Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel24. april 2020Repræsentationen i Danmark1 min læsetid

Globale indsats for at bekæmpe coronavirusset...

Den 4. maj afholder Kommissionen et topmøde om den globale indsats for at bekæmpe coronavirusset i form af et verdensomspændende donorarrangement online.

Målet er at tilvejebringe midler til at udvikle behandlinger, diagnosticering og vacciner mod coronavirusset. Lande og organisationer rundt om verden går sammen om at sikre, at vi ikke bare får udviklet de livsvigtige værktøjer, men at vi også sikrer, at de er til rådighed over alt til en rimelig pris.

Europa-Kommissionen står sammen med seks lande i spidsen for initiativet (Frankrig, Tyskland, Norge, Japan, Saudi-Arabien og Det Forenede Kongerige). Kommissionsformand Ursula von der Leyen har også foreslået, at G20 følger og styrer processen med at tilrettelægge en solid og verdensomspændende indsats for at bekæmpe pandemien, og at partnerlande og -organisationer inddrages. Blandt vigtige partnere bag initiativet kan nævnes gruppen Global Preparedness Monitoring Board, Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust og Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Kommissionen vil registrere tilsagn fra lande og erhvervsfonde med et mål om at nå op på 7,5 mia. EUR. Det er det foreløbige fundraisingmål, der er fastlagt af gruppen Global Preparedness Monitoring Board, som er et internationalt organ, der skal bidrage til at sikre beredskabet i tilfælde af globale sundhedskriser. Kommissionen vil også bede fremtrædende personer, erhvervspartnere, filantroper, personer i underholdningsbranchen og almindelige borgere skabe opmærksomhed om det globale donorarrangement.

Næste skridt

Webstedet for donorarrangementet vil blive lanceret fredag den 24. april, som er den første dag i FN's internationale vaccinationsuge 2020. Emnet i år er #VaccinesWork for All, og kampagnen sætter fokus på, hvordan vacciner og de mennesker, der udvikler, leverer og modtager dem, bidrager til at beskytte alle menneskers sundhed overalt.

Baggrund

Den 15. april annoncerede kommissionsformand Ursula von der Leyen, at Kommissionen ville være vært for et donorarrangement online med henblik på "at finansiere udviklingen af en vaccine mod covid-19, som bygger på de globale initiativer, vi kender så godt, f.eks. koalitionen for innovation af epidemisk beredskab eller gruppen for overvågning af det globale beredskab. Vi har brug for solidaritet mellem EU's medlemsstater, men også for solidaritet på verdensplan."

Sideløbende afsætter Kommissionen flere hundrede millioner euro til forskning og innovation for at udvikle vacciner, nye behandlingsformer, diagnosticering og medicinske systemer, der skal forhindre spredningen af coronavirusset.

Detaljer

Publikationsdato
24. april 2020
Forfatter
Repræsentationen i Danmark