Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information1. september 2017Repræsentationen i Danmark6 min læsetid

Fredag den 1. september

EU i dagens aviser

1. september 2017

Dagens EU-tophistorie

Brexit forhandlingerne går trægt
Flere medier skriver i dag om Brexitforhandlingerne. Jyllands-Posten skriver, at
EU og Storbritannien fortsat ser vidt forskelligt på deres skilsmisseforhandling. Den britiske forhandlingsleder, David Davis, opfordrede EU, på et pressemøde torsdag, at udvise mere fleksibilitet i forhandlingerne. EU's chefforhandler Michel Barnier, vil have styr på tre centrale afdelinger af skilsmissen: den økonomiske afregning af, hvor meget Storbritannien skal betale både i forbindelse med bruddet og fremover, grænseforholdet mellem Storbritannien og Irland samt EU-borgeres fremtidige rettigheder i Storbritannien - og briters ditto i EU-landene. Altinget skriver, at det ser sort ud for planen om at starte forhandlinger om briternes fremtidige forhold til EU til oktober. "Med den nuværende fart er vi langt fra at kunne konstatere, at der er sket tilstrækkelige fremskridt," sagde Michel Barnier. Særligt slaget om Brexit-regningen har skabt frustrationer. Berlingske skriver, at William Hague, forhenværende britisk udenrigsminister, mener, at de britiske vælgere er at bebrejde for, at Storbritannien får en dårligere Brexit-aftale med EU. Ifølge Hague havde det været meget bedre, hvis den konservative regering havde fået et klart mandat.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 18; Altinget; Berlingske, s. 33

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Interne anliggender: Frankrig står overfor store reformer på arbejdsmarkedet
Flere aviser skriver om den franske regerings udfordringer. Information skriver, at den franske præsident Emmanuel Macrons popularitetstal er støt faldet over sommeren og slår fast, at hvedebrødsdagene definitivt forbi. Alt tyder på, at Frankrigs nye præsident går ind i en hed september med hårde opgør om hans omstridte arbejdsmarkedsreform, som den franske premierminister, Édouard Philippe, kunne præsentere for offentligheden i går. De vidtgående reformer, der skal forenkle og trimme et stift og tungt arbejdsmarked og nedbringe Frankrigs høje arbejdsløshed - omfattende strejker og gadeuro kan blive modsvaret fra fagforeningerne og venstrefløjen, der truer med omfattende strejker og blokader. Kritiske røster advarer: Frankrig er en ”krudttønde”, der venter på at eksplodere. Jyllands-Posten fortæller, at reformerne helt konkret skal gøre det nemmere for franske virksomheder at ansætte og at fyre medarbejdere.
Kilder: Information, s. 13; Jyllands-Posten, s. 17; MetroXpress, s. 24

Interne anliggender: Tyskland er udfordret
Flere medier beskæftiger sig i dag med de udfordringer som Tyskland står overfor, og som er varme emner i den tyske valgkamp. Weekendavisen skriver, at Made in Germany både i Tyskland og udlandet er blevet synonym for kvalitet, troværdighed, højteknologi, leveringssikkerhed og holdbarhed. Det kan lyde som en kliché, men er det ikke. Flere undersøgelser viser, at der blandt forbrugerne i hele verden er størst tillid til de tyske varer. Det fremgår af Made-in-Country-Index 2017, som opinionsinstituttet Statista har lavet. Dog har en større svindelsag om dieselbilers udstødning har givet bilindustrien en masse ridser i autolakken. Skandalen er blevet et af det tyske forbundsdagsvalgs store temaer. Især venstrefløjen beskylder den konservative-socialdemokratiske regeringskoalition for at holde hånden over svindlerne. Berlingske fortæller, at kritikken af Gerhard Schröders forbindelser til Putins folk og Moskva, ser ud til at ramme den socialdemokratiske kanslerkandidat, Martin Schulz. Schulz har forsøgt at lægge afstand til Schröder, mens udenrigsminister Sigmar Gabriel forsvarer sin partifælle. Kristeligt Dagblad nævner at Tysklands problemer med asylsystemet har været enorme. Flygtningestrømmen og det forkætrede mantra er blevet symboler på det svigt, mange tyskere har følt siden kansler Merkels egenrådige beslutning om at tage imod hundredetusindevis af flygtning, mener Tanja Fendel, som forsker i flygtninges integration på arbejdsmarkedet ved Institut for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsforskning (IAB) i Nürnberg.
Kilder: Weekendavisen, s. 11; Berlingske, s. 23; Kristeligt Dagblad, s. 7; Børsen, s. 24

Andre EU-historier

Arbejdsmarkedspolitik: Danmark mangler uddannede IT-folk
Berlingske kan fortælle, at antallet af IT-specialister i Danmark er tæt på EU-bundniveau.
Væksten i IT-specialister i Danmark har været den sjette laveste i EU fra 2010-2014, og danske virksomheder søger i cirka hvert tredje tilfælde forgæves efter IT-specialister. Dette begrundes bl.a. med manglende kompetencer hos ansøgerne, mens knap én ud af ti virksomheder oplever, at der slet ikke er ansøgere til stillingen. Lige nu mangler vi i Danmark omkring 3.000 IT-specialister, og dette er bare et øjebliksbillede. Tallet forventes at vokse til 19.000 i 2030. Hvis Danmark skal høste gevinsterne af digitaliseringsbølgen, er det nødvendigt, at vi får uddannet mange flere IT-specialister.
Kilde: Berlingske, s. 16

Finansielle anliggender: Nøgletal fra Eurozonen viser fortsat vækst
Børsen beretter, at i Europa står fredagen i nøgletallenes tegn. I Tyskland, Storbritannien, Frankrig og for hele eurozonen er der nyt om PMI i industrien for august, og i Italien offentliggøres BNP-væksten i andet kvartal. De seneste nøgletal har vist, at væksten trives i de fleste EU-lande. Vitor Constancio, medlem af Den Europæiske Centralbank (ECB), holder tale i Italien om udviklingen i Eurozonen.
Kilde: Børsen, s. 36

Landbrug: EU støtter landmændene
Jyllands-Posten fortæller, at staten og EU støtter landmændene. Staten og EU betaler for, at landmændene etablerer de såkaldte frivillige målrettede virkemidler, som omfatter minivådområder, vådområder og plantet skov. Derfor står der nu 29 oplandskonsulenter klar til at hjælpe landmændene med gratis rådgivning, hvoraf de syv er fordelt i Midtjylland.
”Vi står klar til at hjælpe landmændene med at få etableret disse virkemidler. De er velkomne til selv at kontakte en oplandskonsulent, men de skal ikke blive overrasket, hvis vi laver opsøgende arbejde de steder, hvor vi kan se, at der er et velegnet areal,” forklarer Rikke Skyum, oplandskonsulent og chef for Land, miljø& erhverv i Djursland Landboforening.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 10

Udenrigspolitik: Qatar appellerer til Europaparlamentet
Politiken skriver om Qatars udenrigsministers besøg i Europaparlamentet. Snart tre måneder inde i blokaden af Qatar har Saudi-Arabien og dets allierede endnu ikke givet en eneste legitim årsag til deres vidtgående beslutning. Sådan siger Qatars udenrigsminister, der i går holdt pressemøde i Bruxelles, efter han havde mødtes med medlemmer af Europaparlamentet. ”Det er en grundløs og nyttesløs konflikt, der skaber ustabilitet i regionen. Hvorfor starte en ny krise, når vi har to dramatiske situationer i Yemen og Syrien, som vi hellere skulle bruge vores kræfter på? Hvorfor skabe en konflikt med Qatar - regionens mest stabile og progressive land?,” sagde udenrigsministeren, sheik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani.
Kilde: Politiken, s. 10

Fiskeri: Danske politikere er utilfredse med EU´s forbud mod ålefiskeri
Altinget kan fortælle, at et bredt politisk spektrum på Christiansborg, mener at EU er gået for langt med sit forslag om et totalt forbud mod at fiske ål i Østersøen. ”EU-Kommissionen går langt, langt udover, hvad der er rimeligt i det her forslag,” siger Simon Kollerup, fiskeriordfører for Socialdemokratiet. Han bakkes op af Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen. Han siger: ”Jeg er villig til at kigge på, om der kan justeres i forhold til den problematik, der er i dag, men helt at afskaffe ålefiskeriet, det er jeg slet ikke enig i.” Også i regeringen finder man EU-Kommissionens forslag hårdt. "Regeringen vil forholde sig meget kritisk til Kommissionens forslag," siger fiskeriminister Karen Ellemann (V).
Kilde: Altinget

Detaljer

Publikationsdato
1. september 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark