Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information13. december 2016Repræsentationen i Danmark7 min læsetid

Tirsdag den 13. december

EU i dagens aviser

13. december 2016

Tirsdagens tophistorier

Arbejdsmarkedspolitik: Drøftelser om fri bevægelighed
Tirsdag præsenterer EU-Kommissionen et forslag om EU-borgeres ret til nationale velfærdsydelser, skriver Berlingske. Forslaget skal styrke den frie bevægelighed og forhindre misbrug af velfærdsydelser på tværs af grænser. Kommissionen vil revidere den stærkt omdiskuterede forordning 883, der regulerer arbejdstageres rettigheder i EU. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) udtaler, at spørgsmålet om, hvordan denne forordning bliver revideret, er fuldstændigt afgørende for Danmark og dets fælles velfærdssamfund. Hvis ikke EU hjælper Danmark til at kunne gennemføre skrappere værn over for EU-borgeres adgang til velfærdsydelser, bliver det sværere for de EU-positive partier at forsvare EU, mener han. I sin leder erklærer Børsen sig enig i partiformand Mette Frederiksens (S) ønske om, at der sættes en stopper for velfærdsturismen i Europa. Avisen understreger dog, at reglerne på området ikke må forhindre udenlandsk arbejdskraft i at bevæge sig rundt i Europa.
Kilder: Berlingske, s. 4 & 5; Børsen, s. 2

Indre anliggender: Enigt Folketing satser på aftale om Europol
Alle folketingspartier er enige om at forsøge at få en aftale, der sikrer Danmarks tilknytning til Europol, meddelte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i aftes ifølge Politiken. Ministeren havde mandag inviteret de øvrige partiledere til drøftelser om Europol. Kristian Thulesen Dahl (DF) kræver, at Danmark skal bevare retten til at indføre grænsekontrollet i tilfælde af et folketingsflertal herfor, skriver Berlingske. Morten Østergaard ® ønsker en ny afstemning om Europol, eller alternativt en bestemmelse om, at aftalen kun løber i 12 måneder, skriver Kristeligt Dagblad.

Kilder: Berlingske, s. 6; Kristeligt Dagblad, s. 3; Politiken, s. 7

Andre historier: Prioriterede emner

Det indre marked: Ferring vinder over parallelimportør
Sø- og Handelsretten har afgjort, at Orifarm ikke havde ret til at ompakke lægemidlet Klyx til mindre pakninger ved parallelimport fra Norge til Danmark uden varemærkeindehaver Ferrings godkendelse, skriver Jyllands-Posten. Ompakning er ifølge fast praksis ved EU-Domstolen kun tilladt, hvis det er ’nødvendigt' for, at lægemidlet kan markedsføres i det land, hvor det importeres. Sø- og Handelsretten var dog i tvivl om, hvorvidt Orifarms ompakning kunne opfattes som ’nødvendig’. Derfor besluttede Sø- og Handelsretten sig for at udsætte sagen og forelægge den for EU-Domstolen. I sagen blev det oplyst, at de relevante pakningsstørrelser var tilgængelige i både eksport-og importlandet, hvilket betød, at der ikke var tale om, at ompakningen var ’nødvendig’ for, at produktet kunne markedsføres i Danmark.

Kilde: Jyllands-Posten, Erhverv, s. 12

Migration: EU klar med første flygtningeaftale i Afrika
Som det første land i Afrika har Mali indgået en aftale med EU om at bekæmpe illegal migration til Europa, skriver Berlingske. Det skal samtidig ifølge aftalen frem over være nemmere for EU-landene at sende afviste asylansøgere fra Mali tilbage til deres land. Ifølge EU-Kommissionen er Mali et af de vestafrikanske lande, hvorfra flest migranter og flygtninge kommer til Europa. Mali er også et vigtigt transitland på ruten til Nordafrika og videre til Europa for migranter og flygtninge fra Vestafrika.

Kilde: Berlingske, s. 12

Andre historier

Administration: Messerschmidt-sag går Europa rundt
De tvivlsomme aktiviteter, som Morten Messerschmidts (DF) skandaleramte partialliance MELD og den tilknyttede fond, FELD, står bag, får lige nu medieomtale i store dele af Europa, skriver Ekstra Bladet. Det anerkendte tyske medie Die Zeit skriver, at MELD-skandalen vinder gehør i Danmark. Ikke alle medier tør dog dække sagen. Folk bag det polske parti Solidarna Polska, som er ledet af det tidligere MELD-medlem og nuværende polsk justitsminister Zbigniew Ziobro, har nemlig truet medierne i landet til ikke at røre ved sagen.
Kilder: Ekstra Bladet, s. 12

Handel: Kina vil være markedsøkonomi
Kina har taget de første skridt mod en retssag i Verdenshandelsorganisationen (WTO), skriver Børsen. Kina ønsker nemlig at få status som markedsøkonomi, men det afviser både USA og EU-landene i fællesskab. En status som markedsøkonomi i WTO giver andre lande færre muligheder for at indføre høje anti-dumping-afgifter på eksport fra det pågældende land. Europa-Kommissionen foreslog for nylig en markant ændring af anti-dumping-systemet for at kunne stoppe en stor tilgang af billigt kinesisk stål. EU har lige nu en told på 21% på stålet.

Kilde: Børsen, s. 21

Handel: Europa klar til at reagere på Trumps toldmure
Frankrigs industriminister, Christophe Sirugue mener ikke, at Europa kan nøjes med at se på, hvis Donald Trump lever op til sine løfter under valgkampen, skriver Politiken. Sirugue blev industriminister i september, da han afløste Emmanuel Macron, der er kandidat til præsidentvalget næste år, og derudover er Sirugue allieret med præsident François Hollande. Under sin valgkamp udtalte Trump blandt andet, at han vil opsige globale handelsaftaler og indføre toldmure og andre handelsbarrierer. Sirugure mener dog, at EU skal kæmpe imod med redskaber, der ligner dem, som EU bruger over for Kinas konkurrenceforvridende handelspolitik.

Kilde: Politiken, s. 11

Indre anliggender: Rusland beskyldes for cybersabotage
USA og Tyskland anklager Rusland for eskalerende cyberangreb mod deres demokratiske systemer, skriver Politiken. Thomas Elkjer Nissen vurderer, at Danmark også er et muligt mål, da Danmark er en del af EU og NATO og dermed én af brikkerne i hele spillet.

Kilde: Politiken, s. 10

Interne anliggender: Gentiloni bliver chef for regering
Italiens udenrigsminister, Paolo Gentiloni, afløser Matteo Renzi som ministerpræsident, skriver Politiken. I sidste uge skabte det stor politisk uvished, da et flertal ved en folkeafstemning stemte imod flere forfatningsreformer, som Renzi havde sat sit embede ind på at få gennemført. Onsdag trådte Renzi tilbage, og præsidenten skulle lede forhandlingerne om en ny regeringsleder. I fredags blev det endnu mere nødvendigt at få indsat en ny regering, da Den Europæiske Centralbank, ECB, afviste, at Italiens tredjestørste bank, Monte dei Paschi di Siena, kunne få mere tid til at rejse kapital fra private investorer. ECB's beslutning betyder, at den italienske regering højst sandsynligt bliver nødt til at bruge statslige midler til at redde en af landets vigtigste finansielle institutioner.

Kilde: Politiken, s. 9

Konkurrence: Ankesag i LuxLeaksskandalen
I går indledtes ankesagen mod to tidligere medarbejdere i PriceWaterhouse Coopers, der i juni blev dømt for at have lækket dokumenter om multinationale selskabers skatteforhold i Luxembourg, skriver Berlingske. Dokumenterne viste, at myndighederne i Luxembourg havde ladet multinationale selskaber slippe billigt i skat af overskud tjent i andre EU-lande. Afsløringerne fik EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager til at indlede retssager mod flere selskaber.

Kilde: Berlingske, s. 6

Konkurrence: Elektronikgiganter får milliardbøder
Sony, Panasonic og Sanyo har fået en bøde på i alt 1,2 milliarder kroner af EU for at have aftalt priser på de genopladelige batterier, der er i elektronisk udstyr som mobiltelefoner og bærbare computere, skriver Børsen. Konkurrencekommissær Margrethe Vestager fortæller, at dagens beslutning straffer producenter, hvis prisaftaler har påvirket priserne på en lang række varer solgt til europæiske forbrugere.

Kilde: Børsen, s. 20

Retlige anliggender: Løkke gambler med den danske sommerhusregel
Den nye regering gør nu klar til at gamble med den danske sommerhusregel ved at tillade salg af danske sommerhuse til udlændinge, skriver Ekstra Bladet. Reglen blev indført i sin tid for at sikre, at det danske sommerhusmarked ikke kom ud af kontrol, hvis priserne eksploderede, når hele Europa fik adgang til at købe sommerhuse ved de danske kyster. Reglen har været administreret særdeles restriktivt, og selv om antallet af tilladelser til salg til udlændinge er steget, stilles der fortsat krav, blandt andet om nære familiære bånd til Danmark eller anden tæt tilknytning til landet. Det er den linje, VLAK-regeringen nu vil ændre. Hvis den danske regering selv undergraver sommerhusreglen, kan det føre til sager ved EU-domstolen, hvor Danmark kan tabe.

Kilde: Ekstra Bladet, s. 10

Sundhed: Danmark har relativt få unge rygere
En ny opgørelse fra Eurostat viser, at andelen af rygere i Danmark er nede på 20,9% og er dermed blandt de absolut laveste i EU, skriver Berlingske. Opgørelsen kommer samtidig med, at der er optræk til en politisk strid om rygepolitikken herhjemme. Den nye VLAK-regering har netop meddelt, at man skrinlægger den tidligere Venstreregerings planer om rygeforbud på erhvervsskoler og total røgfri skoletid på alle skoler. I stedet skal der alene satses på kampagner og oplysning.

Kilde: Berlingske, s. 6

Udenrigspolitik: Cuba og EU's forhold normaliseres
EU og Cuba underskrev mandag i Bruxelles en aftale om at normalisere alle diplomatiske forbindelser, skriver Børsen og Metroxpress. De to parters relation har været anstrengt i årtier på grund af Cubas undertrykkelse af menneskerettighederne.

Kilder: Børsen, s. 20; Metroxpress København, s. 10

Udvidelse: EU-ministre ventes ikke at sætte Tyrkiet-forhandlinger på pause
Det forventes i dag, at EU's europaministre ikke vil sætte optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet på pause, sådan som et stort flertal i EU-Parlamentet opfordrede til i en resolution før et EU-topmøde i forrige uge, skriver Jyllands-Posten. På trods af en stadig mere fjendtlig tone over for EU fra præsident Recep Tayyip Erdogan, vil heller ikke han opgive forhandlingerne. Tyrkiets EU-minister, Ömer Celik, bekræftede i forrige uge, at Tyrkiet stadig har ambition om fuldt EU-medlemskab. Ifølge EU-Parlamentet skader det dog tilliden til optagelsesprocessen, at EU fortsætter forhandlingerne med et land, der bevæger sig i den forkerte retning.

Kilde: Jyllands-Posten, s. 11

Detaljer

Publikationsdato
13. december 2016
Forfatter
Repræsentationen i Danmark