Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information16. oktober 2017Repræsentationen i Danmark11 min læsetid

Mandag den 16. oktober

EU i dagens aviser

Den 16. oktober 2017

Dagens EU-tophistorier

Interne anliggender: Østrig viser at Europas nye midte ligger til højre
Weekendens aviser skriver om valget i Østrig, som blev afholdt søndag. Forud for valget var alle enige om, at valget ville falde ud til højrefløjens fordel, og som man kan læse i både Jyllands-Posten, Berlingske, BT og Politiken søndag, så vandt højrefløjen med den 31-pårige Sebastian Kurz, leder af det Østrigske Folkeparti (OVP). Information bragte lørdag en artikel, hvor den stærkt pro-europæiske politolog Ulrike Guérot betegnede, det på daværende tidspunkt kommende valg, som et udtryk for den nye norm i et handlingslammet Europa. Populismen er ved at fuldende sit sejrstog, som han udtrykker det. Berlingske kigger lørdag nærmere på personen Sebastian Kurz, og et af hans mærkesager er asylpolitikken, som han fører med hård og kontakt hånd. Efter valgresultatet tager Information mandag emnet op, og avisen spår en EU-skeptisk og stærk indvandrerkritisk regering, når Sebastian Kurz formentlig tager det højre-nationalistiske FPÖ med sig i regering.
Kilder: Information, lørdag, s. 2, 12-13, mandag, s. 8-9; Berlingske, mandag, s. 15, søndag, 26-27; BT, mandag, s. 6; Jyllands-Posten, mandag, s. 10, søndag, 10-11; Politiken, lørdag, s. 12, mandag, s. 2

Interne anliggender: EU afviser fortsat Cataloniens drøm om uafhængighed fra Spanien
Flere medier skriver om den politiske uro i Spanien og dets konsekvenser. Børsen mandag skriver, at EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, frygter en catalansk dominoeffekt, hvis Catalonien erklærer sig uafhængigt af Spanien, kan andre regioner i andre europæiske lande være fristet til at gøre det samme. Han sagde fredag, at han ikke ønsker at se Catalonien løsrive sig, fordi det kan udløse en sand dominoeffekt i EU. "Jeg ønsker ikke en europæisk union, der består af 98 stater om 15 års tid," sagde han i en tale til universitetsstuderende i sit hjemland, Luxembourg. Samtidig understregede han, at det ikke er et EU-anliggende. Fra Bruxelles har man hidtil forsøgt at være så neutral som mulig i striden om den catalanske folkeafstemning om uafhængighed. EU har givet Spanien ret i, at folkeafstemningen var ulovlig, men opfordret til dialog mellem Madrid og Barcelona. Politiken mandag fortæller, at lokalregeringen forsøger at skaffe international støtte til uafhængighed ved en såkaldt Kosovomodel. De vil fremstille Catalonien som et undertrykt land på linje med Kosovo og dermed fremtvinge en international anerkendelse af Catalonien, som det skete med Kosovo efter løsrivelsen fra Serbien i 2008. ”Den bedste måde at opnå uafhængigheden og republikken på er at tale med alle, i det mindste med det internationale samfund. Men samtidig har vi også en forpligtelse til utvetydigt at udføre det mandat, vi fik 1. oktober,” lød det i weekenden i en tale fra Oriol Junqueras, viceregeringschef og leder af Cataloniens republikanske venstreparti. Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, skriver lørdag: ”Europa definerer sig selv og sin fremtid i svaret på cataloniernes krav om selvstændighed.”
Kilder: Børsen mandag, s. 20; Politiken mandag, s. 6; Information, s. 2

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Klima: Danmark er blandt EU´s klimadukse
Flere medier skriver om Danmarks indsats for klimaet og den nyligt indgåede klimaaftale blandt EU´s klimaministre. Jyllands-Posten lørdag skriver, at klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er godt tilfreds med den klimaaftale, som EU's klima- og energiministre i går blev enige om. Kun Sverige og Luxembourg skal med 40 procent reducere deres udledning af drivhusgasser i 2030 en anelse mere end Danmarks 39 procent. ”Det er en god aftale for Danmark, for klimaet og for Europa. Og det er et godt signal over for USA og USA's præsident at vise, at vi i Europa tager lederskab på klimaområdet,” siger ministeren. Greenpeace er dog ikke enig i den betragtning og forudser ekstra store krav efter 2030.
Kilder: Jyllands-Posten lørdag, s. 2; Kristeligt-Dagblad lørdag, s. 7; Politiken lørdag, s. 5

Grundlæggende rettigheder: EU´s asylsystem er inhumant
Flere medier skriver om migration og manglerne i asylsystemet i Europa. I Politiken mandag, skriver, Peter Hummelgaard Thomsen, medlem af Folketinget og EU-ordfører for Socialdemokratiet, i et debatindlæg: ”Grundlæggende er udfordringen, at så længe man har kan kræve spontant asyl ved Europas ydre grænse, vil mennesker fortsætte med at drukne, gangstere blive forgyldt, mens reelle flygtninge svigtes. Derfor skal det vendes på hovedet. Det nuværende system er uholdbart, uretfærdigt, decideret inhumant, for dyrt og også en geopolitisk trussel. Migration hører til blandt Europas absolutte udfordringer. Migration hører til blandt Europas absolutte udfordringer. For de enkelte lande, for EU's samhørighed og for den politiske stabilitet. Det bør EU´s budgetter, skattepolitik, fiskeripolitik, udviklingspolitik, sikkerhedspolitik og investeringer afspejle.”
Kilder: Politiken mandag, s. 5, 6

Interne anliggender: EU skal hjælpe København af med romaerne
Flere medier skriver, at Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), mener at problemerne med de hjemløse udlændinge skal løses i EU. I BT søndag citeres han: ”Jeg opfordrer både stats- og justitsministeren til at rejse sagen på europæisk plan. Løsningen er at bruge EU's konvergensprogram til at fjerne den fattigdom, der er i nogle lande. Ikke mindst Rumænien. Romaer rejser rundt i medlemslande, opslår disse lejre og lever et usselt liv,” siger Frank Jensen.
Kilder: BT søndag, s. 17; Berlingske mandag, s. 10; Kristeligt-Dagblad mandag, s. 3

Udenrigspolitik: EU fastholder atomaftalen med Iran
Flere medier skriver om Donald Trumps nye politik over for Iran, som han lancerede fredag i en tale, og konsekvenserne heraf. Berlingske søndag skriver, at Trump talte om, hvordan regimet forbliver verdens førende statssponsor for terrorisme og yder bistand til al-Qaeda, Taleban, Hizbollah, Hamas og andre terroristnetværk. Iran har afvist at genforhandle kontrakten, og risikoen for en konflikt med de øvrige parter i aftalen - Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Rusland og Kina, er stor. Da Federica Mogherini, EU’s udenrigspolitiske chef, blev spurgt, om EU vil være interesseret i at forhandle en ny aftale på plads, sagde hun ifølge Wall Street Journal, at aftalen virker, er blevet implementeret og fortsætter med at blive implementeret. ”Jeg forventer, at alle parter holder sig til den,” sagde hun.
Såvel EU som de amerikanske embedsmænd, der var involveret i udformningen af aftalen, frygter, at aftalen falder sammen, hvis USA bryder den og genindfører sanktioner af grunde, der ikke er dækket af den oprindelige aftale. Politiken mandag skriver, at den danske regering, med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i spidsen, netop har besluttet at bruge 4,75 millioner kroner på arbejdet med at følge op på atomaftalen. Helt konkret skal pengene gå til, at overvågningsenheden IAEA holder øje med, om Iran lever op til sine forpligtelser, til ikke at forsøge at få atomvåben.
Kilder: Berlingske søndag, s. 10; Information mandag, s. 20; Politiken lørdag, s. 10; Politiken mandag, s. 5

Grundlæggende rettigheder: Danmark kan udvise som vi ønsker
I Ekstra Bladet søndag, vurderer juraprofessor ved Københavns Universitet Mads Bryde Andersen, at Danmark kan vælge at udvise, hvem vi vil, og se bort fra den omstridte menneskerettighedsdomstol. ”Vi kan nemlig bare praktisere en form for 'civil lydighedsnægtelse' ved at gøre, som det passer os. Det medfører endda ingen håndfaste sanktioner. Der sker ikke andet, end at man bliver sat på en liste, og den kan alle så gå ind og kigge på. Vi kan derfor bare handle, som vi vil. Det vil eventuelt føre til en dom, som vi så ikke behøver at følge,” forklarer Mads Bryde Andersen. Danmark har indtil nu valgt at følge samtlige domme imod os fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol til punkt og prikke. Det gør sig dog ikke gældende i mange af vores nabolande, viser tal fra Europarådet.
Tyskland og Nederlandene har 20 afgørelser, som de endnu ikke har indordnet sig efter. Finland har 40, mens Sverige har to domme, som de ikke følger.
Kilde: Ekstra Bladet søndag, s. 8

Interne anliggender: Grænsekontrol vækker splid blandt EU-landene
Information lørdag skriver, at EU-landene er vildt uenige om et forslag, der vil give større muligheder for at lave midlertidig grænsekontrol i fremtiden. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sagde fredag efter et EU-møde i Luxembourg, at der var godt gammeldags uenighed. ”Der er simpelthen uenighed om, hvordan grænsekontrollen skal se ud fremadrettet, og hvor fleksibel den skal være. Det er ikke noget, der bliver helt nemt. Det her er ikke noget, der falder hurtigt på plads,” siger hun. Ifølge forslaget fra EU-Kommissionen, skal et Schengen-land i fremtiden selv kunne beslutte at indføre grænsekontrol i ét år, i tilfælde af alvorlige trusler mod sikkerheden.
Kilde: Information lørdag, s. 5

Interne anliggender: Unionist: Den falske folkeafstemning har ingen legitimitet
Politiken bragte søndag et interview med Salvador Illas fra det catalanske socialistparti, og der reflekteres på den meget omtalte afstemning om selvstændighed af Catalonien. En afstemning, som han mener var både falsk og uden juridisk validitet. ”Separatisterne har forsøgt at sidestille det at være catalonier med at gå ind for selvstændighed. Men det er falskt. Vi er et pluralistisk samfund. Jeg føler mig stærkt catalansk. Og jeg føler mig også spansk. Og europæisk. Sådan er det med de fleste i Catalonien. Og det betyder ikke, at jeg støtter Mariano Rajoy. Eller at jeg for den sags skyld støtter Angela Merkel eller Emmanuel Macron,” siger han.
Kilde: Politiken, søndag, s. 8

Andre EU-historier

Landbrug: Klummen
Information bringer et debatindlæg af kulturjournalisten Karen Syberg, hvor hun lidt sarkastisk kigger på brugen af Round Up og de såkaldte neonikotinoider, som har været forbudt på prøve i EU, siden december 2013. Hendes fokus er landmændenes behov for at sikre deres dyrebare raps, på bekostning af biernes liv, som forskere nu konstaterer lider under påvirkningerne af neonikotinoider. Honning er blevet undersøgt over hele verden, og man fandt stofferne i 75% af prøverne.
Kilde: Information, s. 2

Handel: Mælkeeksporten fra EU til Kina er i kraftig vækst
Mejerigiganten Arla står til at sikre en øget eksport af økologisk mælkepulver til det kinesiske marked, skriver Jyllands-Posten mandag. Efterspørgslen efter det økologiske mælkepulver er så stor, at Arla ofte oplever, at kinesiske turister i Danmark tømmer hylderne, for så at sælge det i hjemlandet, til langt højere priser. ”Vi vil forholdsvist hurtigt øge eksporten af økologisk mælkepulver til Kina med 5-7 millioner kilo,” fortæller Thomas Carstensen, direktør for råvarehandel hos Arla Foods. ”Det er vigtigt at få eksporteret en del af denne ekstra mælkemængde ud af EU til vækstmarkederne i Asien og Mellemøsten. Der er dog også solid vækst i forbruget af økologiske mejerivarer i Europa. Eksempelvis voksede forbruget af økologisk drikkemælk i Tyskland med 12 procent i årets første seks måneder,« påpeger chefkonsulent Ejvind Pedersen, L&F.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 4-5

Interne anliggender: Kampen om det nationale ”vi”
Politiken bringer mandag et debatindlæg af Europakorrespondenten Peter Wivel, der skriver: ”Det er faldet Boris Johnson, den britiske udenrigsminister, for brystet, at unge briter stadig synes, at EU er en god ide og Brexit en dårlig. I en kommentar i avisen The Telegraph forvrængede Johnson for nylig unges protest derhen, at de plastrede deres ansigter til med EU-flag påsmurt med læbestift. De risikerer, frygtede han, at ende med en »ægte splittet identitet«, der svækker landets efter Johnsons mening »traditionelle sammenhold«. Sigtet med Johnsons synspunkt er at udgrænse og fremhæve grupper, der skal fungere som syndebukke og stemples som unationale.”
Kilde: Politiken, s. 7

Interne anliggender: Paranoia om suverænitetsafgivelse
Jyllands-Posten søndag bragte et debatindlæg af folketingsmedlem Jan E. Jørgensen fra Venstre, hvor han kigger nærmere på danskernes holdning til EU, og deres angst for at afgive suverænitet. Han mener danskernes angst for at give slip, skyldes en misforståelse mellem suverænitetsafgivelse og kontrol. En misforståelse, som han pålægger EU-skeptikerne ansvaret for at fastholde.
Kilde: Jyllands-Posten, søndag, s. 24

Retlige anliggender: EU: Spillere kan kun ejes af deres klubber
Jyllands-Posten lørdag bringer en kort notits, som slår fast, at EU-Kommissionen ikke tillader andre end klubber, at eje spillere. En afgørelse, som er faldet efter en klage fra den Malta-baserede investeringsfond, Doyen, der har klaget over forbud mod tredjepartsejerskab.
Kilde: Jyllands-Posten, lørdag, s. 30

Naboskabspolitik: Konservative kalder til europæisk værdioprør
Kristeligt Dagblad bragte lørdag et interview med den belgiske advokat og eksterne lektor ved Det Katolske Universitet i Leuven, Matthias Storme, som mener det er tid til et oprør mod den forskelsbehandling der sker i Europa. "Vi mener, at der er klart forskel på de politiske strømninger i Øst- og Vesteuropa, og at den nationalkonservative fløj, der er kommet til magten i Østeuropa, i vid udstrækning behandles uretfærdigt af Vesteuropa. Manifestet er ikke et forsvarsskrift for den ungarske regeringschef Viktor Orbán, men vi mener, at kritikken af Polen og Ungarn udspringer af en paternalistisk behandling af de østeuropæiske demokratier," siger han.
Kilde: Kristeligt Dagblad, lørdag, s. 7

Landbrug: Regeringen vil skære ned på den beskyttede natur
I lørdagens udgave af Politiken kan man læse en artikel om regeringens planer om reduktion af de såkaldte Natura 2000-områder. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil indskrænke områderne med 23 kvadratkilometer. En ide der ikke vækker begejstring hos Danmarks Naturfredningsforening, mens landbruget mener, at områderne godt kan beskæres yderligere.
Kilde Politiken, lørdag, s. 13

Udenrigspolitik: Uganda stopper ngo´er, der kritiserer præsidenten
Lørdag kan man i Politiken læse, at Mellemfolkeligt Samvirke har måttet stoppe deres arbejde i Uganda med øjeblikkelig virkning. Politiet har beslaglagt alle organisationens penge i landet, og noget tyder ifølge avisen på, at landet er ved at fjerne kritiske stemmer, i forbindelse med kommende valg af præsident i landet. ”Danmark er foruroliget over udviklingen på linje med de andre EU-lande”, siger Mogens Pedersen, der er Danmarks ambassadør i Uganda.
Kilde: Politiken, lørdag, s. 9

Detaljer

Publikationsdato
16. oktober 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark