Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information1. juni 2018Repræsentationen i Danmark6 min læsetid

Fredag den 1. juni

Tophistorier

Trump vil have straftold
Flere medier skriver om en kommende handelskrig mellem EU og USA. Jyllands-Posten skriver, at USA's handelsminister, Wilbur Ross, meddelte torsdag, at anmodningerne om undtagelse fra EU, Canada og Mexico ikke er imødekommet, og dermed var handelskrigen med nogle af USA's nærmeste allierede en realitet fra midnat. Præsident Trumps beslutning om at indføre særtolden begrundes med hensynet til USA's "nationale sikkerhed". Blandt argumenterne er, at der i USA i dag kun findes én producent, der kan fremstille aluminium i den kvalitet, der anvendes i produktionen af jagerfly. Tilsvarende mener Trump-regeringen, at USA - i tilfælde af en større væbnet konflikt, hvor produktionen af krigsmateriel skal øges - ikke råder over kapacitet til at kunne producere de nødvendige mængder stål i de krævede kvaliteter. Berlingske skriver, at statsminister Lars Løkke Rasmussen og Dansk Industri kritiserer USAs præsident, Donald Trump, i skarpe vendinger. BT fortæller, at EU vil svare igen og indføre told på en række amerikanske varer. Det siger EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker efter USA's beslutning om at indføre told på europæisk stål og aluminium fra fredag. ”Det er fuldstændig uacceptabelt,” siger Juncker. Børsen skriver, at en handelskrig vil koste Danmark dyrt. “Det er stærkt alvorligt. Danmark bliver et fattigere land,” siger finansminister Kristian Jensen (V) om den globale handelskrig mellem USA og blandt andet EU, der nu går i gang.
Børsen, s. 1, 24-25; Berlingske, s. 1, 6, 32; BT, s. 5; Ekstra Bladet, s. 10; Information, s. 9; Jyllands-Posten, s. 1, 11; Kristeligt Dagblad, s. 6; Politiken, s. 1; MetroXpress, s. 1, 15 (01.06.2018)

Prioritede historier

Politikere kræver undersøgelse
Politiken skriver, at temaet var det samme i Europaparlamentets plenarsal i Strasbourg onsdag aften og i folketingssalen på Christiansborg torsdag: Har EU brugt europæiske skatteborgeres penge til militærudstyr, som hjælper Tyrkiet til at holde flygtninge fra Syrien væk fra grænsen med metoder, som krænker menneskerettighederne? I Strasbourg krævede et stort flertal, at EU-Kommissionen iværksætter en uafhængig undersøgelse af sagen. I København vil Enhedslisten, SF og Alternativet have regeringen til at arbejde for en uafhængig undersøgelse i EU og have standset den pengestrøm fra EU til Tyrkiet som har betalt for det omstridte militærudstyr.
Politiken, s. 10 (01.06.2018)

Italien kan danne ny regering
BT fortæller, at De to protestpartier Femstjernebevægelsen (M5S) og Ligaen i Italien er blevet enige om en ny regering. Alle betingelser er blevet opfyldt for en politisk regering bestående af M5S og Ligaen, fremgår det af en erklæring fra partiets ledere. I spidsen for den nye regering skal stå de to partiers hidtidige kandidat som premierminister Giuseppe Conte. Kilder tæt på forhandlingerne siger, at Paolo Savona, der var skyld i, at præsidenten sagde nej til en regering af de to partier, da ville gøre ham til finansminister, i stedet bliver han minister for europæiske anliggender.
BT, s. 2; Børsen, s. 4; Information, s. 11 (01.06.2018)

EU og Merkel truer demokratiet
I et debatindlæg i Berlingske skriver Marie Krarup: ”Polen burde have ros for sin ansvarlige og kloge optræden i udlændingepolitikken. Men nej. EU udsætter Polen og de andre østeuropæiske lande for en voldsom kritik for ikke at tage flere flygtninge. Jeg har i embeds medfør tilbragt fire dage i Polen. Og jeg kan nu ved selvsyn forsikre, at når man går rundt i Stettins eller Warszawas gader, så ser man ikke nogen muslimske tørklæder. Jeg så i hvert tilfælde ikke en eneste sharia-udstyret kvinde i de dage, jeg tilbragte der. Hermed adskiller Warszawa sig voldsomt fra det indtryk, man får af befolkningssammensætningen i andre af EU's storbyer. Det er ikke så sært, for Polen har i lighed med andre østeuropæiske lande sagt nej til muslimsk indvandring. Så der er få muslimer i landet. (Ifølge Pew Research Center har de 0,1 procent, men der er 5,4 procent i Danmark, 8,8 procent i Frankrig og 6,1 procent i Tyskland). De flygtninge/migranter, der er i Polen, kommer mest fra Ukraine. Polen har passet godt på sit land og sin befolkning under den voldsomme flygtningestrøm ind i Europa på trods af kravet fra EU om at modtage flygtninge-kvoter. Dermed går Polen med stor sandsynlighed en meget sikrere og tryggere fremtid i møde, end de vesteuropæiske lande.”
Berlingske, s. 28-29, 32 (01.06.2018)

Det indre digitale marked

EU's GDPR vil bremse teknologiinnovation
Børsen skriver, at de amerikanske virksomheder blev i vid udstrækning taget på sengen, da EU's nye regler om persondata, GDPR, trådte i kraft i sidste uge. Selvom de nye EU-regler har været undervejs i flere år, har teknologisektoren i Silicon Valley nemlig i høj grad ignoreret lovgivere uden for USA, lyder vurderingen fra Juha Christensen, stifter af Cogniance og manden bag en række teknologivirksomheder i Silicon Valley gennem 20 år. “Store virksomheder som Google og Microsoft har indimellem måttet vågne op, når russiske eller kinesiske konkurrencemyndigheder har blandet sig, men de har ikke forholdt sig proaktivt over for lovgivning fra EU,” siger Juha Christensen.
Børsen, s. 20-21 (01.06.2018)

Interne anliggender

EU-lande husede hemmelige CIA-fængsler
Jyllands-Posten beretter, at de to europæiske lande Litauen og Rumænien har hjulpet den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, med at tilbageholde og krænke fangers rettigheder. Det fremgår af to domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Rumænien og Litauen hver især har forbrudt sig mod forbuddet om tortur.
Jyllands-Posten, s. 3 (01.06.2018)

KL glæder sig over fortsat EU-pengestrøm til Danmark
På Altinget kan man læse, at 4,2 milliarder kroner bliver der til Danmark fra posen med såkaldte samhørighedsmidler i EU's næste langtidsbudget, hvis det står til EU-Kommissionen. Dermed bevarer Danmark i grove tal den samme EU-pengeindsprøjtning som i dag, på trods af at Kommissionen generelt har svunget sparekniven over støtten, der primært går til EU's fattigste egne.
Altinget (01.06.2018)

Landbrug

EU vil forbyde aktivstof til kartofler mistænkt for at fremkalde kræft
På Altinget kan man læse, at menneskers sundhed og forbrugersikkerhed vil blive udsat for en uacceptabel risiko, hvis aktivstoffet chlorpropham bliver fornyet. Det mener regeringen, der derfor bakker op om et forslag fra EU-Kommissionen om ikke at forny den eksisterende godkendelse, fremgår det af et grundnotat fra Miljø- og Fødevareministeriet sendt til Folketingets Europaudvalg. En vurdering fra EU har blandt andet vist, at chlorpropham kan forårsage sløvhed, svimmelhed, blodmangel og påvirke vægt og hormonel aktivitet af bugspytkirtlen.
Altinget (01.06.2018)

Retlige anliggender

EU forlænger dansk særregel for kødpålæg
BT fortæller, at danske myndigheder beholder retten til at stille skrappere krav til indholdet af nitrit i kødprodukter på det danske marked end vores nabolande. EU-Kommissionen har således forlænget en dansk særregel, der gør, at man i Danmark tillader mindre nitrit end i resten af EU. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet.
BT, s. 5 (01.06.2018)

Forbrugerråd om EU-dom: En god dag for flypassagerer
MetroXpress skriver, at EU-dom om kompensation på flyrejser kan danne praksis på et ellers uklart område, mener Forbrugerrådet Tænk.. ”I dag er en god dag at være flypassager.” Det siger Vibeke Myrtue Jensen. Hun er miljø- og transportpolitisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk. Udmeldingen kommer, efter at EU-Domstolen torsdag har givet en tysk kvinde medhold i, at hun kan få kompensation for en over fire timer lang forsinkelse på et indenrigsfly i Marokko.
MetroXpress, s. 18 (01.06.2018)

Detaljer

Publikationsdato
1. juni 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark