Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
  • Nyhedsartikel
  • 11. oktober 2024
  • Repræsentationen i Danmark
  • 4 min læsetid

#EUiDK @ Kulturnatten i København

EU styrker i disse år båndene til Grønland. Derfor sætter vi - i samarbejde med Det Grønlandske Hus i København - på årets kulturnat særligt fokus på grønlandsk kunst og kultur og på hvordan Grønland og EU kan berige hinanden gensidigt. 

Grønland

I løbet af aftenen får du mulighed for at opleve både traditionel og moderne grønlandsk kultur. Der vil være grønlandsk musik, teater, kunst, talks, workshops og kunsthåndværk, samt smagsprøver på grønlandske specialiteter. 

Adresse: Gothersgade 115, 1123 København K

Tid: 18:00 - 24:00

Du kan blandt andet opleve: 

Josef Tarrak-Petrussen kl. 22.00 og 23.00
Josef Tarrak-Petrussen, bedre kendt under kunstnernavnet Tarrak, er en grønlandsk rapper.
Han brød igennem i 2016 med sangen Tupilak fra sit første album Fxgxs, som skabte stor debat i Grønland om forholdet mellem grønlandsk og dansk i uddannelsessystemet. Tarrak, som er blevet et forbillede for en generation af grønlandske unge, er ofte samfundskritisk i sine tekster, som blandt andet omhandler sociale problemer, kolonialisme og forholdet mellem danskere og grønlændere.

INUANIMA kl. 19:00, 20:00 og 21:00
INUANIMA er en eksperimenterende musik- og performance - duo bestående af Aviaja Lumholt (inuit/dansk) og Igor Rado (balkan/dansk). Deres musik er inspireret af deres egen oprindelige kulturarv, inuit, balkan og skandinavisk. Inuanima beskriver deres musik som en hyldest til det mutikulturelle og en positiv sameksistens mellem naturen og mennesket. Til kulturnatten optræder de med en maskedans- inspireret performance med særligt afsæt i de inuitiske traditioner. 
Læs mere om dem her: Inuanima.com 

INUANIMA

Ulf Fleischer og Christian Søgaard kl. 18:30, 19:30 og 20:30
Legendariske Ulf Fleischers musikalske rejse begyndte i Qullissat, og hans talent for musik blomstrede tidligt. Efter at have erobret scenen i Grønland, Danmark, Island, Færøerne og Canada blev han anerkendt med Koda-prisen i 1997. Med hits som "Neriuut", "Paarisa", "Takorluulertuarpagit" og "Issiaannarusunngilanga" har Ulf Fleischer cementeret sin plads som en af Grønlands førende kunstnere.

Christian Søgaard rejste som ung student til Grønland og lærte her at spille på harmonika. I 12 år var han i mesterlære i Povl Dissings Trio, inden han selv sprang ud som sanger. I mange år var han kapelmester for Rasmus Lyberth. Nu spiller har han dannet Christian Søgaard Trio, som har et bredt repertoire, men fra tid til anden transformerer sig til Christian Søgaard Polka/Vajgat Band og underholder med grønlandsk dansemusik en hel aften.

Cheeky – hele aftenen
Cheeky er uddannet fra Det Kongelige Kunstakademis Designskole. Det kreative sind og den grønlandske kultur er hun vokset op med på Christiania, og da hun i 2014 endelig kom til Grønland faldt hun pladask for landet. Siden da har hun rejst på kryds og tværs i landet, hvor hun har udsmykket bygninger, afholdt workshops for børn og unge og integreret sig i det grønlandske hip hop miljø.

Sacha Malinský - foto Aviaja Lumholt - Stjerneskibet på Christiania
Sacha Malinský ved Stjerneskibet på Christiania
Foto: Aviaja Lumholt

I Cheekys kunst ses tydeligt det hjerte, der banker for den grønlandske kultur med masser af respekt og humor – men der skinner også noget andet mere alvorligt igennem, som ligger hende stærkt på sinde. Nemlig forholdet mellem Grønland og Danmark, som hun mener trænger til heling, ikke mindst i form af en større bevidsthed om og fokus på danskernes store uvidenhed om Grønland.
På Kulturnatten har hun skabt en Avittat-workshop, hvor man ud over at være med til at skabe kunst, kan være med til at gøre op med fordomme og forudtagenhed om Grønland. 

Konrad Nuka Godtfredsen – hele aftenen
Opvokset i den sydgrønlandske by Narsaq. Han er oprindeligt uddannet grafiker, men arbejder som autodidakt tegner/kunstner og laver både tegneserier, bogillustrationer og frimærker. Konrad Nuka Godtfredsen har tidligere vundet den grønlandske ARON-pris, udpeget som årets kunstner af den grønlandske julemærkefond, nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris, nomineret til den svenske ALMA-pris flere gange og senest modtaget Selvstyrets Kulturpris 2024.
Da Sydgrønlands kulturlandskab Kujataa i 2017 kom på verdensarvslisten, etablerede Kujataa et samarbejde med Nuka Godtfredsen om at illustrere nordbotiden, nordboernes forsvinden og Inuits overtagelse af landet. Det er en række af disse værker, man på Kulturnatten kan se udstillet i Europa-Huset. 

Gaz Zaa Lung kl. 18:00
tænder sin tranlampe og danser trommedans for at give Kulturnatten den bedst tænkelige start. Gaz Zaa Lung Qaavigaq er født i 1953 i den tidligere boplads, Uummannaq, Dundas. Hun voksede op i Kangerluarsuk og Qaanaaq. Gaz Zaa Lung bor i dag i København hvor hun optræder med sin slægts trommesange, er historiefortæller og skuespiller. 

Aftenen igennem kan du også høre spændende speed-talks om alt fra vand til hvaler, fra mineraler til minoriteter og fra samarbejde med EU til søgen efter selvstændig identitet. 

Og hvis du er heldig, kan du også opleve dansende isbjørne under Nordlyset.

Vi glæder os til at se dig

Mvh
#EUiDK

PS. Alle tider er ca. tider...!

Kilder

Detaljer

Publikationsdato
11. oktober 2024
Forfatter
Repræsentationen i Danmark