Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information18. oktober 2017Repræsentationen i Danmark10 min læsetid

Onsdag den 18. oktober

EU i dagens aviser

Onsdag den 18. oktober 2017

Dagens EU-tophistorie

Interne anliggender: Skandalen om Storkereden vil simre under ny tjekkisk regeringschef
Fredag og lørdag afholdes der valg i Tjekkiet og som det fremgår af dagens udgave af Jyllands-Posten, så har optakten til valget været relativt dramatisk. På nuværende tidspunkt er det Socialdemokratiet, der har premierministerposten, men i de sidste målinger står bevægelsen ANO til at vinde med dobbelt så mange stemmer som Socialdemokratiet. I spidsen for ANO står den 63-årige Andrej Babis, en mand som sammenlignes med Donald Trump. Han er både milliardær og efterforskes for svindel med EU-midler. For 10 år siden opførte et af hans selskaber kur- og konferencehotellet Storkereden og fik omkring 15 millioner kroner i EU-støtte, men støtten var tiltænkt små virksomheder, og ikke milliard foretagender som Babis. Bliver han den nye statschef, så kan Jyllands-Posten ligeledes berette, at hans planer er at drive landet som en forretning, akkurat som hr. Berlusconi lovede italienerne i de forrige årtier.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 12, 19

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Sundhed: Advarer om dårligt uddannede læger – EU-læger ansættes i Danmark, selvom deres uddannelse er flere år kortere
BT bringer i dag flere artikler, som har fokus på udenlandske læger, der får ansættelse i Danmark, selvom deres uddannelse er flere år kortere. Problemet er, ifølge avisen, opstået, fordi EU-retten dikterer, at alle læger, som har efterlevet mindstekravet til uddannelse, har ret til at tage arbejde i Danmark, men danske lægers uddannelse er længere. Forskellen er ifølge BTs undersøgelser flere år i speciallægeuddannelsen. For at underbygge problematikken, så bringer BT en artikel om kvinder, som fik store problemer efter en livmoderoperation, hvor en litauisk læge fejlbehandlede. Det vækker da også politisk bekymring, at EU kan tvinge Danmark til lempeligere regler på området. ” Vi har allerede set flere eksempler, hvor manglende sprogfærdigheder eller kvalifikationer har haft store konsekvenser for danske patienter,” siger Nikolaj Villumsen, Enhedslistens medlem af Europaudvalget.
Kilde: BT, s. 10-11

Retlige anliggender: EU-domstolen er mere forsigtig end tidligere
Jyllands-Posten bringer i dag et debatindlæg af Dorte Sindbjerg Martinsen, professor på Institut for Statskundskab hos Københavns Universitet, hvor hun kigger nærmere på danskernes holdning til suverænitet. Ifølge en forskningsrapport fra Tænketanken Europa, så er det EU-domstolens betydning for dansk suverænitet, som er blandt emnerne, der fylder mest. Hun forstår godt skepsis, og dokumenterer EU-domstolens manglende evne til at skabe tillid med eksempler, blandt andet mener hun Brexit sandsynligvis aldrig var sket, hvis de havde holdt sig til ”reglernes bogstav”. Hun nævner også en sag med Østrig og Belgien, som blev slæbt for EU-Domstolen af EU-Kommissionen, fordi de ville begrænse tilstrømningen af studerende ved at stille supplerende krav til eksamensbevis. Den praksis blev dømt i strid med EU-retten. Problematikken er højaktuel i Danmark lige nu, som det fremgår af Børsen, som kan fortælle om VLAK-regeringens kvaler med på den ene side, at ville sende kriminelle udlændinge væk, men samtidig sikre regler, så udenlandsdanskere ikke skræmmes fra at vende hjem. Det er konventionerne og 26-års reglen som spøger.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 18; Børsen, s. 18

Andre EU-historier

Retlige anliggender: Folkeafstemninger er folkets nødbremse
Berlingske bringer i dag et debatindlæg af Caspar Stefani, bsc.scient.pol. og folketingskandidat for de Konservative, hvor han kigger på folkeafstemninger som en del af demokratiet. Han mener, det er folkets nødbremse, når politikerne går for langt, men pointerer samtidig, at afstemningen i Catalonien ikke var demokratisk, da den ikke respekterede domstolen. Derimod mener han, Brexit var et godt eksempel på demokratiet i funktion. ”Man kan godt argumentere for, at Brexit har skabt utryghed og ustabilitet - det er jeg sådan set enig i - men det er ikke afstemningens skyld. Politisk ustabilitet er skabt af politikere - ikke af afstemninger i sig selv. Et stort flertal af de britiske parlamentarikere stemte jo for, at folkeafstemningen skulle holdes. Er det ikke demokratisk?”, siger han.
Kilde: Berlingske, s. 34

Interne anliggender: Kritisk journalist sprængt til tavshed på Malta
I dagens udgave af Berlingske og Ekstra Bladet, kan man læse, at journalisten Daphne Caruana Galizia er blevet slået ihjel på Malta af en bilbombe. Det er endnu uvist, hvad motivet til drabet er, men de fleste spekulationer retter sig mod hendes meget kritiske arbejde med afsløringer af magteliten. Hun blev for nylig fremhævet i mediet Politico som en af 28 personer, der i 2017 former, ryster og bringer EU i bevægelse. Det er ikke ukendt, at kritiske journalister bliver slået ihjel, men det er meget usædvanligt i et EU-land. Derfor fik det EU-kommissionens næstformand, hollandske Frans Timmermans til at skrive på Twitter: ”Hvis journalister bliver gjort tavse, er vores frihed tabt”.
Kilder: Berlingske, s. 4-5; Ekstra Bladet, s. 32

Migration: Flygtninge krydser i stigende grad Middelhavet ombord på lystbåde
Som det fremgår af Berlingske i dag, så har økonomiske aftaler med Tyrkiet og Libyen, samt lukning af Balkan-ruten, ikke sat en stopper for flygtningestrømmen til Europa. Menneskesmuglerne finder hele tiden nye veje, og nu er de begyndt at anvende lystyachter til opgaven. Kreativiteten giver problemer og bekymring, for samtidig har den militære udvikling i Raqqa i Syren givet fornyet frygt for, at en ny bølge af IS-krigere vil vende tilbage til Europa, som det fremgår af dagens udgave af Jyllands-Posten. Særligt Frankrig har mange statsborgere, som sluttede sig til IS.
Kilder: Berlingske, s. 16; Jyllands-Posten, s. 11

Retlige anliggender: Nummeroplysning kan være på vej i graven
Torsdag skal der afholdes en EU-afstemning, som skal give brugere mere selvbestemmelse i den digitale verden. Men som det fremgår af Børsen i dag, så kan det på et punkt få fatale følger for flere virksomheder, herunder nummeroplysningen. Det er reglen om, at virksomheder skal hente samtykke hos alle, de ønsker at gemme informationer om. En fysisk umulighed for en virksomhed som Geomatic, som blandt meget andet køber oplysninger om danskerne hos TDC, og derefter forædler dem og sælger dem videre til virksomheder, som bruger dem til tele- og direct marketing. Men også Eniro, med de reklamefinansierede oplysningstjenester, Degulesider.dk og Krak, vil blive ramt hårdt.
Kilde: Børsen, s. 12, 34

Interne anliggender: Politiske fanger er igen en realitet i Spanien
Jyllands-Posten bringer i dag et debatindlæg af Albert Royo-Marine, generalsekretær for Public Diplomacy Council of Catalonia, hvor han påpeger, at Spanien igen er begyndt at fængsle folk for deres politiske overbevisning. Hans opråb kommer med udgangspunkt i fængslingen af Jordi Sànchez, formanden for Catalan National Assembly (ANC), og Jordi Cuixart, formanden for Òmnium Cultural, som står anklaget for oprør i forbindelse med en fredelig protest, hvor de begge opfordrede folkemængden til ro og orden. Han håber, det Europæiske Råd vil bede den spanske premierminister Rajoy nedtrappe krisen, når alle Europas stats- eller regeringsledere er samlet den 19-20. oktober.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 17

Klima: Er gassen ved at sive ud af ”Den gyldne æra”?
Kul er ved at blive erstattet af naturgas, og naturgassen er blevet kaldt ”Den gyldne æra” af det Internationale Energi Agentur (IEA). Men selvom der er væsentligt mindre CO2 udledning med naturgas i forhold til kul, så er industrien kommet i tvivl, for solcelleanlæg og vindmøller ser ud til at bremse væksten i naturgas. Men som Jyllands-Posten konstaterer, så er Europa ambivalent på spørgsmålet, for på den ene sider ønsker Tyskland Nordstream 2, som gør Europa afhængig af gas fra Rusland, samtidig med at EU's energipolitik er udfasning af naturgas.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 12-13

Handel: Danmark har overhalet USA i kapløbet om Asiens milliarder
Som det fremgår af Jyllands-Posten i dag, så er der fuld gang i frihandelskapløbet, og tre enorme aftaler vil ændre eksportlandskabet for de asiatiske markeder fundamentalt, indenfor de næste år. De såkaldte RCEP og TPP aftaler er på vej, mens handelsaftalen mellem EU og Japan allerede er blevet til virkelighed. Men som Michael Bremerskov Jensen, chefkonsulent hos EU & International ved Dansk Erhverv advarer, i et debatindlæg på Altinget, så er det en lang proces, før der kan handles toldfrit med Japan. Han kalder frihandelsaftalen mellem EU og Japan, for verdens største.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 15; Altinget

Institutionelle anliggender: Nye brexitbank til britisk økonomi
Som det fremgår af Jyllands-Posten, Berlingske og Børsen i dag, så har Storbritannien fået en del økonomiske skrammer efter folkeafstemningen om Brexit, og fremtiden tegner ikke lys mener eksperter. ”Frem til folkeafstemningen havde Storbritannien faktisk klaret sig bedre gennem årene efter finanskrisen end de fleste andre industrilande, men siden juni i fjor er det gået den forkerte vej. Endda i ganske markant grad,” siger Angel Gurria, generalsekretær for OECD, industrilandenes økonomiske samarbejdsorganisation.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 13; Berlingske, s. 9; Børsen, s. 20

Interne anliggender: Polens nyhellige liga gik lige til grænsen med kristen bøn
I dagens udgave af Jyllands-Posten, kan man læse om et Polen, som opfører sig udemokratisk, og uden den demokratiforståelse, der går ud på at vise hensyn til mindretal. De har længe ført an i kritikken af EU-Domstolene og de nægter at deltage i EU-omfordelingen af flygtninge. De markerede deres kristne sindelag med et korstog, som udefra set, kunne opfattes antimuslimsk. De var blevet opfordret af biskopperne, til at bede en rosenbøn langs grænsen.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 16

Udenrigspolitik: Få har det så svært med russerne som danskerne
Kristeligt Dagblad bringer i dag en artikel, der kigger på danskernes forhold til Rusland. I en stor tvær-europæisk undersøgelse, overgår Danmark alle andre lande, i sin Rusland-skepsis. Det anstrengte forhold overgår lande som Finland og Polen, som historisk set har haft mange konflikter med Rusland, hvorimod Danmark aldrig har været i direkte konflikt. "Der er ingen tvivl om, at størstedelen af dækningen af Rusland i de danske medier er negativ. Det betyder ikke, at den har en slagside," siger seniorforsker og ruslandskender Flemming Splidsboel fra Dansk Institut for Internationale Studier, der tilføjer: "Jeg synes, at russerne, det russiske styre og den russiske præsident fortjener at få nogle smæk en gang imellem".
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 1-2

Finansielle anliggender: EU-Parlamentet dumper EU-indsats mod skattesnyd
Politiken bringer i dag en artikel om skattesnyd i de europæiske medlemslande. Europa-Parlamentet har gjort op med årtiers lukkethed, og fremlægger sine konklusioner på en halvandet år lang undersøgelse af skattesnyd og hvidvaskning af penge. ”Vi er kommet frem til, at det er orkestreret af forskellige mellemmænd i Europa, altså banker, advokater, formueforvaltere og skatterådgivere. Det står klart, at alle dem, der muliggør denne snyd, skal reguleres bedre end i dag”, siger Jeppe Kofod fra Socialdemokraterne, der har været pennefører på betænkningen. EU-Kommissionen kritiseres for ikke at have håndhævet EU-lovgivningen tilstrækkeligt.
Kilde: Politiken, s. 7

Udenrigspolitik: ”Kurz er vor”: Østrigsk valg åbner døre på klem for Putin
Den Østrigske valgkamp handlede ikke meget om Rusland, men som man kan læse i dagens udgave af Berlingske, så blev valgresultatet vel modtaget i Moskva, som ser muligheder ved det højrenationale Frihedsparti i regering. ”I betragtning af højrepartiernes mere nøgterne forhold til Rusland kan man regne med en forbedring af dialogen med Østrig, som vi selvfølgelig vil styrke målrettet fra parlamentets side,” siger Konstantin Kosatjov, der er udvalgsformand og medlem af overhuset for partiet Forenet Rusland. Men som man kan læse på Altinget i går, så er valget af Sebastian Kurz, også en gave for Danmark, som nu internationalt kan hente støtte til en strammere flygtningepolitik.
Kilder: Berlingske, s. 10; Altinget, tirsdag

Grundlæggende rettigheder: Menneskeretsinstitut: Dansk EM-sølv i ligestilling kan blive en sovepude
På Altinget i går kan man læse et debatindlæg af Bjarke Oxlund, teamleder for kønsligestilling hos Institut for Menneskerettigheder, hvor han kan fortælle, at Sverige og Danmark hyldes som klassens dukse i det Europæiske Institut for Køn og Ligestillings barometer for ligestilling mellem kønnene. Men som han påpeger, så viser andre undersøgelser et andet billede, og således ligger eksempelvis Finland 17 pladser over Danmark på den globale liste, hvor de ligger lige i hælene på Danmark på den anden liste. Derudover ligger vi kun nummer to, fordi hverken Norge eller Island er en del af EU, og begge lande klarer sig bedre end Danmark.
Kilde: Altinget, tirsdag

Detaljer

Publikationsdato
18. oktober 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark