Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information2. januar 2017Repræsentationen i Danmark9 min læsetid

Mandag den 2. januar

EU i dagens aviser

31. december 2016 til 2. januar 2017

Weekendens og mandagens tophistorie

Institutionelle anliggender: Henning Christophersen er død
Venstre-politikeren Henning Christophersen er død i en alder af 77 år, meddeler vicegeneraldirektør Jens Nymand Christensen fra EU-Kommissionen ifølge Kristeligt Dagblad. Christophersen var medlem af EU-Kommissionen fra 1985-1995. Formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker udtrykker sorg over hans død, skriver BT. Christophersen har spillet en central rolle i udformningen af EU’s politik, skriver flere medier. Tidligere Venstreminister Britta Schall Holberg siger til BT, at Christophersen var en af euroens fædre sammen med Delors og var med til at skrive Lissabon-traktaten. Jean-Claude Juncker bad forrige år Christohersen om at stå i spidsen for en arbejdsgruppe, der i samarbejde med private investorer skulle skaffe 300 milliarder euro til udbygning af unionens infrastruktur, skriver Berlingske.
Kilder: Berlingske, mandag, Kultur og Livsstil, s. 13; Børsen, mandag, s. 22; BT, mandag, s. 20 & 21; Ekstra Bladet, mandag, s. 10 & 11; Information, mandag, s. 4; Jyllands-Posten, mandag, s. 24; Kristeligt Dagblad, mandag, s. 12; Politiken, mandag, Kultur, s. 1; Metroxpress Aarhus/Vest, mandag s. 4

Andre historier: Prioriterede emner

Administration; Messerschmidt årets nytårstorsk
Ekstra Bladets læsere har kåret MEP Morten Messerschmidt (DF) som årets torsk på grund af sagen om misbrug af EU-midler.
Kilde: Ekstra Bladet, lørdag, s. 14

Migration: Rekordmange flygtninge til Italien i år
Antallet af migranter, der kom til Italien i 2016, var 181.000, skriver BT på baggrund af nye tal fra det italienske indenrigsministerium. Det er ny rekord.
Kilde: BT, lørdag, s. 11

Migration: Europas lukkede grænser kan fortsætte i årevis
Kristeligt Dagblad skriver, at der efter Sveriges indførelse af id-kontrol tilbage i 2015 ikke er nogen tegn på, at Europas grænser åbner sig i nærmeste fremtid. Joakim Ruist, migrationsforsker ved Göteborgs universitet, forudsagde i 2015, at identitetspolitikken kunne skabe en dominoeffekt og resultere i en lukning af Europas ydre grænser. Han mener nu, at der kan gå mange år, før det bliver muligt at rejse frit mellem de europæiske lande. Han vurderer også, at EU-landende ikke kan blive enige om en fælles flygtninge-fordelingsaftale på grund af deres fokus på egne interesser. Han opfordrer EU til at droppe asylretten og blive enige om en fordelingsaftale. I en baggrundsartikel i Information kritiserer journalist Lasse Skou Andersen den svenske grænsekontrol, som koster ham 20 minutter om dagen.

Kilde: Kristeligt Dagblad, mandag, s. 1; Information, Moderne Tider, lørdag, s. 14

Migration: Færre afviste asylansøgere sendes hjem
Ifølge Berlingske skriver Politiken, at regeringen overordnet har sendt flere asylansøgere retur i 2016 end 2015, men færre til lande uden for EU. Udlændingeminister Inger Støjberg (V) siger, at regeringen er blevet bedre til udsendelser. Dansk Folkeparti mener, at der er for få udsendelser.

Kilde: Berlingske, søndag, s. 25

Andre historier

Grundlæggende rettigheder: Polsk leder advarer om kupforsøg
Jaroslaw Kaczynski, leder af det polske regeringsparti, mener, at oppositionen forsøger at overtage magten med udemokratiske metoder og ved kupforsøg, skriver Politiken. Polen blev for ikke så længe siden anset som en af EU's største succeshistorier, men efter 2016 går Polen ind i det nye år midt i en politisk krise, der giver EU's ledelse store problemer. Blandt andet har Europarådet og EU kritiseret reformer, der begrænser mediernes frihed og domstolenes uafhængighed. Polens højeste domstol har erklæret flere af lovændringerne forfatningsstridige, men det har regeringen ignoreret. Og kort før jul advarede EU-kommissionen om, at de polske borgeres retssikkerhed er i fare.

Kilde: Politiken, søndag, s. 17

Handel: Kommissionen imødekommer frihandelskritik
EU-Kommissionen og Canada skal roses for et udspil til en multilateral domstol, der skal erstatte det nuværende ISDS-system, skriver chefkonsulent i Dansk Erhverv, Michael Bremerskov Jensen, i et debatindlæg i Jyllands-Posten. Tidligere har der været meget kritik af investeringsbeskyttelsen i frihandelsaftaler, som han også påpeger har været ude af proportioner. Med det nye udspil kommer EU-Kommissionen derfor kritikerne i møde, og en fornyelse af systemet vil komme danske virksomheder til gode.

Kilde: Jyllands-Posten, mandag, s. 21

Institutionelle anliggender: Flere faktorer kan skabe store forandringer
2016 kan blive et vendepunkt for en ny verdensorden, vurderer korrespondent Jette Elbæk Marissa i en analyse i Jyllands-Posten. Det begrunder hun bl.a. med, at Donald Trump har skabt tvivl om Natos musketered, briternes EU-exit samt Putins og Erdogans øgede styrke, sidstnævnte som følge af landets flygtningeaftale med EU. Samme emne beskrives også i Jyllands-Postens leder søndag. I Politiken skriver redaktør Michael Jarlner, at EU-samarbejdet vil ændre karakter i det nye år, både på grund af Brexit og valg i lande som Tyskland, Holland og Frankrig. I Holland og Frankrig betyder tiltagende nationalisme, at EU må gentænke sig selv for at overleve, mener Jarlner. Valgene kan også påvirke de finansielle markeder, skriver Børsen. I en kronik i Berlingske skriver tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, at EU’s overlevelse vil kræve, at de politiske ledere skaber tillid til unionen og demonstrerer, at EU er godt for den enkelte borger. Forfatter Jens Christian Grøndahl skriver i et debatindlæg i Politiken, at EU måske skal bevæge sig i flere retninger, hvis det skal overleve. Jan Techau fra tænketanken Richard C. Holbrooke Forum siger til Metroxpress, at Rusland tidligt forventes at prøve Donald Trumps politiske instinkter af, eksempelvis i de baltiske lande, og at det kan føre til udfordringer for EU.

Kilder: Jyllands-Posten, lørdag, s. 10; Politiken, søndag, s. 4; Berlingske, søndag, s. 40; Jyllands-Posten, søndag, s. 8; Jyllands-Posten, søndag, s. 22; Politiken, søndag, Debat, s. 5 & 7; Børsen, søndag, s. 6; BT, søndag, s. 24; Metroxpress Aarhus/Vest, mandag, s. 10; Berlingske, mandag, Business, s. 10

Institutionelle anliggender: Har vi helt glemt, at vi er afhængige af resten af Europa?
Danskerne skal tage mere ansvar for den politik der bliver ført i EU, da Danmark er stærkt afhængig af den førte politik, skriver forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen i et debatindlæg i Jyllands-Posten. Han påpeger, at den politiske debat om EU medfører, at mange personer har et ensidigt, negativt billede af EU, hvilket gør, at mange danskere glemmer de mange fordele, der er ved medlemskabet. Han påpeger, at ikke alle forslag i EU er lige gode, men at der findes en række problemstillinger, hvor løsningerne skal findes på europæisk plan og ikke på nationalt plan.

Kilde: Jyllands-Posten, mandag, s. 21

Institutionelle anliggender: Globaliseringen har gjort os rigere
Berlingske skriver, at Per Stig Møller, tidligere udenrigsminister og formand for Det Konservative Folkeparti, mener, at selvom globaliseringen har gjort Danmark rigere, har de mange beskæringer gjort den generelle befolkning fattigere. Han bebrejder den brede borgerlige midte for udviklingen og frygter, at Danmark ender med en antifrihandels- og anti-EU-retorik. Dog anerkender han også, at EU muligvis har blandet sig for meget i for små sager og dermed øget mistroen til EU som institution. Han mener, at EU skal lade nationalstaterne selv om de små ting.

Kilde: Berlingske, mandag, s. 8

Institutionelle anliggender: Brexit vil koste vækst
Ifølge en ny måling fra The Chartered Management Institut i Storbritannien er 65% af britiske erhvervsledere pessimistiske med hensyn til økonomien som følge af Brexit, skriver Berlingske.
Kilde: Berlingske, mandag, Business, s. 2

Interne anliggender: Ungarns Orbán deler vandene
Berlingske skriver, at Viktor Orbán, Ungarns premierminister, har holdt lavere profil end normalt under de seneste to EU-topmøder. Siden han kom til magten i 2010, er det uafhængige retssystem og de frie medier blevet svækket, hvilket også er blevet påtalt af Europarådet. Et flertal i befolkningen bakker op om Orbáns stramme indvandringspolitik, men samtidig er der stor folkelig opbakning til EU-medlemskabet. Orbáns folkeafstemning om EU-asylkvoter var dog et indenrigspolitisk flop grundet oppositionens opfordring til at boykotte folkeafstemningen, som fik over halvdelen af de stemmeberettigede til ikke at stemme eller aflevere en ugyldig stemme.

Kilde: Berlingske, mandag, s. 12

Interne anliggender: Merkel står over for sit hidtil sværeste valg
Den tyske kansler, Angela Merkel, står over for sit sværeste valg senere i år, skriver Friis Arne Petersen, Danmarks ambassadør i Tyskland, i Jyllands-Posten. På en række punkter er der usikkerhed, eksempelvis handelspolitikken, hvor der er bekymringer om de fremtidige TTIP-forhandlinger. Samtidig er polariseringen i landet stigende, og det nye højreparti AfD er meget EU-skeptisk og repræsenterer derfor en ny, alvorlig udfordring for Merkel. Europa-Parlamentets formand, Martin Schulz, vil sandsynligvis ikke udfordre Angela Merkel ved dette års valg, skriver Berlingske. I stedet forventes partiformand Sigmar Gabriel fra SPD at blive den primære modkandidat ved valget.

Kilder: Berlingske, lørdag, s. 6; Jyllands-Posten, mandag, s. 22

Interne anliggender: Hvor vil Samuelsen føre Danmark hen i Europa?
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har ikke klart defineret, hvad han vil med Danmarks rolle i EU, skriver Politiken i en analyse. I et interview sagde ministeren for nylig, at han vil trække Danmark væk fra kernen i EU, samtidig med at den danske indflydelse skal øges. Samuelsen har sagt, at EU primært skal handle om frihed og fred, og mindre om eksempelvis arbejdsmiljø. Dette går imod al hidtidig dansk EU-politik, da det ville kunne medføre forringelser for arbejdssikkerhed for arbejdere i hele Europa.

Kilde: Politiken, mandag, s. 2

Interne anliggender: Dronningen stillede krav til indvandrere
Dronningens budskab var i de første år, at danskerne skulle tage pænt imod de fremmede, men efter dette års nytårstale ser man i højere grad, at dronningen også forventer noget af dem, skriver Kristeligt Dagblad. Dronningen har altid lagt meget vægt på, at Danmark ikke skal være sig selv nok, og i en tid med kriser i EU-samarbejdet er det passende at lægge vægt på kulturhovedstaden Aarhus, mener historiker Lars Hovbakke Sørensen.

Kilde: Kristeligt Dagblad, mandag, s. 3

Socialpolitik: EU-kommissær vækker vrede
EU-Kommissionen kommer ikke til at hjælpe Danmark med at få indeksering af børnechecks tilbage på den europæiske agenda, skriver Jyllands-Posten. Det danske krav vurderes nemlig til ikke at være fair, og det er ikke muligt at få opbakning til det fra et flertal af de øvrige EU-lande. Indekseringen er heller ikke med i det udspil, som EU-kommissær Marianne Thyssen lagde på bordet for at fremme mobiliteten af arbejdskraften i EU. Man kan nemlig argumentere for, at når udlændinge betaler skat i Danmark, skal de have adgang til samme velfærdsgoder som danske statsborgere, hvilket Thyssen mener indebærer retten til at modtage børnecheck og sende den hjem til børnene i hjemlandet. Det er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) uenig i, da han ikke mener, at det handler om økonomi, men om principper.

Kilde: Jyllands-Posten, søndag, s. 6

Udvidelse: Terrorangreb i Tyrkiet
39 personer blev dræbt ved et terrorangreb mod en natklub i Istanbul i weekenden. USA's præsident, Barack Obama, Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, og EU's udenrigschef, Federica Mogherini, var hurtige med fordømmelser af volden og til at udtrykke solidaritet med Tyrkiet, skriver Politiken. Hovedårsagen til det sidste halvandet års stigning i terrorangreb i Tyrkiet er politiske ambitioner i Syrien, skriver Information. I avisen Hurriyet skriver analytikeren Serkin Demirtas, at ”Tyrkiets tofrontskrig går hårde tider i møde”. Han peger på fem problemområder, der gælder hhv. den indre sikkerhed, den ydre sikkerhed, den tyrkiske regerings anstrengte forhold til EU og NATO, de øgede politiske spændinger efter præsident Recep Tayyip Erdogans beslutning om at ændre forfatningen til et præsidentielt system, og økonomien.

Kilder: Politiken, mandag, s. 6; Information, mandag, s. 12

Økonomi: Verdens ældste bank vil låne 15 milliarder euro
Den italienske bank Banca Monte dei Paschi di Siena, der er verdens ældste fungerende bank, planlægger at udstede gæld i form af salg af obligationer og kommercielle papirer for 15 milliarder euro for at genoprette sin likviditet og investorernes tillid, skriver Børsen. Salget vil blive støttet af garantier fra staten, som er godkendt af EU-Kommissionen.

Kilde: Børsen, mandag, s. 18

Detaljer

Publikationsdato
2. januar 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark