Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information14. december 2016Repræsentationen i Danmark8 min læsetid

Onsdag den 14. december

Onsdagens EU-tophistorier i aviserne

Arbejdsmarkedspolitik: EU vil stramme adgangen til sociale ydelser
Flere medier skriver, at EU-Kommissionen tirsdag præsenterede et forslag om, at EU-borgere skal arbejde mindst tre måneder i et andet EU-land for at optjene retten til dagpenge og lignende ydelser. Ydermere skal EU-borgerne have lov at tage deres dagpenge med til et andet EU-land i seks måneder i stedet for de nuværende tre måneder, skriver Information. Med kommissionens forslag er det ikke længere et problem, at Danmark stiller krav om, at EU-arbejdere skal arbejde i minimum tre måneder i landet, før de kan få adgang til dagpenge, skriver Jyllands-Posten og Politiken. Ifølge de to aviser vil regeringen fortsat arbejde for en indeksering af børnechecken, selv om kommissionen er imod dette. EU's beskæftigelseskommissær, Marianne Thyssen, siger ifølge Berlingske, at hvis man arbejder og betaler skat i Danmark, bør man ikke få mindre udbetalt, selvom børnene bor i et andet land. LO-formand Lizette Risgaard udtrykker i et debatindlæg i Information skepsis over for forslaget om dagpenge. Kommissionens pakke vil ikke være nok til at sikre det danske velfærdssamfund, mener hun.
Kilder: Børsen, s. 18 (fire artikler) & 19; Information, s. 6 (to artikler); Jyllands-Posten, s. 13; Politiken, International Økonomi, s. 4 (to artikler); Berlingske, s. 12

Indre anliggender: Lars Løkke udelukker ikke ny afstemning
Hvis den danske særaftale om Europol viser sig ikke at være god nok, må vælgerne stemme igen, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ifølge en række aviser, herunder Jyllands-Posten, Børsen, Kristeligt Dagblad. Statsministeren skal torsdag mødes med EU om en særaftale om Europol. EU kræver, at Danmark forbliver i Schengen-samarbejdet, men i Berlingske siger Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti, at partiet vil indføre permanent grænsekontrol, hvis det får flertal herfor. I et debatindlæg i Jyllands-Posten får aftalen kritik af Bjarke Møller fra tænketanken Europa. Han peger bl.a. på, at EU-domstolen ikke nødvendigvis vil lade et EU-land som Danmark få status af tredjeland.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 5 & 22; Berlingske, s. 5; Kristeligt Dagblad, s. 2; Børsen, s. 16; Metroxpress København, s. 6

Andre historier: Prioriterede emner

Migration: EU er vendt på en tallerken
Konstitueret chefredaktør Anna Libak, Berlingske, skriver i avisen, at EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i 2015, året der satte rekord i tilstrømning af flygtninge, rejste rundt med det budskab, at man ikke kunne stoppe folkevandringen. I dag er man vendt på en tallerken og stopper flygtninge i både Grækenland og Italien, skriver Libak
Kilde: Berlingske, s. 13

Migration: Færre ønsker permanent kontrol ved den danske grænse
Berlingske skriver, at der ifølge en meningsmåling er faldende opbakning blandt danskerne til Dansk Folkepartis ønske om at gøre den midlertidige grænsekontrol permanent. Danmark har af EU's statschefer i november fået lov til at forlænge grænsekontrollen frem til 12. februar 2017.
Kilde: Berlingske, s. 4

Migration: Halvdelen af europæere bekymrer sig over migration
Professor på Roskilde Universitet Jon Kvist skriver i en analyse i Politiken, at tal viser, at omkring halvdelen af europæerne i foråret 2016 udtrykte bekymring for migration, hvilket er mere end dobbelt så mange, som var bekymrede for den økonomiske situation og arbejdsløshed. Folk er bange for, at migrationen går ud over velfærden i deres lande. Tal fra Dansk Statistik viser, at migrationen i 2015 var rekordhøj. Hvorvidt asylstrømmen til Skandinavien stilner af, er afhængig af vores migrationspolitik og udviklingen i Mellemøsten, men også om, hvorvidt EU og Tyrkiets aftale om migranter holder.
Kilde: Politiken, International Økonomi, s. 10

Andre historier

Administration: Ukip skal tilbagebetale 1,3 millioner kroner efter svindel
En EU-skeptisk, britisk domineret gruppe i EU-Parlamentet, Alliancen for Direkte Demokrati i Europa, har misbrugt EU-midler og skal nu betale disse tilbage, skriver Jyllands-Posten. Der er misbrugt for omkring 3,7 millioner kroner til at føre nationale kampagner, og der skal betales 1,3 millioner kroner tilbage. Historien bringes også i Børsen.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 12; Børsen, s. 20

Beskatning: Skattely er stadig et land i EU
EU prøver at gøre op med skattesnyd, men flere medlemslande modarbejder dette, skriver Politiken i en analyse. De fire EU-lande Holland, Irland, Luxembourg og Cypern er nemlig alle i toppen i en nyligt offentliggjort liste over lande, der er gode til at hjælpe med virksomheder med at minimere deres skattebetaling. Siden Lux-Leaks i 2014 har EU halvhjertet, ifølge analysen, prøvet at dæmme op for skattesnyd i unionen. I forsøget på at komme skattesnyd til livs har EU-Kommissionen netop præsenteret en omfattende skattepakke, men denne bliver modarbejdet af blandt andre Tyskland og Luxembourg, som ønsker, at skattepakken ikke blot skal vedtages ved kvalificeret flertal men ved enstemmighed.
Kilde: Politiken, International Økonomi, s. 2

Finansielle anliggender: Trecifret milliardsmæk er et skridt nærmere bankkunder
Børsen skriver, at danske bankkunder ifølge et hemmeligt notat fra sekretariatet i den magtfulde Basel-komité nu er et skridt nærmere en regning i milliardklassen for nye kapitalkrav. Der er tale om et såkaldt gulvkrav, en minimumssats som banker og realkreditselskaber skal holde i sikkerhed for eventuelle tab, der kunne være endt på mellem 60% og 90%, men som nu ifølge notatet ser ud til at lande på 75%. Ulrik Nødgaard, direktør i Finansrådet, kalder det dårlige nyheder for de danske boligejere. EU og Basel-komitéen forhandler i øjeblikket om nye regler for global bankregulering, og her er et af stridspunkterne netop arbejdet med reguleringen er gulvkravet.
Kilde: Børsen, s. 10

Handel: Lad os inspirere af tysk Kina-politik
Christina Boutrup, journalist og foredragsholder, skriver i en kronik i Børsen, at Kinas prøvetid i WTO er forbi, men at EU er tøvende med at anerkende landet som markedsøkonomi. Kinas 15-årige prøvetid i verdenshandelsorganisationen er nu udløbet, men EU tøver med at anerkende landet, fordi det stadig beskytter dets egne virksomheder, samtidig med at man giver subsidier til kinesiske virksomheder, der køber op i udlandet, skriver Boutrup.
Kilde: Børsen, s. 4

Institutionelle anliggender: Britisk minister ønsker overgangsaftale med EU
Philip Hammond, britisk finansminister, giver nu offentligt udtryk om sin støtte til en overgangsaftale i relation til Brexit, skriver Metroxpress. Han begrunder dette med, at det britiske erhvervsliv og landets finansielle stabilitet kan blive skadet af en for hurtig udtræden af EU.
Kilde: Metroxpress Aarhus/Vest, s. 8

Institutionelle anliggender: Europas venstrefløj er helt væk
Folk på venstrefløjen kan takke sig selv for, at højrepopulisterne vinder, skriver Politikens Per Michael Jespersen i en kommentar. Globalisering har mindsket fattigdommen på verdensplan og forbedret livet for mange veluddannede i Vesten, men globalisering har ikke været en succes for alle. Ulighed som følge af globaliseringen burde få venstrefløjen til at agitere for mere EU-regulering på social- og arbejdsmarkedsområdet og for mere omfordeling, men det gør den ikke, hvilket gavner højrepopulister, mener Jespersen.
Kilde: Politiken, Kultur, s. 9

Naboskabspolitik: Rusland-sanktioner skal forlænges
Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Francois Hollande, mener, at EU bør forlænge sanktionerne mod EU, da der ikke er sket fremskridt for en fred i Østukraine, skriver Jyllands-Posten. De udtaler dette forud for et EU-topmøde torsdag den 15. december, som forventes at resultere i en forlængelse af sanktionerne ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).
Kilde: Jyllands-Posten, s. 12

Retlige anliggender: EU blæser til kamp mod voldtægt
I et debatindlæg i Ekstra Bladet skriver Ask H. Krogh fra Institut for Menneskerettigheder, at mere end hver fjerde europæer ifølge en ny undersøgelse mener, det er i orden at have sex med en person uden at have fået lov, hvis personen f. eks. har flirtet eller haft udfordrende tøj på. Det viser, at EU’s strategi om at bekæmpe vold mod kvinder er et rigtigt valg, mener Ask H. Krogh.
Kilde: Ekstra Bladet, s. 20

Udenrigspolitik: Møde mellem Samuelsen og Steinmeier
Anders Samuelsens første rejse som udenrigsminister gik til Tyskland, som ifølge Samuelsen er ”den helt afgørende motor i EU”, skriver Politiken. På besøget i Tyskland havde han møder med blandt andre den kommende tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier. Blandt de emner, som Samuelsen fik debatteret med sine tyske kolleger, var krigen i Syrien, Ukraine, forholdet med Tyrkiet og EU og det generelt ustabile samarbejde i EU. Samuelsen siger blandt andet, at der i det nye regeringsgrundlag er sat som mål at skære ind til kernen af EU og sammenligner dette med Tysklands situation.
Kilde: Politiken, s. 11

Udenrigspolitik: Yazidi-piger modtager EU-pris
Tirsdag modtog Lamiya Aji Bashars og Nadia Murad Europa-Parlamentets menneskerettighedspris, Sakharov-prisen. De to unge kvinder får prisen for deres kamp for at gøre verden opmærksom på Islamisk Stats forfølgelse af yazidier. Det fortæller Kristeligt Dagblad.
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 5

Udvikling: EU-penge skal hjælpe Jordans børn og flygtninge
Jordan vil forsøge at skabe en helt ny eksportindustri, der skal få 200.000 flygtninge i arbejde, skriver Politiken. Planen bliver støttet af EU i et forsøg på at undgå radikalisering og nye flygtningestrømme. Takket være EU-legater bliver flere tusinde flygtninge uddannet til f.eks. ingeniør, og det er håbet, at de nyuddannede vil kunne træde ind arbejdsmarkedet. Da vi begyndte, var det slet ikke muligt at lade flygtningene tage en erhvervs- eller videregående uddannelse, men i år er vores uddannelsesprogram blevet officielt anerkendt, siger Job Arts, EU-kommissionens ansvarlige for EU's uddannelses- og ungdomsprogrammer i Jordan.
Kilde: Politiken, International Økonomi, s. 8

Udvidelse: Østrig angriber EU's forhandlinger med Tyrkiet
Berlingske skriver, at tirsdagens EU-ministermøde blev overraskende dramatisk, da Østrigs udenrigsminister, Sebastian Kurz, insisterede på, at forhandlingerne med Tyrkiet om optagelse i EU skulle fastfryses pga. den nuværende situation i landet. Det ville de øvrige 27 lande ikke være med til.
Kilde: Berlingske, s. 9

Økonomi: Lave renter er skidt
Jyllands-Posten skriver, at Saxo Banks liberale cheføkonom Steen Jakobsen mener, at selvom centralbanker har rundbarberet renten, og at ECB pumper milliarder af euro ud i økonomien, så ændrer det ikke samfundets grundlæggende problem. "Det politiske og økonomiske system forsøger at snyde forbrugerne til at tro, at lave renter er godt. Men forbrugerne forstår godt, at det er et sygdomstegn, og derfor sker det modsatte," siger Jakobsen og peger på, at resultatet er lavvækst, lav investeringslyst og meget lav låneefterspørgsel.
Kilde: Jyllands-Posten, Erhverv, s. 10

Detaljer

Publikationsdato
14. december 2016
Forfatter
Repræsentationen i Danmark