Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information5. maj 2017Repræsentationen i Danmark9 min læsetid

Fredag den 5. maj

EU i dagens aviser

Fredag den 5. maj 2017

Dagens EU-tophistorier

Institutionelle anliggender: Det franske præsidentvalg
Information bringer en analyse af onsdagen tv-debat mellem Frankrigs to præsidentkandidater, Marine Le Pen og Emmanuel Macron, der ifølge avisen var “rodet og ekstremt aggressiv”. Under debatten slog Macron fast, at det nuværende Frankrig er en del af Europa, som til gengæld skal være stærkere. Ikke mindst den frie bevægelighed af arbejdskraften skal der skabes rammer for. “Arbejdet skal være det samme over hele Europa med den samme løn - også hvad angår de sociale udgifter. Ligesom dengang jeg kæmpede mod kinesisk dumping. Jeg ønsker et Europa, som i højere grad beskytter og en stærk euromed flere europæiske investeringer,” sagde Macron blandt andet ifølge Information. Børsen skriver, at den knap tre timer lange debat kun har forstærket troen på, at Front National ikke skal bestemme over Frankrigs - og i vid udstrækning også EU's - fremtid. Således er odds på Macron som præsident nu så lave, at en indsats på 10 euro kun giver en gevinst på 1 euro, mens man omvendt får pengene seks gange igen, hvis Le Pen vinder, skriver Børsen. Børsen bringer ligeledes et portræt af de to kandidater: “De to kandidater har flere facetter, end de giver hinanden kredit for. Og mere til fælles. Oprør, politisk passion og en solid baggrund i magtens inderkreds i det moderne Frankrig. Men vejen til finalen om Frankrigs mest magtfulde post har de taget på hver sin måde,” skriver Børsen. Weekendavisen skriver, at skulle Macron blive den næste præsident, står han med et blokeret Frankrig. Det ser man ifølge avisen på arbejdsmarkedet, hvor meget få lønmodtagere er organiserede, mens radikale fagforeninger alligevel effektivt i stand til at mobilisere og blokere for reformer samt i den offentlige sektor, som har skabt “en situation, hvor Frankrig slet ikke kan klare de forpligtelser, som EU’s politik skaber”. Kristligt Dagblad skriver, at det franske valg i høj grad handler om globalister versus nationalister, mens en kronik i Information argumenterer for, at klimaspørgsmålet glimrer ved sit fravær i valgkampen, hvilket undergraver begge kandidaters politiske projekter. I en kronik på Altinget torsdag, skriver Dan Tschernia, forhenværende tv-direktør og kultur- og presseråd i Paris, at vinder den uerfarne Macron, kommer der voldsomme demonstrationer fra det yderste venstre, mens meget gå galt, ikke bare for Frankrig, men Europa, hvis Le Pen vinder.
Kilder: Information, s. 11, 14-15; Børsen, s. 21, 30; Weekendavisen, s. 8; Kristeligt Dagblad, s. 6; Altinget, torsdag

Institutionelle anliggender: Brexit
Weekendavisen og Altinget, torsdag, skriver, at den britiske premierminister, Theresa May, onsdag beskyldte EU-toppen og visse europæiske politikere for at ønske, at forhandlingerne om britisk udtræden og fremtidige forhold til unionen skulle mislykkes og anklagede dem samtidig for at søge at påvirke det britiske valg den 8. juni. “Der er nogen i Bruxelles, der ikke ønsker, at disse forhandlinger vil lykkes, der ikke ønsker, at Storbritannien skal trives,” sagde Theresa May ifølge Weekendavisen og opfordrede vælgerne til at vælge en “stærk og stabil” - underforstået: konservativ - regering, som “ikke vil lade bureaukraterne i Bruxelles køre hen over os”. Information skriver i sin leder, at EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker ifølge en lækage skal have sagt, at Theresa May lever “i en anden galakse”, hvad angår hendes vurderinger af, hvad Storbritanien kan opnå i Brexit-forhandlingerne. “EU-Kommissionen har med lækagen sendt en advarsel til den britiske regering om, at EU også kan bruge grove metoder, hvis dens interesser trues, men desværre risikerer det blot at provokere ærke-Brexit-tilhængerne, der helst ville kappe alle bånd til EU i morgen ligegyldig prisen,” konkluderer Information. Berlingske bringer et interview med tidligere Novo Nordisk-direktør Lars Rebien Sørensen, som er regeringens “særlige udsending” i kampen om at hive Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til Danmark. Agenturet har i dag hjemme i London men skal have nyt hjem på grund af Brexit. Berlingske bringer ligeledes et læserbrev, der argumenterer for, at EU’s krav overfor Storbritanien er en demonstration af, hvor dyrt det er at udtræde af unionen: “Medlemskabet af EU skulle vel i forvejen være så stor en fordel, at man ikke træder ud. Når en udtræden derfor gøres vanskelig, kan det kun skyldes, at man i ledelsen i Bruxelles er klar over, at selveste unionen ikke er speciel attraktiv for alle,” konkluderer indlægget. Slutteligt bringer Weekendavisen et længere portræt af Theresa May: “Hvis nogen i EU-systemet tvivlede på, om Theresa May virkelig mente det, da hun som nytiltrådt premierminister i sommer sagde, at ‘Brexit betyder Brexit’, vidste de ikke, hvem de stod over for,” skriver Weekendavisen.
Kilder: Information, s. 20; Weekendavisen, s. 12, 13; Berlingske, s. 35; Berlingske, 2. sektion, s. 8-9, Altinget, torsdag

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Migration: Flygtningenævnet stopper tilbagesendelser af flygtninge til Ungarn
Information skriver, at Flygtningenævnet har besluttet, at Danmark ikke længere kan sende asylansøgere tilbage til Ungarn efter Dublinforordningen, da Ungarn har indført nødlovgivning og nu frihedsberøver alle asylansøgere ved, at anbringe dem i en særlig transitzone. Ifølge Udlændingestyrelsen er denne behandling nemlig i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
Kilde: Information, s. 7

Handel: Løkke vil presse Kina for at sikre mere frihandel
Politiken fortæller, at den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), i denne uge har været på officielt besøg i Kina, og at gårsdagens møde med den kinesiske præsident, Xi Jinping, primært handlede om mulighederne for at øge den internationale handel. Lars Løkke Rasmussen gjorde blandt andet opmærksom på, at der stadig mangler at blive underskrevet en investeringsaftale med EU, som gerne skulle bane vejen for, at Kina investerer lige så meget i Europa, som Europa investerer i Kina. Berlingske skriver, at størstedelen af danske virksomhedsledere frygter, at øget protektionisme i USA og Europa vil ramme dansk erhvervsliv hårdt. “Protektionisme er gift for et land som Danmark. Vi har bygget vores velstand op ved at eksportere vores varer og ideer til resten af verden. Så ja - danske virksomheder er bekymrede for den udvikling, vi oplever. Med rigtigt god grund,” siger Karsten Dybvad, adm. direktør i Dansk Industri (DI) til Berlingske. Altinget bringer torsdag et debatindlæg af Sana Mahin Doost, forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, som argumenterer for, at handelsaftalen CETA kan få konsekvenser for uddannelse, da “der ikke er nogen sikkerhed for, at uddannelse ikke kan betragtes som en 'service', der kan handles gennem CETA's vilkår - og dette er til trods for, at der er gjort forskellige tiltag for at sikre dette fra EU's side,” skriver Sana Mahin Doost.
Kilder: Politiken, s. 13; Berlingske, 2. sektion, s. 4-5; Altinget, torsdag
Handel: Styrelse undersøger dansk overvågningsfirma med tætte bånd til diktaturstat
Information skriver, at Erhvervsstyrelsen ifølge uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) har indledt en undersøgelse af sagen om Aalborg-firmaet D4tec, der laver software til overvågning af sociale medier. Det fremgår ikke, hvad Erhvervsstyrelsen specifikt undersøger, men som eksportkontrolmyndighed er det Erhvervsstyrelsens opgave at sikre, at danske virksomheder lever op til EU's såkaldte dual use-forordning, der angår teknologier, der kan bruges til både civile og militære formål. Hvis et produkt står på EU's dual use-liste kræver det en tilladelse fra myndighederne - i Danmarks tilfælde Erhvervsstyrelsen - før det lovligt kan eksporteres til et land uden for unionen. D4tec har tidligere modtaget støtte fra EU og den danske stat og er nu blevet overtaget af et selskab med nære forbindelser til De Forenede Arabiske Emirater, hvor regimet er kendt for at overvåge, forfølge og fængsle menneskerettighedsaktivister og dissidenter.
Kilde: Information, s. 12-13

Andre EU-historier

Interne anliggender: Nyt formandskab for Europabevægelsen
Kristeligt Dagblad beretter, at Europabevægelsens medlemmer for nylig har genvalgt Stine Bosse som formand for Europabevægelsen på deres landsmøde i Aarhus. Europabevægelsen har nu over 2000 medlemmer og har under Stine Bosses formandskab de sidste to år haft en medlemsfremgang på 52 procent.
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 10

Migration: Grænser er blevet nødvendigt onde
Kristeligt Dagblad kritiserer i sin leder EU-Kommissionen for at optræde “arrogant”, da den i denne uge beordrede Danmark, Sverige, Norge, Tyskland og Østrig til at ophæve deres midlertidige grænsekontrol. Grænsekontrollen var nemlig indført i nødværge, skriver avisen. “En nødværge, som direkte kan tilskrives samme EU-kommissions monumentale fiasko i forhold til at få etableret den ydre EU-grænse, som skulle begrunde det grænseløse imperiebyggeri indadtil,” konkluderer Kristeligt Dagblad.
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 8

Landbrug: Stor interesse for høring om EU's landbrugspolitik
Altinget skriver fredag, at EU-Kommissionen har modtaget mere end 320.000 svar i en netop afsluttet høring om, hvordan EU's landbrugspolitik skal udvikle sig efter 2020. Den store interesse for fremtiden for fødevarer, landbrug og landdistrikter passer godt sammen med en nylig undersøgelse, der angiver, at over 90 procent af europæerne betragter landbrug og landdistrikter som vigtige for deres fremtid, mener Kommissionen.
Kilde: Altinget

Konkurrence: KL: Udbudsloven er kommet godt fra start
I en debat på Altinget fredag, skriver Thomas Kastrup-Larsen, formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, om den nye udbudslov. “Rammen for udbudsloven er og bliver EU-direktivet. Og da direktivet fortsat er omfattende og kompliceret, kan man ikke komme uden om, at loven også er det med sine 199 paragraffer,” skriver Thomas Kastrup-Larsen blandt andet.
Kilde: Altinget
Økonomi: Optimismen sprudler på det højeste niveau i seks år i Europa
Børsen skriver, at bekræftelsen på, at de fleste lande i EU er ovre finans- og gældskrisen, kom torsdag med nye nøgletal, der viser, at den økonomiske vækst er på det højeste niveau i seks år. Steen Bocian, som er cheføkonom i Dansk Erhverv, forudser, at de vækstudsigterne vil trække dansk eksport til EU op. 60 procent af den samlede danske eksport sælges i resten af EU, og både i 2015 og 2016 var væksten i vareeksporten til EU på cirka 2 procent om året trods politisk usikkerhed. “Hvis vi ellers undgår at falde i en gryde af politisk usikkerhed i f.eks. det skrøbelige Italien, så er der basis for yderligere fremgang i eksporten i de kommende år,” vurderer Steen Bocian ifølge Børsen. Samme avis beretter også, at transportgiganten DSV kan mærke, at Europas økonomi er på sporet efter gældskrisen. Der er høj vækst i blandt andet Tyskland og Polen, mens det dog halter med reformerne i Frankrig.
Kilde: Børsen, s. 20

Arbejdsmarkedspolitik: "Taberne" er globaliseringens sande helte
Jyllands-Posten bringer et debatindlæg af Jakob Vestergaard, seniorforsker ved Diis, som skriver, at danske arbejdsmarkedsmodel er under pres, selvom den hyldes for at skabe job og sikre tryghed. Således også på konferencen Making Globalization Work for All, som var arrangeret af Udenrigsministeriet og Dansk Erhverv, og hvis talere blandt andet indbefattede OECD's generalsekretær, Angel Guerria, og EU's handelskommissær, Cecilia Malmström. “Ironien er dog, at vi lever i en tid, hvor man på ingen måde kan tage for givet, at der er politisk opbakning til at foretage de investeringer i uddannelse og i arbejdsmarkedsinstitutioner, som er nødvendige for at etablere, fastholde og videreudvikle flexicurity-systemer rundt om i verden,” konkluderer Jakob Vestergaard.
Kilde: Jyllands-Posten, 4. sektion, s. 2

Detaljer

Publikationsdato
5. maj 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark