Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information8. december 2016Repræsentationen i Danmark

Onsdag den 8. december

EU i dagens aviser

Torsdagens tophistorier

Konkurrence: Vestager uddeler kæmpebøder til storbanker

Onsdag uddelte EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, bøder på i alt 3,6 mia. kr. til de tre storbanker Crédit Agricole, HSBC og JPMorgan Chase. Ifølge Jyllands-Posten bliver bankerne straffet for at have manipuleret med den såkaldte Euribor-rente. Barclays, Deutsche Bank, Société Générale var også involverede i sagen, men indgik et forlig med EU-Kommissionen tilbage i december 2013. ”Banker er nødt til at respektere EU's konkurrenceregler på samme vis som andre virksomheder, der opererer på det indre marked,” siger Vestager. Berlingske forklarer desuden, at bankerne har indgået ulovligt samarbejde på bestemte udlån samt udvekslet oplysninger i strid med EU’s konkurrencelovgivning. Politiken skriver, at bøderne til de enkelte banker afhænger af, hvor meget de vurderes at have tjent på snyderiet, og hvor længe de har deltaget i kartellet. JPMorgan Chase, Crédit Agricole og HSBC hævder alle, at de ikke har gjort noget forkert. Sagen omtales også kort i Børsen, Metroxpress og Ekstra Bladet.

Kilder: Jyllands-Posten, Erhverv, s. 11; Berlingske, Business, s. 9; BT, s. 22; Børsen, s. 20; Metroxpress, s. 5; Ekstra Bladet, s. 2

Indre anliggender: Danmarks Europol-aftale

I dag præsenterer Lars Løkke Rasmussen (V) skitsen for en særaftale med EU om Europol. Politiken skriver, at EU-Kommissionen ønsker, at aftalen bliver baseret på reglerne for det nuværende Europol, hvilket kun vil kræve en høring i Europa-parlamentet og ikke en afstemning. Parlamentets største grupper forbereder sig nu på at analysere udkastet til den danske aftale, fordi den kan skabe præcedens for næste års brexit-forhandlinger. I Berlingske forklarer Nadja Schou Lauridsen, jurist hos tænketanken Europa, at dansk politi i stigende grad benytter Europols databaser, men at Schengen-databaserne bliver brugt lige så meget. I Kristeligt Dagblad siger professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet, at det er imødekommende, når EU-Kommissionen foreslår en aftale om en såkaldt dansk forbindelsesofficer i Haag. Berlingske skriver i en leder, at danskerne bør få en ny folkeafstemning om Europol og det retlige samarbejde i EU. Den aftale om Europol, som i øjeblikket er ved at blive udformet, er nemlig ikke i tråd med det, de danske vælgere blev stillet i sigte fra nej-partierne for et år siden. Information mener, at aftalen pt. virker som en ”light”-udgave, da politiet eksempelvis ikke længere vil have umiddelbar adgang til Europols registre. Børsen mener, at Anders Samuelsen (LA) har lokket vælgere til at stemme nej til at ændre retsforbeholdet under falske præmisser.

Kilder: Berlingske, s. 21 og s. 36; Politiken, s. 9; Kristeligt Dagblad, s. 3; Information, s. 2; Børsen, s. 2

Andre historier: Prioriterede emner

Migration: En reform af Europas asylpolitik skal baseres på "effektiv solidaritet"

Der skal laves en reform af Dublin-reglerne, og der hersker stadig stor splittelse i EU angående asylansøgere, skriver Jyllands-Posten. Lande som Italien og Tyskland har taget imod et relativt stort antal flygtninge, og de stiller sig derved i opposition til landene Ungarn, Polen, Slovakiet og Tjekkiet, som slet ikke vil tage imod nogen flygtninge. De fire Østeuropæiske lande har rejst en sag ved EU-domstolen om EU-Kommissionens beslutning om at tvinge en omfordeling af 120.000 asylansøgere igennem. En vej ud er måske udtrykket ”effektiv solidaritet”, som har ”skabt en ny dynamik”, lyder det fra Renata Goldirova, talsmand for det slovakiske EU-formandskab.

Kilde: Jyllands-Posten, s. 15

Andre historier

Arbejdsmarkedspolitik: Den østeuropæiske græshoppesværm

Onsdag fortalte Politiken, at den danske stat tjener på østarbejdere fra EU, og det bliver nu interessant at se, hvilken effekt den historie får på debatten, skriver Kurt Strand i Kristeligt Dagblad. Han mener ikke, de fremlagte tal indtil nu har gjort ret stort indtryk på det politiske landskab. Strand mener desuden, at det er mere reglen end undtagelsen, at udokumenterede påstande ophøjes til kendsgerninger, og her peger han på programmet Detektor’s påvisning af, at PSO-afgiften er erklæret ulovlig af EU-Kommissionen.

Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 12

Humanitær Bistand: EU vil have flere unge frivillige

I en notits skriver Metroxpress, at EU lancerer et ”solidaritetskorps”, hvor unge europæere kan melde sig for at udføre friviliigt arbejde for velgørenhedsorganisationer. De frivillige vil få udgifter til f.eks. mad og bolig dækket.

Kilde: Metroxpress København, s. 20

Institutionelle anliggender: Journalister lader sig friste af ordet populisme

Ordet “populisme” bliver i disse dage i høj grad misbrugt af amerikanske og europæiske medier, skriver Pierre Collignon, journalist og tidligere chefredaktør på Jyllands-Posten, i et debatindlæg i Berlingske. Han mener nemlig, at mange forklarer begivenheder såsom Brexit og valget af Donald Trump med populismens fremmarch. Alligevel advarer han også mod en generalisering af populisme, da det er vigtigt at skelne mellem populisme og nationalkonservatisme. Som han påpeger, så er det ikke nødvendigvis et udtryk for populisme, hvis man ønsker at udtræde af EU, og den debat om demokrati og suverænitet, der foregår i mange EU-lande i øjeblikket, bør ikke blot affærdiges som populistisk, lyder det.

Kilde: Berlingske, s. 32

Institutionelle anliggender: May bøjer sig i brexit-sag

Den konservativt ledede regering i Storbritannien er blevet presset af Labour i Underhuset til at fremlægge en plan for brexit-forhandlingerne med EU, skriver Jyllands-Posten. Regeringen og premierminister Theresa May havde ellers håbet at kunne bestemme over brexit uden indblanding fra parlamentet. Forslaget om en brexit-plan blev fremlagt af Labour tidligere på ugen, men før det kunne nå at blive behandlet, gav regeringen delvist efter for Labours ønske.

Kilde: Jyllands-Posten, s. 14

Naboskabspolitik: Milliardstøtte synes næsten spildt i Ukraine

Den Europæiske Revisionsret konkluderer i en ny rapport, at EU ikke havde nogen strategi for de midler, der blev sendt til Ukraine efter Majdan revolutionen, skriver Jyllands-Posten. På grund af den ustabile lovgivningsmæssige situation i Ukraine, fik midlerne kun meget begrænset effekt.

Kilde: Jyllands-Posten, s. 12

Retlige anliggender: Højesteret trækker streg i sandet over for EU-Domstolen

Ganske usædvanligt har Højesteret sat en grænse for EU-rettens indgriben i dansk ret, skriver Information. Det sker i forbindelse med afsigelsen af en dom om aldersdiskrimination i en sag om firmaet Ajos A/S’ afskedigelse af en 60-årig medarbejder, hvor Højesteret altså underkender et ”uskrevet princip” i EU-retten om forbud mod diskrimination på grund af alder til fordel for den danske funktionærlov. Virksomheden skal dermed ikke betale godtgørelse for afskedigelsen af medarbejderen. Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder, fortæller på Twitter, at Højesteret har truffet beslutningen på baggrund af det faktum, at EU-rettens princip ellers ville have medført en overskridelse af grænsen mellem den dømmende og lovgivende magt.

Kilde: Information, s. 4

Økonomi: Voksende populisme skaber bekymring

Information skriver, at den voksende populisme i Europa nu bekymrer Verdensbanken og OECD så meget, at man vil undersøge, hvorvidt kontinentets økonomi har betydning for udviklingen. Verdensbankens nye rapport "Polarization and Populism" viser, at der tydeligvis er en sammenhæng. "Et fald på ét procentpoint i den gennemsnitlige BNP-vækst over de seneste fire år kan associeres med en stigning på 3,1 procentpoint i andelen af vælgere for partier med et mere populistisk standpunkt," konkluderes det. Ifølge Jyllands-Posten mener den nye finansminister, Kristian Jensen (V), ligeledes, at bølgen af populisme og protektionisme kan kaste skygger over dansk økonomi, da den kan koste danske eksportarbejdspladser og skade eurosamarbejdet. Kristian Jensen mener, at Danmark kan bruge sit medlemskab af EU til at bekæmpe den stigende protektionisme.

Kilder: Information, s. 8; Jyllands-Posten, Erhverv, s. 4

Økonomi: Rygter om EU-hjælp til banker

Der svirrer rygter om mulig europæisk hjælp til flere af Italiens banker, skriver Børsen. Ifølge avisen La Stampa har det italienske finansministerium forberedt en anmodning om 15 milliarder kroner fra European Stability Mechanism, som under krisen blev brugt til at rede flere spanske banker.

Kilde: Børsen, s. 21

Økonomi: ECB og euroen

Jyllands-Posten fortæller, at ECB’s styrelsesråd i dag mødes i Frankfurt, hvor de bl.a. skal diskutere, om ECB som planlagt skal begynde at nedtrappe sit program for opkøb af bl. a. stats- og erhvervsobligationer, eller om programmet skal forlænges med ni måneder. Ifølge avisen kan diskussionerne blive ophedede. Børsen skriver, at ECB-chef Mario Draghi i 2012 blev udnævnt til ”Årets Person” af Financial Times. Det skete efter løfter om, at ECB vil gøre det nødvendige for at bevare euroen. Det har dog knebet med at trække eurozonen ud af krisen, og Martin Wolf, der er økonomisk kommentator ved netop Financial Times, mener, at ”eurozonen er en ulykke, der venter på at ske”.

Kilder: Jyllands-Posten, Erhverv, s. 10; Børsen, s. 21

Detaljer

Publikationsdato
8. december 2016
Forfatter
Repræsentationen i Danmark