Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel13. oktober 2020Repræsentationen i Danmark2 min læsetid

Indkaldelse af bidrag - Konkurrencepolitikken støtter den grønne pagt

Ledende næstformand Margrethe Vestager lancerer en europæisk debat om, hvordan EU’s konkurrencepolitik bedst kan understøtte den Europæiske grønne pagt.GD for Konkurrence har offentliggjort en indkaldelse af bidrag om, hvordan konkurrenceregler og...

Margrethe Vestager

Det er en opfølgning på Vestagers tale den 22. september 2020, ved en begivenhed, som MEP Stephanie Yon-Courtin var vært for, hvor hun fortalte, at hun gerne ville lancere en europæisk debat om, hvordan EU’s konkurrenceregler bedst kan understøtte den grønne pagt.

Vestager sagde, at konkurrencepolitik kan ikke erstatte miljølovgivning eller grønne investeringer. Spørgsmålet er snarere, om vi kan gøre mere for at anvende vores regler, så de bedre understøtter den grønne pagt.

Vi er interesserede i input fra enhver, som er involveret i dette emne – herunder industrien, miljøgrupper, forbrugerorganisationer samt konkurrenceeksperter.
Bidrag kan indsendes frem til den 20. november 2020.

Herefter følger en konference tidligt i 2021 for at samle alle de forskellige perspektiver på dette vigtige emne.

Baggrund:

Den europæiske grønne pagts mål er at omdanne EU til et retfærdigt og rigt samfund med en moderne, ressourceeffektiv og konkurrencedygtig økonomi. Målet er at gøre Europa til det første klimaneutrale kontinent inden 2050, hvor økonomisk vækst ikke længere hænger sammen med anvendelse af ressourcer.

Coronaviruspandemien gør disse ambitioner endnu mere relevante. Europa-Kommissionen har foreslået en kæmpe genopretningsplan for Europa til at bidrage med at reparere de økonomiske og sociale skader, som pandemien har forårsaget, og til at kickstarte den europæiske genopretning i tråd med de to sammenkædede mål om grøn og digital omstilling.

Som ledende næstformand Vestager har fremhævet det: “For at lykkes skal alle i Europa gøre deres – hver eneste af os, hver eneste offentlige myndighed. Og det omfatter håndhævere af konkurrenceregler”.

EU’s konkurrenceregler skal fremme og beskytte effektiv konkurrence på markeder, så forbrugerne kan få de bedste resultater. Firmaer vil have en interesse i at producere billigst muligt, investere fornuftigt og være innovative og anvende mere energieffektive teknologier på konkurrencedygtige markeder. Et konkurrencemæssigt pres er et væsentligt incitament til en mere effektiv anvendelse af jordens knappe ressourcer. Det komplementerer miljø- og klimapolitikker samt regulering rettet mod en internalisering af miljøomkostninger. Konkurrencepolitik kan ved at hjælpe med at opnå effektive og konkurrencemæssige markedsresultater bidrage til at gøre grønne politikker mere effektive. Det er ikke konkurrencepolitik, som går forrest, når det kommer til at bekæmpe klimaforandring og beskytte miljøet. Der er bedre og betydeligt mere effektive måder til at gøre dette, såsom regulering og beskatning.

Konkurrencepolitik kan dog supplere regulering, og spørgsmålet er, hvordan det bedst gøres. Kommissionen er ansvarlig for håndhævelsen af konkurrencereglerne på grundlag af dens beføjelser i henhold til traktaten og gældende afledt EU-ret under nøje overvågning af EU's retsinstanser. Det betyder, at konkurrencepolitikkens bidrag til den grønne pagt kun kan ydes inden for disse klart definerede grænser, med mindre der sker ændringer i den eksisterende retlige ramme. Formålet med denne indkaldelse af bidrag er at indsamle idéer og forslag fra alle, herunder konkurrenceeksperter, den akademiske verden, erhvervslivet, miljøgrupper og forbrugerorganisationer. Bidragene vil indgå i en konference i begyndelsen af næste år, hvor disse forskellige perspektiver samles.

Detaljer

Publikationsdato
13. oktober 2020
Forfatter
Repræsentationen i Danmark