Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information4. august 2017Repræsentationen i Danmark7 min læsetid

Fredag den 4. august

EU i dagens aviser

4. august 2017

Dagens EU-tophistorier

Klima: Ilter tysk minister skal skabe tillid til bilindustrien
Miljøet har fokus i flere af dagens aviser, og i Berlingske kan man blandt andet læse, at tyskerne fortsat har problemer med deres bilproduktion. Tilliden til de tyske bilfabrikanter har lidt skade, efter det er kommet frem, at der er fusket med software i bilerne, for at skjule hvor meget de forurener. Sidst har Porsche-koncernen måtte tilbagekalde 22.000 biler af modellen Cayenne. Ifølge en anden artikel i samme avis, så lyder den samlede bilpark i Tyskland, der skal opdateres, på 5,3 millioner biler. Som Jyllands-Posten pointerer, så ligger problemet blandt andet i, at mange vælger dieselbiler frem for benzin, da det afgiftsmæssigt er mere favorabelt, og de udleder mindre CO2, men de udleder også flere skadelige stoffer end benzinbiler. Herhjemme er der også fokus på udledningen af CO2 fra lastbiler, og i et debatindlæg af Anton Freiesleben, salgsdirektør hos Scania Danmark A/S, efterlyses politisk hjælp til at sætte skub i udviklingen af hybridlastbiler, for at komme problemerne i møde. Mens enkelte lande har fokus på forbedringerne, så kan man i Weekendavisen læse at kampen for miljøet på den storpolitiske scene heller ikke er nem. Trumps udtrædelse af den såkaldte Paris-aftale, har fået mange hårde ord med på vejen, men som avisen pointerer, hvorfor skal USA nedlægge kulfyrede kraftværker, når Kina fortsætter med at bygge dem? Kina står for 30 procent af verdens udledning af CO2, og deres løfter ved Paris-aftalen rækker ikke længere end hvad naturligt ville ske, som følge af udviklingen i landet.
Kilder: Berlingske, s. 12, 14, Jyllands-Posten, s. 10, 18; Weekendavisen, s. 13

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Migration: Snuptagsløsninger i Afrika
Flygtningestrømmen fra Afrika volder stadig politikerne hovedpine, og i Information kan man blandt andet læse om politikernes forsøg på at komme med hurtige løsninger. Der er, ifølge avisen, igen to forslag på bordet, for at dæmme op for strømmen. Muligheden for at belønne afrikanske lande økonomisk, for selv at løse problemet, og det andet forslag er, at lave opsamlingslejre i Afrika, hvor deres sager behandles, før det besluttes om de skal have adgang til EU. Politiken skitserer dog en lidt mere kynisk tendens, som løsning på problemet i Middelhavet, og det er politikernes passivitet, hvor mangel på hjælp til bådflygningene, måske betyder de drukner, og dermed automatisk kommer til at tjene som skræmme eksempel for andre med lignende ideer. At krisen får det værste frem i folk, illustreres nok bedst med Kristian Østergaards debatindlæg i Kristeligt Dagblad, hvor han kalder det brug af Nazi-kortet. Kristian Østergaard er anmelder på Kristeligt Dagblad.
Kilder: Information, s. 20; Kristeligt Dagblad, s. 6; Politiken, s. 1

Socialpolitik: Vi bliver mange flere
I Weekendavisen kan man i dag læse en artikel om verdens befolkningstilvækst. Ifølge avisen, så er der 35 millioner flere mennesker i verden i år, end man regnede med der ville være, da man kiggede tal for to år siden. Det er i særdeleshed de afrikanske lande, som oplever en stor vækst, og således er befolkningen steget fra 229 millioner i 1950 til 1256 millioner i dag, og være på det dobbelte i 2050. Men også Indien oplever voldsom vækst, og økonomer spår, at Indien om syv år, er verdens folkerigeste land, og overgår dermed Kina. Tal som ligger til grund for de største internationale og nationale problemer, fortæller avisen. Landenes økonomi kan ikke holde trit med befolkningstilvæksten.
Kilde: Weekendavisen, s. 1,7

Andre EU-historier

Interne anliggender: Venstres kamp elle Knuths kamp?
I dagens udgave af Berlingske, kan man læse et debatindlæg af Lene Kattrup, dyrlæge og tidligere medlem af det Etiske Råd, hvor hun efterlyser kampen mod at islamisme skal få rødder i Danmark er vigtig. Men hun udrykker frustration over, at politikerne synes handlingslammede i hensynet til det internationale samarbejde og forpligtelser som konventioner og den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Kilde: Berlingske, s. 27

Migration: Kalifatets kvinder: Nogle mister børnene, andre får en chance til
I dagens udgave af Jyllands-Posten kan man læse om et dilemma, som landene i EU står overfor. Islamisk stat synes besejret, og det giver en øget strøm af blandt andet kvinder, som nu vender hjem til de EU lande de oprindeligt kom fra. Men er de ofre eller forbrydere? eksperterne i Radicalisation Awareness Network (RAN) under EU-Kommissionen anbefaler specialiserede tilbud til hjemvendte kvinder, for deres rolle var ofte anderledes end mændenes, ved eksempelvis at fungere som mor eller kone.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 1,8-9

Naboskabspolitik: Sverigedemokrater, sandfinner og DF går sammen i Norden
Det øgede pres fra flygtninge og indvandrere på det nordiske lande, har fået Dansk Folkeparti, De Sande Finner og Sverigedemokraterne til at gå sammen i samarbejde, skriver Jyllands-Posten i dag. De tre indvandrerkritiske partier har ikke tidligere kunnet finde fælles fodslag, så Sverigedemokraterne kalder det et stort fremskridt.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 12

Interne anliggender: Vi er klar til 900 ansatte og deres 599 børn
I Politiken i dag, kan man læse en artikel, om Danmarks kamp for at få Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til København. For at øge chancerne for at få agenturet til Danmark, så har regeringen tilbudt 20 års gratis husleje, og dermed klart tilkendegivet regeringens engagement i opgaven. Men netop det tilbud vækker undren i baglandet, for selvom Finansudvalget bakkede op om ideen, så var der ikke nogen snak om gratis husleje i 20 år, fortæller Børsen i dag. Man var blevet enige om at sætte 49 millioner kroner af, til reservering af Copenhagen Towers, for at have troværdighed med hensyn til placering. Som det fremgår af dagens udgave af Altinget, så er det en uskøn konkurrence blandt de 19 EU lande, ikke mindst fordi det er et agentur, der modtager omkring 36.000 besøgende hver år. Altså et prestige projekt med penge i.
Kilder: Politiken, s. 5; Børsen, s. 12; Altinget

Retlige anliggender: Statistikchef idømt fængselsstraf for at være ærlig
Politiken bringer i dag en artikel om den græske statistikchef, Andreas Georgiou, som er idømt to års betinget fængsel, for at tale sandhed. Grækenland har haft tradition for at pynte på tallene, men da Andreas Georgiou blev ansat i det græske statistikkontor, Elstat, publicerede han statens regnskab i 2010, i overensstemmelse med EU praksis, og det var ikke populært. Han er bosiddende i USA, men har nu valgt at anke dommen, hvilket passer grækerne endnu mindre, da det bringer landet i EU-Kommissionens søgelys igen, netop som de forsøger at forhandle lettelser af tilbagebetalinger på deres gigantiske gæld.
Kilde: Politiken, s. 4

Klima: Stop skræmmekampagnen mod havbrug
I dagens udgave af Politiken, kan man læse et debatindlæg af Niels Dalsgaard, formand for Havbrugsudvalget Dansk Akvakultur, hvor han efterlyser lidt mere sandhed om havbrug. Han referer blandt andet til, hvad han kalder usandheder, fra Asger Petersen, honorær generaldirektør ved EU-Kommissionen, som i tidligere indlæg har påstået at 800 tons kvælstof udledt om året er miljøsvineri, og som et masseødelæggelsesvåben. Der henvises til regeringens kvælstoframme om året. Han forklarer at naturen selv producerer kvælstof, og som sådan så omsætter Kattegat alene, på en god sommerdag, mere end 6.000 tons kvælstof.
Kilde: Politiken, s. 7

Institutionelle anliggender: Vi er henvist til os selv
Weekendavisen bringer i dag et længere debatindlæg af Joschka Fischer, tidligere tysk udenrigsminister og viceforbundskansler 1998-2005. Han kigger tilbage på historien, og konkluderer at Europa må lære at klare sig selv, og at især Tyskland skal være glad for at blandt andet det franske valg faldt ud som det gjorde. ”De franske vælgere har foreløbigt reddet Europa ved at vælge Emmanuel Macron, og det har fornyet Den Europæiske Unions demokratiske legitimitet. Jeg tror, at det næste skridt, efter det tyske valg, må være en tyskfransk stabilisering at Europa, uanset hvem der kommer til magten. Franskmændene har flyttet sig - nu er det Tysklands tur,” siger han.
Kilde: Weekendavisen, s. 11

Interne anliggender: Underkastelse
I et debatindlæg i Weekendavisen, kan man i dag læse et debatindlæg af skribenten Ulrik Høy, som netop har fået nyt pas, og føler sig forarget over, at det på forsiden har DEN EUROPÆISKE UNION stående øverst, og DANMARK stående nedenunder. Som dansker, mener han det burde være omvendt, og passet er symbol på underkastelse for en union, som i praksis brød sammen i 2015.
Kilde: Weekendavisen, s. 2

Detaljer

Publikationsdato
4. august 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark