Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel20. august 2020Repræsentationen i Danmark

Kommissionen fortsætter med at udvide den fremtidige portefølje af vacciner med nye forhandlinger

Kommissionen har afsluttet indledende forhandlinger med CureVac om køb af en potentiel vaccine mod covid-19.Aftalen omhandler i 1. omgang 225 mio. doser, der skal leveres, så snart en vaccine har vist sig at være sikker og effektiv...

EU-strategi for covid-19-vacciner

Dette følger de positive skridt i forhold til Sanofi-GSK den 31. juli og Johnson & Johnson den 13. august og underskrivelsen af en aftale om forudgående indkøbsforpligtelse med AstraZeneca den 14. august.

Den planlagte kontrakt med CureVac vil give alle EU's medlemsstater mulighed for at købe vaccinen og for at give donationer til lav- og mellemindkomstlande eller omdirigere til europæiske lande. Kommissionen forventes have kontrakt på i første omgang at købe 225 mio. doser på vegne af alle EU's medlemslande, der skal leveres, så snart en vaccine har vist sig at være sikker og effektiv over for covid-19. Kommissionen fortsætter intensive forhandlinger med andre vaccineproducenter.

CureVac er et europæisk selskab, der er banebrydende i udviklingen af en helt ny kategori af vacciner baseret på messenger-RNA (mRNA), der transporteres ind i cellerne af lipidnanopartikler. Vaccineplatformen er udviklet i løbet af det seneste årti. Det grundlæggende princip er brugen af dette molekyle som databærer af information, ved hjælp af hvilket kroppen selv kan producere sine egne aktive stoffer til at bekæmpe forskellige sygdomme.

De indledende forhandlinger, der er blevet afsluttet i dag, havde det formål at udmønte sig i en aftale om forudgående indkøbsforpligtelse, der skal finansieres gennem nødhjælpsinstrumentet, hvori der er midler, som er øremærket til at oprette en portefølje af potentielle vacciner med forskellige profiler, og som er produceret af forskellige virksomheder.

Baggrund

Den 6. juli underskrev Den Europæiske Investeringsbank og CureVac en låneaftale på 75 mio. EUR til udvikling og produktion i stor skala af vacciner, herunder CureVacs kandidat til en vaccine mod covid-19.

Dagens afslutning på de indledende forhandlinger med CureVac er et vigtigt skridt i retning af at indgå en aftale om forudgående indkøbsforpligtelse og dermed i gennemførelsen af den europæiske vaccinestrategi, som blev vedtaget af Kommissionen den 17. juni 2020. Strategien har til formål at sikre effektive og økonomisk overkommelige vacciner af højkvalitet til alle europæiske borgere inden for 12-18 måneder. Med henblik herpå indgår Kommissionen sammen med medlemsstaterne aftaler om en forudgående indkøbsforpligtelse med vaccineproducenter, der forbeholder eller giver medlemsstaterne ret til at købe et bestemt antal vaccinedoser til en bestemt pris, efterhånden som der bliver adgang til en vaccine.

Europa-Kommissionen er også fast besluttet på at sikre, at alle, der har brug for en vaccine, vil få adgang til en — ikke kun herhjemme, men over hele verden. Ingen kan være helt trygge, før alle er sikre.

Derfor har Kommissionen siden den 4. maj 2020 skaffet næsten 16 mia. EUR som led i den globale indsats for bekæmpelse af coronavirus, som er et globalt tiltag til fordel for universel adgang til test, behandlinger og vacciner mod coronavirus og for den globale genopretning.

Detaljer

Publikationsdato
20. august 2020
Forfatter
Repræsentationen i Danmark