Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information14. august 2017Repræsentationen i Danmark14 min læsetid

Mandag den 14. august

EU i weekendens og mandagens aviser

Den 14. august 2017

Weekendens og mandagens EU-tophistorier

Sundhed: EU vil holde krisemøde om æggeskandale
Flere dagblade skriver i weekendens og mandagens udgaver om æggeskandalen. I Berlingske, Information og Politikken lørdag, samt Børsen mandag skrives der, at den voksende skandale med giftstoffer i æg i Europa, nu har nået et omfang, der har fået EU til at indkalde til krisemøde. Det oplyste EU-kommissær Vytenis Andriukaitis, der har sundhed og fødevaresikkerhed under sig. ”Jeg har foreslået at holde et møde på et højt niveau med de pågældende ministre samt repræsentanter fra fødevaresikkerhedsmyndigheder i alle medlemslandene, der er involveret, så snart vi har indsamlet alle tilgængelige fakta,” skrev Andriukaitis i en mail. Miljø- og Fødevareministeren Esben Lunde Larsen (V) erklærer sig tilfreds med, at skandalen skal drøftes på EU-plan. Lunde Larsen skriver: ”For mig er det vigtigt, at forbrugerne kan være trygge ved fødevarerne. Der er tale om en alvorlig sag, og derfor er jeg også tilfreds med, at vi skal drøfte situationen på EU-plan,” skriver Berlingske lørdag. I lørdags skrev Jyllands-Posten, at skandalen ifølge EU-Kommissionen har spredt sig til i alt 15 EU-lande, Schweiz og Hongkong. Beredskabschef ved Fødevarestyrelsen Nikolas Hove forklarer, at æggene ikke er giftige, da de ikke er sundhedsskadelige, men understreger at de er ulovlige, fordi der er anvendt sprøjtegift. Seniorrådgiver Max Hansen, DTU Fødevareinstituttet, udtaler i Politikken, lørdag ”Der er en meget lav sundhedsrisiko ved at spise et sådan æg”. Hansen har på vegne af Fødevarestyrelsen vurderet æggenes farlighed. Den Europæiske æggeskandale, så ellers ud til at gå forbi Danmark, ifølge Fødevarestyrelsen. Styrelsen skrev sidste mandag i en pressemeddelelse: ”Danske forbrugere behøver ikke styre uden om æg i danske butikker.” Politikken lørdag, forklarer ydermere om hvordan de første tip om brugen af insektmidlet Fipronil på hønsegårde, tikkede ind i Holland i november, til hvorledes skandalen har spredt sig. Ekstra Bladet bringer søndag et debatindlæg skrevet af Jon Burgwald projektleder Greenpeace. Burgwald skriver, at æggeskandalen blot er den seneste af en endeløs række af møgsager i det industrialiserede, konventionelle landbrug, og siger: ”Fødevareproduktionen er syg.”
Kilder: Berlingske, lørdag, s. 12; Børsen, mandag, s. 16 ; Information, lørdag, s. 11; Jyllands-Posten, lørdag, s. 2; Politikken, lørdag, s. 6; Ekstra Bladet, søndag, d. 19

Institutionelle anliggender: Britiske ministre afviser at holde en dør på klem til EU

Jyllands-Posten og BT, skriver mandag at to ledende medlemmer af den britiske regering, finansminister Philip Hammond og handelsminister Liam Fox, i et fælles indlæg i avisen Sunday Telegraph, fastslår, at Storbritannien efter skilsmissen fra Den Europæiske Union i marts 2019 og indtil en ny handelsaftale mellem på parterne er på plads, har behov for tidsbegrænset periode. Det understreges dog, at overgangsperioden ikke kan bruges til at stoppe Brexit. Hammond, fortaler for EU, og Fox tilhænger af Brexit, skriver: ”Vi tror, at en tidsbegrænset overgangsperiode vil være vigtig for at fremme vores nationale interesser og give erhvervslivet større sikkerhed. Men den kan ikke vare i ubestemt tid. Den kan ikke være en bagdør til at forblive i EU,” det skriver BT. Det er vigtigt, at de britiske grænser fortsat fungerer gnidningsfrit, og at britiske virksomheder fortsat kan hyre 'de talenter, de har behov for. Inklusive EU-borgere' i overgangsperioden, skriver ministrene og understreger ”Vi er begge klar over, at i den periode vil Storbritannien stå uden for (EUs, red.) indre marked, uden for toldunionen og være et tredjeland uden part i EU-traktater.” Hammond er blevet kritiseret af EU-skeptikere, for at en sådan ordning vil stride mod deres ønske om en hurtig udtræden.
Kilder: Jyllands-Posten, mandag, s. 8; BT, mandag, s. 14

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Finansielle anliggender: Aktiemarkederne vænner sig til terror og trusler om krig
Jyllands-Posten skriver mandag, at det har ikke ændret aktiemarkederne det fjerneste, at Nordkorea de sidste mange måneder, gentagne gange har prøveskudt missiler og udstedt trusler. Men da USA's præsident Donald Trump i den forgangne uge skærpede tonen, ændrede det sig, og aktiemarkederne i både USA, Europa og Asien er faldet i kurs. Aktiestrateg Otto Friedrichsen, Formuepleje siger: ”Markederne har indpriset den løbende konflikt, men når den eskalerer, bliver alle usikre på, hvad det her kan få af konsekvenser for den globale vækst. I virkeligheden er markederne i første omgang ikke faldet særlig meget. Men efter en lang periode uden korrektioner virker et fald på 1,5 procent over en handelsdag voldsomt,” det skriver Jyllands-Posten mandag. Berlingske skriver lørdag, at forventningen om rentestigninger er en af aktuelle tydelige trends blandt investorer. Der er stigende vækst i Europa, og næsten alle lande er i økonomisk bedring. Væksten på omkring 2 procent i EU, er næsten på niveau med den amerikanske vækst. Inflationen vil pege opad, og renten vil før eller siden følge med. Investorernes forventninger ændrer sig, fordi Europa ved at hale ind på USA, hvad BNP-vækst angår. Prisniveauet i EU er mindst ti procent under USA målt ved sammenlignelige prisindikatorer, derfor vil både renterne, handelsbalancerne og det fundamentale prisniveau langsomt trække euroen yderligere op i værdi over de næste et til to år. Mandag fokuserer Jyllands-Posten, på at Andreas Georgiou er gjort til syndebuk for den græske økonomiske krise. Andreas Georgiou var fra 2010 og fem år frem øverste chef for Elstat, Grækenlands svar på Danmarks Statistik. Georgiou er dømt for ”pligtforsømmelser” og ”landsskadelige forbrydelser”, som EU-Kommission, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) ikke bare roser ham for at have begået, men i sin tid også ansatte ham til at begå.
Kilder: Jyllands-Posten, mandag, s. 8-9; Berlingske, lørdag 14-15; Jyllands-Posten, lørdag, s. 12-13

Arbejdsmarkedspolitik: Rastepladser er et spejl af den stigende ulighed
Flere af weekendens- og mandagens dagblade fokuserer på transportområdet. BT bringer lørdag et debatindlæg skrevet af Karsten Hønge, transportordfører (SF). Hønge skriver: ”Danske chauffører skal ikke smides ud af lastbilerne på grund af skæv og unfair konkurrence fra Østeuropa og Filippinerne. Vi skal ikke finde os i social dumping, selv om Liberal Alliance synes, at det bare er sund konkurrence.” Hønge mener, at rastepladserne langs motorvejene i Europa er vinduer ind til fattige parallelsamfund, og viser hvordan uligheden stiger. Karl Christensen og Henrik Beck, formand for Fagudvalg, VEJ & BANE i Danske Speditører og politik- og kommunikationschef, Danske Speditører, skriver i en debat bragt på Altinget: ”Allerførst skal vi slå fast, at under hele transportforløbet er det vognmanden, der har ansvaret for bilen og godset ombord. [...] Faktisk bliver ansvaret for dette nu mere entydigt placeret med EU-vejpakken, der præciserer det, så ingen kan være i tvivl.” Også Erik Østergaard adm. direktør i DTL Danske Vognmænd, skriver om transportbranchen. Østergaard skriver i debatindlægget bragt i Jyllands-Posten lørdag: ”Men vi kommer ikke uden om det: Lastbilerne er kommet for at blive. Transportarbejdet er steget støt og vil fortsætte dermed i overskuelig fremtid: EU-Kommissionen forudser, at transportarbejdet i perioden 2010 til 2050 vil stige med 1,1 procent årligt, svarende til 57 procent i alt.” Endeligt anerkender Østergaard, lektor og debattør Henrik Jensens holdning til kvalificerede chauffører. Østergaard afslutter: ”Og han har ret i, at chaufførerne kunne være bedre kvalificerede, når man ser på, at 5.000 ud af de 6.000, der krydser grænsen, er af udenlandsk herkomst. Disse ting arbejder vi løbende på i branchen.”
Kilder: BT, mandag, s. 12; Altinget, lørdag; Jyllands-Posten, lørdag, s. 19

Institutionelle anliggender: EU
I et debatindlæg bragt i Jyllands-Posten lørdag, argumenteres der for, at den aktivistiske danske sikkerhedspolitik bør overføres til EU, så man målrettet søger indflydelse på det nye EU, der er under store forandringer, og som vil give eurozonen og Tyskland langt mere indflydelse end tidligere. Information bringer lørdag et kritisk EU debatindlæg skrevet af Søren Rønhede, cand. mag. Rønhede skriver: ”I Folkebevægelsen mod EU forstår vi godt, at de fleste danskere er imod de overstatslige sider af EU.” Rønhede skriver: ”Opgiv det udsigtsløse krav om udmeldelse. Brug kræfterne på at skabe det progressive Danmark, der kan gøre en forskel i EU. Et udmeldt Danmark bliver ikke en venstreorienteret foregangsnation. Danmark ender snarere som en nordeuropæisk lomme, hvor menneskeret, natur og miljø konsekvent tilsidesættes.”
Kilder: Jyllands-Posten, lørdag, s. 21; Information, lørdag, s. 20

Andre EU-historier

Finansielle anliggender: Milliardregning til danske banker kan blive halveret
Berlingske skriver mandag, at når den magtfulde Baselkomité engang kommer med sin fjerde omgang anbefalinger til nye, internationale retningslinjer på finansområdet, så vil de danske banker blive hårdt ramt. I juni 2016 vurderede Finans Danmark, at kravene ville være i niveauet 130 milliarder kroner, men nu ser det ud til at anbefalingerne til kapitalkravene i den danske finansielle sektor øges med 27 til 39 procent, hvilke resulterer i en stigning fra 64 til 92 milliarder kroner. Nu vil EU-Kommissionen indgå dialog med ekspertgruppen med henblik på at fastlægge, hvordan anbefalingerne skal implementeres i EU.
Kilde: Berlingske, mandag, s. 7

Konkurrence: Vi skal finde løsningen på deleøkonomiens dilemmaer
I et debatindlægt bragt i Berlingske mandag, skriver Malthe Munkøe, chefkonsulent, Dansk Erhverv om deleøkonomiens dilemmaer. Munkøe skriver: ”Fremvæksten af mange nye forretningskoncepter, der udnytter de digitale muligheder på en ny måde, skaber således ikke blot nye tilbud til forbrugere, men samtidig en lang række spørgsmål og udfordringer for regulatorer og lovgivere. [...] Eksempelvis diskuteres det meget - som EU-Kommissionens rekordstore bøde til Google tidligere på året vidnede om - hvordan konkurrencemyndigheder skal forstå og gribe de nye digitale realiteter an, for eksempel i forhold til at markedsandele ikke altid fortæller hele historien om markedsposition i en meget innovationsdreven branche.”
Kilde: Berlingske, mandag, s. 12

Grundlæggende rettigheder: Domme skader EU og rettighederne
Det skader ikke bare respekten for begrebet ”menneskerettigheder”, men undergraver også opbakningen til fælles europæiske løsninger i almindelighed, når Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg og EU-Domstolen fælder domme, der går langt ud over, hvad der var tanken med de pågældende bestemmelser. Det skriver Bertel Haarder, MF (V) og fhv. minister, i et debatindlæg bragt i Berlingske mandag. Haarder skriver: ”Gid dommerne ville gå ”back to basics” og lade være med at stramme fortolkningerne og bygge nye rettigheder oven på de gamle.”
Kilde: Berlingske, mandag, s. 24-25

Arbejdsmarkedspolitik: Ledigheden er styrtdykket i EU - eller er den nu også det?
Jyllands-Posten bringer mandag et debatindlæg, skrevet af Ole Just, cheføkonom. Just argumenterer, for at der i forhold til ledigheden, stadig er et stykke vej at gå. Just skriver: ”Vækstprognoserne tegner godt for Europa i den kommende tid. Væksten ventes ifølge EU-Kommissionen at øges med 1,8 procent i 2017 og 1,7 procent i 2018. Men der skal mere til, hvis flere skal forlade ledighedskøen i de lande, der blev hårdest ramt af finanskrisen. Meget afhænger af Tyskland, hvis lønmodtagerne især i Sydeuropa skal tilbage på arbejdsmarkedet.”
Kilde: Jyllands-Posten, mandag, s. 2

Sikkerhedspolitik: Lejesoldater, fly og iPhones skal slå Taleban
Den amerikanske præsident Donald Trump er fortsat tøvende med at fastlægge en ny strategi for Afghanistan. Samtidig bliver planen om privatisering af krigen mere og mere konkret. EU tror ikke på planen om privatisering, og EU's særlige repræsentant i Afghanistan, den danske diplomat Franz Michael Mellbin har udtalt: ”Dels vil det give Taliban et afgørende argument for at påstå, at den afghanske regering holdes oppe af vantro fremmede lejetropper, dels vil det være meget svært for mange europæiske Nato-allierede at acceptere.” Det skriver Politiken mandag.
Kilde: Politiken, mandag, s. 7

Klima: ITD: Grønne lastbiler er ikke utopi
I et debatindlæg bragt på Altinget mandag, skriver Lasse Kristoffersen, politisk konsulent i ITD, at grønne lastbiler ikke er utopi. Kristoffersen skriver, at den danske transportbranche bliver mere miljøvenlig, og at den samlede NOx-udledning fra transportbranchen forventeligt vil falde med 83 procent frem mod 2030 i forbindelse med den løbende udskiftning til Euro 6-normen. Kristoffersen siger: ”Rundt om i Europa ser vi en udvikling, hvor en række store europæiske byer har indført eller planlægger at indføre totalforbud mod dieseldrevne køretøjer for at mindske partikelforureningen i byerne. Et totalforbud mod dieselkøretøjer kan være én ud af mange løsninger, men det er samtidig vigtigt, at den proces ikke igangsættes, før teknologierne er modne.”
Kilde: Altinget, mandag

Migration: Folkevandringen er en revolution
Søndag bringer både Jyllands-Posten og BT debatindlæg, der fokuserer på migrantkrisen. I Jyllands-Posten skriver Mikael Jalving, historiker og forfatter: ”For et voksende antal mennesker, familier og klaner på den anden side af Middelhavet indebærer forandring at udskifte sit land, ikke sin regering.” Jalving fortsætter: ”Men rettigheder koster penge, rigtig mange penge, der skal komme fra nogen og ikke kan gives til alle, uden at systemet bryder sammen. Rettigheder er et begrænset gode. Det er derfor, vi har borgerrettigheder, før vi har menneskerettigheder; det er derfor, vi har statsborgerskab, før vi har unionsborgerskab. Det er derfor, vi har Danmark, før vi har EU.” Peter Hummelgaard Thomsen EU-ordfører for Socialdemokratiet, skriver i et debatindlægt i BT, at vi bukker under hvis ikke vi gør noget nu. Der har været et rekordstort antal flygtninge, som er sejlet fra Libyen i årets første tre måneder, og det er ikke urealistisk, at der kan komme op mod 300.000 flere i 2017. Hummelgaard Thomsen skriver: ”Vi skal i Europa sætte alle sejl til med en udviklingsplan i Marshall-størrelse samtidig med at føre en mere fair handels-, skatte- og landbrugspolitik. Det handler om at begrænse migrationen til Europa og samtidig bekæmpe dens underliggende årsager. Hvis ikke vi gør det, så vil det skade de flygtninge der har brug for vores beskyttelse, og på sigt ødelægge Europas indre sammenhængskraft.”
Kilder: Jyllands-Posten, søndag, s. 22; BT, søndag, s. 14

Klima: Havbrug
Margrete Auken, MEP (SF), fokuserer på forurening af havet i et debatindlæg bragt i Politiken søndag. Auken skriver: ”Niels Dalsgaard fra Dansk Akvakultur svarer på min kritik af de forurenende havbrug. Dalsgaard og havbrugslobbyen klynger sig fortsat til det fiktive miljømæssige råderum og bruger ligesom regeringen og flertallet bag landbrugspakken denne fidus til at kunne øge forureningen af Kattegat ustraffet.” Auken påpeger, at Kattegat fortsat er forurenet, og er langt fra den miljømæssige kvalitet, som EU efterspørger.
Kilde: Politiken, søndag, s. 3

Migration: Grænsekontrollen
Lørdag beretter Berlingske om statsminister Lars Løkke Rasmussens (V), køreplan for resten af året. Den 12. november udløber den nuværende grænsekontrol, og i EU-reglerne er der ikke længere hjemmel til at fortsætte. Alligevel forventes det at EU-Kommissionen opfinder en hjemmel, eller vælger at se igennem fingre med, at flere lande heriblandt Danmark fortsætter kontrollen. Berlingske skriver, at der til og med den 9. august er blevet afvist 1.453 personer ved grænsekontrollen. Politiet har stået for disse afvisninger, og kritikerne af grænsekontrollen mener ikke at prisen på næsten 300 millioner kroner om året, er indsatsen værd. Indsatsen tærer på politiets ressourcer, og derfor forsøger regeringen at overlade en del af grænsekontrollen til Hjemmeværnet.
Kilder: BT, lørdag, s. 12-13; Berlingske, lørdag, s. 18

Udenrigspolitik: EU: ”Smædekampagner er fuldstændig uacceptable”
Siden opstanden på Uafhængighedspladsen har Ukraine kun forbedret sig marginalt i Transparency Internationals opgørelse over korruption, det skriver Berlingske. Thomas Frellesen, souschef på EU-repræsentationen i Ukraine, skriver i en skriftlig kommentar til Berlingske: ”Smædekampagner mod antikorruptions-aktivister og NGOer er fuldstændig uacceptabelt.” Ukraine modtager økonomisk støtte fra EU og den Internationale Valutafond, betinget af at landet vedtager retsreformer, men flere kritikere mener at opgøret med den vildtvoksende korruption er halvhjertet.
Kilde: Berlingske, lørdag, s. 10

Landbrug: Eksporten af landbrugsudstyr stiger med flere hundrede millioner kroner
Jyllands-Posten skriver lørdag, at eksportandelen i dansk agroindustri aldrig har været højere end nu. Særligt forventningerne til eksportmarkederne øst for Rusland er høje, og direktør Claus Hermansen i Dansk Agroindustri, der er medlem af erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, siger: ”Vi fik hos os i Jyden gennem 2009/10 fart i afsætning til Østeuropa og Rusland. Faktisk blev Ukraine vores største eksportmarked i 2013. Men hele Østeuropa ramlede i 2014, og det blev hårdt for vores erhverv. Samtidig kom der en boykot ind i Rusland af svinekød fra EU, så priserne faldt blandt vores europæiske kunder, der lukkede ned for investeringer. Så Østeuropa kostede os dobbelt.”
Kilde: Jyllands-Posten, lørdag, s. 11

Klima: Salget af sprøjtegifte til private haver styrtdykker
Langt flere vælger at gribe til hakkejernet, fremfor at bruge kemisk bekæmpelse i haverne. Det skriver Politiken lørdag. En etnolog mener, at faldet i sprøjtegift kan sammenlignet med den revolution, som har sendt rygere uden for døren. Miljøstyrelsens seneste opgørelse over salg af sprøjtegift til privat brug, viser at det er faldet fra 63 tons aktivstoffer i 2007 til 20 tons i 2016. Den omdiskuterede ukrudtsgifte Roundup bliver til efteråret et stort emne, når EU-medlemslandene skal stemme om en fornyet godkendelse af glyphosat, aktivstoffet i Roundrup.
Kilde: Politiken, lørdag, s. 7

Sikkerhedspolitik: Mission Østs Irak-program får ny leder
Anders Andersen er den nye programleder for Mission Østs humanitære arbejde i Irak. Mission Øst består af 80 medarbejdere, og sideløbende skal Anders Andersen rapportere til Danida, EU og FN. Det skriver Altinget fredag.
Kilde: Altinget, fredag

Detaljer

Publikationsdato
14. august 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark