/fødevarer og vandsikkerhed, innovation og digitalisering. Begge parter har peget på disse sektorer, da de skønnes at have potentiale til at bidrage til Egyptens bæredygtige udvikling og økonomiske diversificering.

 

 

  • 1/7: Høring i sag C-417/23 om Slagelse Almennyttige Boligselskab om forskelsbehandling
    I henhold til dansk lovgivning skal antallet af almene familieboliger reduceres i såkaldte "omdannelsesområder". Et omdannelsesområde forstås som et boligområde, som i de seneste fem år har haft en befolkningssammensætning, hvor mere end 50 % er "indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande", og hvor en række andre kriterier er opfyldt. Der verserer 5 sager for Østre Landret om opsigelse af lejemål på disse områder. 
    Sag 1-4: Fra 2018 er Schackenborgvænge blevet udpeget som et "omdannelsesområde". I 2020 opsagde udlejer 17 lejemål i Schackenborgvænget, herunder de fem lejere i sagerne for Østre Landsret. De opsagte lejere blev ikke udvalgt ud fra et kriterium om, hvorvidt de er "indvandrere eller efterkommere fra ikke-vestlige lande". 
    Sag 5: Mjølnerparken har også været udpeget som "omdannelsesområde" siden 2018. På dette grundlag blev der udarbejdet en udviklingsplan i 2019. Planen omfattede salg af visse boligblokke. Herefter er det udlejerens ansvar at opsige lejerne i disse blokke. Alle lejere er blevet tilbudt genhusning. 
    Østre Landsret har anmodet Domstolen om en fortolkning af direktivet om ligebehandling af alle uanset race eller etnisk oprindelse. Den ønsker oplyst, om direktivets begreb "etnisk oprindelse" i den foreliggende sag omfatter en gruppe personer, der defineres som "indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande". Og i bekræftende fald, om den danske ordning udgør direkte eller indirekte forskelsbehandling.

 

 

  • 3-5/7: Margrethe Vestager i Singapore
    Besøger Smart Nation CityScape, mødes med Grace Fu, Singapores handelsminister og med Singapores præsident Tharman Shanmugaratnam; besøger Singapore AI Safety Institute og det nationale universitet i Singapore samt mødes med Josephine Teo, Singapores kommunikations- og informationsminister.

 

  • 4/7: Dom i den danske sag C-375/23 Meislev vedr. associeringsaftalen med Tyrkiet og stand still-klausul
    EN blev født i Tyrkiet og er tyrkisk statsborger. I 2013 fik han opholdstilladelse i Danmark på grundlag af sit ægteskab med en dansk statsborger, der bor i Danmark. Den 27. marts 2017 indgav EN en ansøgning om tidsubegrænset opholdstilladelse i Danmark til Udlændingestyrelsen. På det tidspunkt havde EN status som arbejdstager i Danmark og var omfattet af associeringsaftalen, herunder afgørelse nr. 1/80.
    Den 10. november 2017 gav Udlændingestyrelsen EN afslag på permanent opholdstilladelse i Danmark med den begrundelse, at han ikke opfyldte betingelsen om, at han skal have haft lovligt ophold i Danmark i mindst seks år. Udlændingestyrelsen fandt endvidere bl.a., at han ikke opfyldte de særlige betingelser for at opnå tidsubegrænset opholdstilladelse efter blot fire års lovligt ophold i Danmark.
    Det er klart, at betingelserne for forudgående ophold og beskæftigelse var mere byrdefulde end betingelserne for at opnå en tidsubegrænset opholdstilladelse, der var gældende den 1. december 1980, da standstill-klausulen i artikel 13 i afgørelse nr. 1/80 trådte i kraft i Danmark.
    Ved Udlændingestyrelsens afgørelse af 15. oktober 2020 blev EN's opholdstilladelse forlænget indtil den 15. oktober 2026. Det fremgår af afgørelsen, at opholdstilladelsen giver ham ret til at arbejde og studere i Danmark og er betinget af, at han har et gyldigt pas.
    Højesteret har anmodet Domstolen om at afgøre, om nationale bestemmelser, der fastsætter betingelserne for at opnå tidsubegrænset opholdstilladelse i en medlemsstat, er omfattet af standstill-klausulen og i givet fald, om skrappere tidsmæssige betingelser for opnåelse af en permanent opholdstilladelse for en medlemsstat kan anses for at være egnede til at lette en vellykket integration af tredjelandsstatsborgere. 

 

-

  • 17-18/10: Det Europæiske Råd / Bruxelles

Kilder

Detaljer

Publikationsdato
28. juni 2024
Forfatter
Repræsentationen i Danmark