Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel22. august 2018Repræsentationen i Danmark1 min læsetid

Europæisk mindedag for ofrene for alle totalitære og autoritære regimer den 23. august

Fælles erklæring fra førstenæstformand Frans Timmermans og kommissær Jourová forud for den europæiske mindedag for ofrene for alle totalitære og autoritære regimer

Europæiske mindedag for ofrene for alle totalitære og autoritære regimer

"Hvert år på denne dag ærer vi ofrene for alle totalitære regimer og mindes med sorg de katastrofale følger af Molotov-Ribbentrop-pagten, som den 23. august 1939 blev indgået mellem Nazityskland og Sovjetunionen. Med den pagt indledtes en af Europas mørkeste perioder. Millioner af mennesker blev myrdet, og flere generationer af europæiske medborgere blev mærket for livet.

Vi har pligt til at bevare navnene på de mange forfulgte og holde mindet om dem i live. Det har vi ikke mindst, fordi vores fælles værdier, såsom menneskers værdighed, grundlæggende rettigheder, retsstatsprincippet og demokrati, nu 79 år senere igen konfronteres af en ekstremistisk, nationalistisk og uforsonlig retorik.

Ved at værne om og overlevere erindringen om fortidens grusomheder til Europas unge i dag er vi med til at beskytte os selv mod en gentagelse af lignende forbrydelser. Det er samtidig en påmindelse om, hvor vigtigt det er at beskytte alle europæeres menneskerettigheder.

Vi må fortsætte med at fortælle historien om, hvad der skete i Europas fortid, så vi i fremtiden undgår at begå de samme fejl."

Baggrund

Undertegnelsen af Molotov-Ribbentrop-pagten den 23. august 1939 førte til, at mange millioner mennesker blev deporteret, tortureret og slået ihjel under totalitære regimer.

Afslutningen på Anden Verdenskrig satte en stopper for naziregimet, men mange europæere fortsatte i årtier med at lide under totalitære regimer.

Detaljer

Publikationsdato
22. august 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark