Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel27. februar 2017Repræsentationen i Danmark1 min læsetid

Handelsaftaler og landbrugsfødevaresektoren

En ny undersøgelse viser, at handelsaftaler kan hjælpe med til at øge salget og støtte beskæftigelsen i EU's landbrugsfødevaresektor.

komule_istockphoto_thinkstock_web.jpg

Handelsaftaler har bidraget til at sætte skub i EU's eksport af landbrugsprodukter og har støttet beskæftigelsen i landbrugsfødevaresektoren og andre sektorer af økonomien, hedder det i en ny uafhængig undersøgelse gennemført på vegne af Europa-Kommissionen. Handelsaftaler med tre lande – Mexico, Sydkorea og Schweiz – er blevet undersøgt i detaljer.

Undersøgelsen viser, at aftalerne bidrog til at øge handelen begge veje, så både eksporten og importen til EU af produkter fra disse tre lande blev øget, hvorved EU's forbrugere og virksomheder fik bedre adgang til landbrugsfødevareprodukter.

Undersøgelsen indeholder den vigtige pointe, at den øgede import har ringe indvirkning på EU's interne produktion. Den øgede import fra de tre lande afspejler hovedsagelig, at importen fra andre tredjelande er blevet erstattet, eller at der er sket en stigning i EU-forbruget.

Baggrund

Undersøgelsen blev udført på vegne af Kommissionen af den uafhængige konsulentvirksomhed Copenhagen Economics og omhandlede virkningen for eksporten af landbrugsfødevareprodukter af tre forskellige typer handelsaftaler: ældre, "førstegenerationsaftaler" som aftalen med Mexico, en ny generation af vidtgående og omfattende frihandelsaftaler som aftalen med Sydkorea og sektorspecifikke aftaler som aftalerne med Schweiz.

Detaljer

Publikationsdato
27. februar 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark