Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information23. januar 2017Repræsentationen i Danmark13 min læsetid

Mandag den 23. januar

EU i dagens aviser

23. januar 2017

Weekendens og mandagens EU-tophistorier

Institutionelle anliggender: Svære brexit-forhandlinger i vente for Storbritannien

Frankrig ventes at blive en af de hårdeste modstandere for den britiske regering i kampen om at sikre den bedst mulige brexit-aftale for Storbritannien, skriver Jyllands-Posten mandag. "Franskmændene ser EU som en forlængelse af Frankrig, en måde at gøre deres egne interesser større på. Efter Theresa Mays brexit-tale har man næsten fået det indtryk, at der gælder det helt modsatte for briterne, nemlig at EU gør Storbritannien mindre, og at de kun kan opnå stor global magt uden for EU," siger EU-forsker Rebecca Adler-Nissen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet til avisen. Politiken skriver mandag, at de britiske trusler om at gøre Storbritannien til et skatteparadis betragtes som bluff i flere EU-lande. Belgiens tidligere regeringsleder Guy Verhofstadt, som nu er Brexit-forhandler for EU-Parlamentet, siger, at Mays taktik mest af alt vil være til skade for briterne. Politiken skriver ligeledes mandag i en analyse, at der bag Mays "hårde brexit"-udspil ligger et magtspil med bl.a. det britiske parlament, som måske får indflydelse på brexit-beslutningen, hvis den britiske Højesteret tirsdag afgør en sag til parlamentets fordel. Berlingske skriver, at Norges minister for europæiske anliggender, Frank Bakke-Jensen mener, at det vil være klogt for Storbritannien helt at bryde med EU. På elitetopmødet i Davos gjorde Theresa May det klart, at den britiske udtræden af EU er en kamp for globalisering og frihandel, skriver Politiken søndag. May tog samtidig afstand fra sammenligninger med Donald Trump. Politiken skriver lørdag, at det kan blive dyrere at handle i britiske netbutikker pga. brexit. Emnet er også blevet behandlet i Berlingske, lørdag; Børsen, mandag; Jyllands-Posten, mandag og Politiken, lørdag.

Kilder: Berlingske, lørdag, s. 31; Berlingske, Business, lørdag, s. 10; Berlingske, søndag, s. 37; Børsen, mandag, s. 16 og 22; Jyllands-Posten, mandag, s. 8; Jyllands-Posten, Erhverv, mandag, s. 2; Politiken, lørdag, s. 5 og 10; Politiken, søndag, s. 2; Politiken, mandag, s. 2 og 8

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Migration: Farligt fjendskab blusser op mellem Grækenland og Tyrkiet

Anklagere i Grækenlands højesteret afviser Tyrkiets anmodning om at udlevere otte soldater, der flygtede til Grækenland efter sidste års mislykkede militærkup mod præsident Recep Erdogan. Soldaterne vil ikke kunne få en retfærdig rettergang i Tyrkiet, skriver Berlingske. EU ser ligeledes sagen som en menneskerettighedssag, og formanden for EU-Parlamentets liberale gruppe, Guy Verhofstadt, argumenterer også for, at Grækenlands afviser Tyrkiet. Sagen bliver afgjort mandag.

Kilde: Berlingske, mandag, s. 7

Migration: EU vil øge støtte til Serbien

I en pressemeddelelse under et besøg i Serbien udtalte EU's nødhjælpskommissær, Christos Stylianides, at EU vil øge sin støtte til Serbien, og at EU har et moralsk ansvar for at hjælpe flygtninge, skriver Politiken.

Kilde: Politiken, mandag, s. 2

Migration: Digitale flygtninge kan blive næste udfordring blandt de globale trusler

Superinvestor Larry Fink fra BlackRock vurderer, at digitaliseringen vil få stor betydning for immigration, skriver Berlingske i en analyse. Denne realitet er for sent gået op for de politiske ledere i Europa og i EU-systemet. Udfordringen er nu, at EU befinder sig i et kapløb med tiden, lyder det.

Kilde: Berlingske, søndag, s. 17

Migration: Nordafrikanske børn sætter asylsystemet skakmat

En gruppe nordafrikanske unge på Center Sandholm udgør et stort problem for det danske asylsystem, skriver Berlingske og Jyllands-Posten mandag. Funktionsleder i Røde Kors Jannich Bisp, som er chef for afdelingen for uledsagede unge, fortæller, at en stor del af de unge udøver kriminalitet eller prostituerer sig for at finansiere et stofmisbrug. En overvejende del af de unge har ikke udsigt til at få asyl i Danmark, og de har typisk rejst rundt i Europa i håb om at få asyl. Uden for asylsystemet kan kriminalitet synes at være den eneste måde at forsørge sig selv på, siger migrationsforsker og lektor ved Roskilde Universitet Helle Stenum. I 2015 søgte flere end 96.000 uledsagede mindreårige asyl i Europa, men langt de fleste er ikke tæt på at kunne opnå asyl hverken i danmark eller andre EU-lande. Berlingske skriver i sin ledende artikel mandag, at EU bliver nødt til konsekvent at prioritere hjemsendelsen af afviste asylansøgere meget højt. Danmarks ambassadør i Burkina Faso og Niger, Ulla Næsby Tawiah, skriver samtidig i Jyllands-Posten, at EU forsøger at få Niger til at dæmme op for migrantstrømmen, men at det ikke er let.

Kilder: Berlingske, mandag, s. 8 og 24; Jyllands-Posten, mandag, s. 4 og 23

Andre EU-historier

Forbrugerpolitik: Billejefirma får bøde på 15 millioner kroner

Det spanske biludlejningsfirma Goldcar er blevet idømt en bøde på to millioner euro for urimelig handelspraksis, skriver Politiken. Samtidig er blandt andre EU-Kommissionen i gang med at se nærmere på handelsvilkårene hos en lang række andre biludlejningsfirmaer grundet en stigning i antal klager.

Kilde: Politiken, lørdag, Rejser, s. 22

Grundlæggende rettigheder: Politiet vil miste vitalt redskab

Ifølge en afgørelse fra EU-Domstolen er de danske teleselskabers logning af kunder for vidtgående, skriver Politiken. Flere juridiske eksperter mener, at loven bør ændres. Ifølge politiet og PET er telelogning en vigtig del af en lang række efterforskninger, men ifølge EU-dommen kan metoden fremover kun bruges mod grov kriminalitet og under forudsætning af, at oplysningerne skal være "strengt nødvendige." Enhedslisten har indkaldt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd, og S og SF ønsker en juridisk afklaring.

Kilde: Politiken, lørdag, s. 5

Handel: Kina på vej tilbage i førersædet

Donald Trump lægger op til mere protektionisme, og Storbritannien skal forhandle om nye handelsaftaler, når landet forlader EU. Det åbner døren for, at Kina kan blive ny leder af den globale økonomiske vækst, skriver Peter Falk-Sørensen fra Dansk Aktie Analyse i Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands-Posten, mandag, Erhverv, s. 16

Institutionelle anliggender: Danmark i Europa i 45 år

Danmark vil grundet sine forbehold ikke kunne spille en central rolle, når EU skal diskutere de mest presserende spørgsmål, skriver tidligere ambassadør Jens Christensen og tidligere generalsekretær for EU-rådet Niels Ersbøll i Politiken. De påpeger, at disse spørgsmål omfatter flygtninge, eurokrisen, terrorbekæmpelse og EU's ydre grænser. De mener, at der er behov for danske politikere, der tør lægge fokus på oplysning om fordelene ved EU-samarbejdet i stedet for at reducere problemstillinger til simple spørgsmål, der tidligere har fået Danmark til at stå uden for centrale områder.

Kilde: Politiken, Debat, søndag, s. 5

Institutionelle anliggender: Europæiske højrepartier vil kæmpe for et nyt Europa

Selvtillid og vilje til sejr præger lederne af de indvandrerkritiske partier i Europa forud for flere store valg i 2017, skriver Berlingske søndag. Søndag mødtes de europæiske højrefløjspartier i i Koblenz, Tyskland. "Vi ser afslutningen på én verden og begyndelsen på en anden," sagde Marine Le Pen ifølge BT med henvisning til både brexit og Donald Trump. Jyllands-posten skriver, at Le Pen tror, at 2017 bliver året, hvor "folket på det europæiske fastland vågner op". Politiken skriver lørdag ligeledes, at 2017 kan blive Europas tur til at blive vækket af larmen fra det yderste højre. "Egentlig er det et paradoks, at de her nationalt orienterede partier mødes for at tale international politik. De har egentlig ikke noget at tale om, for deres mål er deres egne lande og ikke hele verden. Deres vælgertilslutning afhænger stort set kun af nationale emner i deres lande." siger Timo Lochocki, der forsker i højrepopulisme på Humboldt-universitetet i Berlin og er ledende medarbejder hos den tyske Marshall-fond, i søndagens Politiken.

Kilder: Berlingske, søndag, s. 18; BT, søndag, s. 20; Jyllands-Posten, søndag, s. 9; Politiken, lørdag, s. 9; Politiken, søndag, s. 10

Institutionelle anliggender: Et realistisk bud på et mere demokratisk EU

Der kan opnås en større grad af demokrati i EU, hvis man demokratiserer de institutioner, der gennem tiden er skabt i EU, skriver Information. Ideen kommer fra den franske sociolog Antoine Vauchez, der i sin bog Démocratiser l'Europe beskriver, hvordan institutioner som eksempelvis EU-Kommissionen, EU-Domstolen og Den Europæiske Centralbank i praksis udfylder politiske funktioner. EU bør stå ved dette frem for at kalde institutionernes formål for objektivt, lyder det.

Kilde: Information, lørdag, Moderne Tider, s. 26

Institutionelle anliggender: Meninger om brexit

I en tale i sidste uge annoncerede den britiske premiereminister, Theresa May, at Storbritannien vil helt ud af EU og ikke ønsker et halvt medlemskab eller nogen anden form for medlemsskab, skriver Eva Selsing, filosof og kommentator i et debatindlæg I Berlingske. Selsing mener, at det vil være Mays største bedrift, hvis det lykkes hende at få landet ud af unionen, og hun er glad for, at May har mindet os om, hvad meningen med det repræsentative demokrati er, nemlig at handle ud fra folkets ønsker. David Trads sammenligner i et debatindlæg i Jyllands-Posten de enorme politiske chok i 2016, som briternes farvel til EU og Donald Trump, med rystelserne ombord på Titanic, før skibet sank. Han forudser EU’s undergang i forbindelse med valgene i 2017 i Frankrig, Holland og Tyskland. Politisk kommentator Hans Engell skriver i Ekstra Bladet, at EU-modstanden i sidste uge blev tydeliggjort, da EU-Parlamentet skulle have ny præsident. Engell mener, at hvis Storbritannien får en god med EU, kan det blive et forbillede for andre EU-modstandere. Et nej til euroen i 2002 sikrede danskerne en stor velfærdsforbedring, mens Storbritanniens udtræden af EU har givet briterne en god økonomi, skriver Ekstra Bladet i en ledende artikel. Avisen argumenterer for, at det ville være en økonomisk fordel for Danmark at forlade EU ligesom briterne. EU er i avisens øjne for bureaukratisk, uoverskueligt og for fjernt. Theresa May kan være en større trussel mod internationalt samarbejde end Donald Trump, skriver Noa Redington i Politiken. Han påpeger, at Storbritanniens planer for, hvordan EU skal forlades er præget af ikke at anerkende, hvor effektivt EU har været til at løse de internationale problemstillinger, der har været siden 2. verdenskrig. Redington skriver i øvrigt, at selvom Donald Trump er uforudsigelig, arbejder han inden for rammerne af det internationale system og er eksempelvis ikke på vej til at forlade FN. Bo Lidegaard skriver i et debatindlæg i Politiken, at hverken Storbritanniens udmeldelse af EU eller indsættelsen af Donald Trump som USA’s præsident er udtryk for folkets ønsker.

Kilde: Berlingske, mandag, s. 22; Ekstra Bladet, søndag, s. 10 og 19; Jyllands-Posten, søndag, s. 22; Politiken, Debat, søndag, s. 2 og 7

Institutionelle anliggender: Venstrefløjen og brexit

Populisme er en legitim reaktion på globaliseringen, skriver den franske økonom Thomas Piketty i Information. For at løse problemstillingerne, som EU står over for, er man derfor nødt til at tage udgangspunkt i de populistiske idéer på venstrefløjen, selvom mange på midten vil benægte, at dette er fornuftigt. Mange steder i Europa var det til højrefløjenes fornøjelse, at det lykkedes Storbritannien at stemme sig ud af EU, men i Danmark glædede det også den yderste venstrefløj, der ønskede en lignende afstemning i Danmark, skriver Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for SF i et debatindlæg i BT. Hønge mener, at det er forældede meninger fra 1973, når venstrefløjspartier ønsker sig ud af EU, og han mener i stedet, at et nyt og solidarisk EU er vejen frem. Han håber på, at venstrefløjen i stedet vil kæmpe for en anden vej for Europa.

Kilde: Information, lørdag, s. 19; BT, mandag, s. 14

Institutionelle anliggender: Byen med de magtfulde institutioner

En række af de vigtigste EU-institutioner har til huse i den franske by Strasbourg, skriver Kristeligt Dagblad. Det gælder blandt andet Europa-Parlamentet, der også er placeret i Bruxelles. Flere har været imod at placere parlamentet to steder, men grundet Frankrigs vetoret i EU-traktaten er dette ikke sket.

Kilde: Kristeligt Dagblad, lørdag, Bøger & Kultur, s. 9

Konkurrence: Atomkraftlobbyen har krammet på Vestager

Medlem af EU-Parlamentet Margrethe Auken (SF) skriver i et debatindlæg i Information, at EU-kommissær for Konkurrence Margrethe Vestager er blevet snøret af atomkraftlobbyen i bl.a. Englang. Hun skriver, at statsstøtten, som Vestager tillader selskabet Hinley Point C er meget større end den, som hun gik imod Irland for at give Apple. Hun skriver endvidere, at en af de største udfordringer for markedet for vedvarende energi netop er atomkraft, fordi de bliver tildelt økonomiske privilegier. Vestager argumenterer med, at landet ellers ikke vil have nok energi.

Kilde: Information, lørdag, s. 20

Konkurrence: Du betaler for meget for dit hotelværelse

Priser på hotelværelser i Danmark på forskellige prissammenligningsportaler og på hotellers egen hjemmesider er stort set de samme, viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv. Kontorchef Michael Riis fra Konkurrence-og Forbrugerstyrelsen fortæller, at styrelsen afventer resultatet af en EU-undersøgelse og følger den proces, der er aftalt mellem EU-Kommissionen og de nationale konkurrencemyndigheder.

Kilde: Jyllands-Posten, mandag, s. 5

Kultur: Aarhus og cypriotisk by er kulturhovedstæder

Dronningen og statsministeren var lørdag med til officielt at starte kulturhovedstadsåret i Aarhus, skriver Jyllands-Posten. En af dem, der holdt tale under begivenheden, var Jens Nymand Christensen, vicedirektør for EU-Kommissionens generaldirektorat for uddannelse og kultur. Han fortalte, at både Aarhus og Pafos på Cypern er europæiske kulturhovedstader i år, hvilket betyder, at de vil skille sig ud.

Kilde: Jyllands-Posten, søndag, JP Aarhus, s. 8

Miljø: Nye sager om snyd med bilers computerprogrammer

Efter Volkswagen-sagen om snyd med udledningsgasser besluttede EU i 2015 at kræve, at alle bilers NOx-udslip skulle testes, men det ser ikke ud til, at det har stoppet forsøgene på snyd, skriver Information. I Frankrig undersøges lige nu en ny sag. EU-Kommissionens Joint Research Center er i gang med at finde en metode, hvorpå man kan afsløre manipulerede computerprogrammer.

Kilder: Information, lørdag, s. 13.

Retlige anliggender: Dansk opgør med domstol er en risikabel mission, mener eksperter

I sidste uge meddelte Justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at regeringen med sit kommende formandskab for Europarådet vil starte en debat om en reform af Den Europæiske Menneskeretsdomstol, skriver Jyllands-Posten. Det har både et politisk flertal og flere juraeksperter dog efterfølgende kritiseret, da de mener, at det vil tage magten fra de nationale parlamenter med domme, der går imod staternes ønsker. Ifølge Mikael Rask Madsen, professor og leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Internationale Domstole (iCourts) ved Københavns Universitet, vil det blive vanskeligt for regeringen at få alle 47 medlemslande i Europarådet til at blive enige om en ændring af domstolen. Jyllands-Posten skriver i sin ledende artikel søndag, at Danmark bør forsøge at udnytte formandskabet til at lægge pres på menneskerettighedsdomstolen for at få den til at lytte medlemsstaternes udtrykte ønsker, men "samlet set er domstolens eksistens og virke et ubetinget gode for de universelle menneskerettigheder", lyder det.

Kilde: Jyllands-Posten, mandag, s. 4; Jyllands-Posten, søndag, s. 20

Udenrigspolitik: Europa får det svært under Trump

Flere medier skriver, at EU og Europa med Donald Trumps indtog i Det Hvide Hus i Washington, USA, får det svært. Trump har ifølge Berlingske bl.a. udtalt, at Tysklands kansler Angela Merkels åbne arme over for flygtninge var "en katastrofal fejl", ligesom han har ønsket Storbritanniens exit fra EU velkommen. Ifølge Jyllands-Posten har Trump ligeledes spået, at EU ville gå helt i opløsning. Avisen skriver videre, at Trumps nationalistiske indsættelsestale i sidste uge lover problemer for EU. Til gengæld glæder Rusland sig over USA's nye præsident, skriver Berlingske lørdag. Politiken skriver, at TTIP-aftalen med Trumps "Amerika først"-slogan ser ud til at gå i graven. Peter Hummelgaard, Socialdemokraternes EU-ordfører, m.fl. skriver til gengæld i en kommentar i Politiken, at protektionisme ikke er vejen frem. Politiken skriver, at Trump fredag vil få besøg af den britiske premierminister Theresa May.

Detaljer

Publikationsdato
23. januar 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark