Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel12. september 2019Repræsentationen i Danmark3 min læsetid

Kommissionen og Verdenssundhedsorganisationen går sammen om at fremme fordelene ved vacciner

Den 12. september var Europa-Kommissionen og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) værter for verdens første globale vaccinationstopmøde i Bruxelles. Formålet er at fremskynde den globale indsats for at standse spredningen af sygdomme, der kan...

Kommissionen og Verdenssundhedsorganisationen går sammen om at fremme fordelene ved vacciner

Ved åbningen af topmødet opfordrede Jean-Claude Juncker og dr. Tedros til en hurtig intensivering af bestræbelserne på at standse spredningen af sygdomme, der kan forebygges ved vaccination, som f.eks. mæslinger. I de seneste 3 år har 7 lande, herunder 4 i den europæiske region, mistet deres status som mæslingefrie. Nye udbrud er et direkte resultat af huller i vaccinationsdækningen, herunder blandt teenagere og voksne, der ikke blev fuldt ud vaccineret. Med henblik på at håndtere hullerne i vaccinationsdækningen effektivt omhandlede topmødet de mange hindringer for vaccination, herunder rettigheder, bestemmelser og adgang samt vaccinationstjenesters tilgængelighed, kvalitet og bekvemmelighed, sociale og kulturelle normer, værdier og støtte, individuel motivation, holdninger, viden og færdigheder.

Europa-Kommissionen og Verdenssundhedsorganisationen opfordrede også til stærk støtte til GAVI, den globale alliance for vaccination. GAVI spiller en afgørende rolle med hensyn til at nå de globale vaccinationsmål i verdens fattigste lande.

Nye modeller og muligheder for at styrke udviklingen af vacciner er også på det globale vaccinationstopmødes dagsorden samt at sikre, at immunisering er en folkesundhedsprioritet og en universel rettighed.

Baggrund

WHO har udnævnt vaccineskepsis, herunder efterladenhed, manglende tillid og bekvemmelighed, til én af ti trusler mod den globale sundhed i 2019. Vacciner er sikre og effektive, og udgør fundamentet for et stærkt primært sundhedssystem.

På verdensplan er 79 % enige i, at vacciner er sikre, og 84 % er enige i, at de er effektive, ifølge Wellcome Global Monitor om, hvad mennesker rundt om i verden tænker og føler med hensyn til videnskab og store sundhedsmæssige udfordringer. Rapporten State of Vaccine Confidence in the EU viser imidlertid, at afvisning af vacciner har været stigende i mange EU-lande, hvilket knyttes til den lave tillid på verdensplan til vacciners sikkerhed og effektivitet. Denne manglende tillid bidrager væsentligt til at sænke dækningsgraderne, som er afgørende for at sikre gruppeimmunitet, og medfører stigninger i antallet af sygdomsudbrud.

Ifølge en Eurobarometer-undersøgelse fra april i år mener næsten halvdelen af EU's befolkning (48 %), at vacciner ofte kan fremkalde alvorlige bivirkninger, 38 % tror, de kan forårsage de sygdomme, som de beskytter mod, og 31 % er overbeviste om, at vacciner kan svække immunforsvaret. Disse tal er også resultatet af en øget udbredelse af desinformation om fordelene og risiciene ved vacciner gennem digitale og sociale medier.

Indtil videre har de indberettede tilfælde af mæslinger i 2019 nået det højeste antal på verdensplan siden 2006. Stigningen i tilfælde af mæslinger, der begyndte i 2018, er fortsat i 2019 med ca. 90 000 indberettede tilfælde i første halvdel af året alene i WHO's europæiske region og over 365 000 på verdensplan. Disse halvårstal overstiger allerede hvert års samlede antal tilfælde siden 2006.

Fremskridt i retning af universel sundhedsdækning og i sidste ende verdensmål nr. 3 om at sikre sunde liv og fremme trivsel i alle aldre er prioriteter i Europa og i hele verden. WHO, dens medlemslande og Den Europæiske Union har taget modige skridt for at håndtere hullerne i immuniseringen, som er en åben dør for enhver sygdom, der kan forebygges ved vaccination. Aktiviteterne, der blev iværksat af Verdenssundhedsorganisationens europæiske vaccinationshandlingsplan, Rådets henstilling om et styrket samarbejde mod sygdomme, der kan forebygges ved vaccination, samt Den Europæiske Unions fælles aktion om vaccination, har vidtrækkende konsekvenser for sundhedssystemer og samfund.

Detaljer

Publikationsdato
12. september 2019
Forfatter
Repræsentationen i Danmark