Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
  • Supplerende information
  • 15. august 2017
  • Repræsentationen i Danmark
  • 7 min læsetid

Tirsdag den 15. august

EU i dagens aviser

Tirsdag den 15. august 2017

Dagens EU-tophistorier

Migration: Ngo-skibe presses væk fra migranter
Politiken skriver, at mens antallet af migranter, der søger mod Europa, er fordoblet i den første uge af august i forhold til den foregående uge, er antallet af skibe med frivillige, der redder afrikanske og asiatiske migranter og flygtninge fra druknedøden i Middelhavet, faldet markant de seneste dage. Således er der nu blot 2-3 skibe tilbage. Ifølge Politiken skyldes faldet primært libyske trusler mod frivillige ngo-skibe, og der er ikke blevet skruet tilsvarende op for EU's og Italiens egen redningsindsats. På en pressekonference i den forgangne uge bekendtgjorde lederen af den FN-anerkendte libyske regerings kystvagt, Ayoub Qassem, at Libyen udvider autoriteten ud over den nationale 12-sømilsgrænse og fremover vil stå for ledelsen af alle redningsaktioner for druknende migranter. “Vi vil sende en klar besked til alle, som krænker libysk suverænitet og ikke udviser respekt for vores flåde og kystvagt,” sagde generalen. EU’s samarbejde med den libyske regering er dog under stærk kritik på grund af de elendige forhold i Libyen, som den libyske kystvagt vil tvinge migranterne tilbage til, skriver Politiken. “EU støtter den såkaldte libyske kystvagt med penge og træning uden at sikre sig, at de folk, de indgår aftaler med, vil overholde internationale forpligtelser og menneskerettigheder. Libyen er et forfærdeligt sted at blive fanget og bestemt ikke et sted, man bør sende folk til,” siger Stefano Argenziano, som er koordinator i Læger Uden Grænser (MSF) i Italien. Kristeligt Dagblad skriver, at den libyske general Khalifa Haftar har tilbudt at lukke Libyens 4000 kilometer lange grænse i ørkenen mod syd for migranter. Til gengæld vil generalen, der står i spidsen for Libyens nationale hær, LNA, have 20 milliarder dollars. “Vi skal opfange gigantiske strømme af mennesker, der kommer fra hele Afrika. Hvis hver regering i EU bidrager, så bliver det et latterligt lille beløb til hver,” siger general Haftar ifølge Kristeligt Dagblad.
Kilder: Politiken, s. 1, 2; Kristeligt Dagblad, s. 5

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Handel: Japan overrasker verden med rekordvækst
Børsen skriver, at Japans omfattende frihandelsaftale med EU er på vej til at give dansk eksport et større boom. Samtidig viser overraskende høje tal for landets økonomiske vækst, at Japan er den hurtigst voksende økonomi blandt G7-landene. Det mærker man blandt andet hos Danish Crown. “Vi mærker tydeligt, at der er kommet gang i hjulene i Japan. Til trods for modgang på valutaen, hvor den danske krone er styrket mærkbart over for yen, så forventer vi at komme ud af regnskabsåret med en vækst i de afsatte mængder til Japan på mellem 5 og 10 procent,” siger Søren F. Eriksen, som er administrerende direktør i Danish Crown Pork, og konkluderer: “På to-tre års sigt vil frihandelsaftalen med EU give Danish Crown bedre muligheder for at eksportere specialiserede og højt forædlede produkter til Japan.” Frihandelsaftalen er dog endnu ikke ratificeret, hvilket indebærer, at aftalen skal godkendes i samtlige EU-landes parlamenter, hvoraf føderale stater som eksempelvis Belgien skal sige ja i flere parlamenter, skriver Børsen. Altinget bringer et debatindlæg af Michael Bremerskov Jensen, chefkonsulent i EU & International, Dansk Erhverv, som skriver, at selvom der er tegn på, at protektionismen i den globale handel er på retræte, afhænger meget af Trumps 'America First'-politik, som kan sætte kursen for den internationale handelspolitik. “Genforhandlingen af NAFTA-aftalen mellem USA, Canada og Mexico, der begynder 16. august i Washington, og Trumps imødesete beslutning vedrørende den dybfrosne TTIP-frihandelsaftale med EU, vil give vigtige indikationer på, hvad vej vinden vitterligt kommer til at blæse i international handelspolitik,” skriver Michael Bremerskov Jensen.
Kilder: Børsen, s. 15, 16; Altinget

Interne anliggender: 'Merkel gør Tyskland til DDR 2.0'
Information rapporterer fra den østtyske delstat Sachsen, hvor man ifølge avisen møder “had til politisk korrekthed og frygt for fremtiden”. Paradoksalt stemmer op mod halvdelen af sachserne alligevel på Merkel, som står som indbegrebet af europæisering, åbenhed over for flygtninge og en konfrontationssky politik, skriver Information. Ifølge Karsten Hilse, som er AfD's kandidat i Sachsen til Forbundsdagen ved valget den 24. september, er Merkels popularitet dog stærkt på retur: “Med vores konservative forankring reagerer sakserne stærkt på, at Angela Merkel efterhånden enevældigt har udvandet CDU's konservative kerne. Hun fremmer en uhæmmet suverænitetsafgivelse til EU. Hun har åbnet for ægteskab for homoseksuelle eller ‘ægteskab for alle’, som det hedder, så polygami kunne blive det næste. Og hun siger måske nok, at ‘multi-kulti er død’, men hun handler stik imod sine egne ord ved at invitere stadig flere indvandrere fra dybt fremmede kulturer,” mener Karsten Hilse. Jyllands-Posten skriver også om det kommende tyske forbundsdagsvalg, hvor en ny generation af unge vælgere for første gang skal til stemmeurnerne. “Det Tyskland, som de unge forholder sig til, er mere selvbevidst. Ikke kun et ‘europæisk Tyskland’, men også et Tyskland, som er sin egen rolle i Europa bevidst og med en kansler, som har turdet tage lederskab. Siden valget af Trump i USA ovenikøbet i et omfang, så hun er udråbt som ‘den demokratiske verdens leder’,” skriver Jyllands-Posten.
Kilder: Information, s. 1, 12-13; Jyllands-Posten, s. 14

Andre EU-historier

Landbrug: Dansk gris - en verden til forskel
Jyllands-Posten bringer en kronik af Karen Hækkerup, administrerende direktør for Landbrug og Fødevarer, om den danske svineproduktion. I kronikken anklager Karen Hækkerup Dyrenes Beskyttelse for hykleri: “Hvis Dyrenes Beskyttelse virkelig vil gøre noget for dyrenes velfærd, skal organisationen arbejde på at få indført danske dyrevelfærdsstandarder i resten af EU. Men sådan er det ikke. På fire år er salget af udenlandsk fersk grisekød i Danmark i stedet fordoblet. Vi ved, at dyrevelfærden i Polen og Tyskland er på et lavere niveau end i Danmark. Alligevel samarbejder Dyrenes Beskyttelse med supermarkedskæder, der sælger det udenlandske kød til en billigere pris end det danske,” skriver Karen Hækkerup blandt andet.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 17

Interne anliggender: Ringe tillid til Macron
Dagens leder i Informations handler om franskmændenes anstrengte forhold til deres nye præsident, Emmanuel Macron. Blot 36 procent af de adspurgte i en meningsmåling er tilfredse med Macron. Ifølge Informations lederskribent skyldes utilfredsheden blandt andet den nu tidligere justitsminister François Bayrous påståede misbrug af EU-midler. “Tilliden til de nye politikere forduftede som dug for solen,” skriver Information.
Kilde: Information, s. 20

Interne anliggender: Falske nyheder er slemme, men falsk historie er værre
Information bringer en kommentar af Natalie Nougayrède, som er skribent for den britiske avis The Guardian. Nougayrède kritiserer blandt andet Ungarns premierminister, Viktor Orbán, for at omskrive historien ved at sammenligne EU’s indvandrerkvoter med den såkaldte Trianon-traktat, der ved fredsindgåelsen efter Første Verdenskrig fratog Ungarn to tredjedele af dets territorium. “Den besættelse, der driver Orbán, er, at Ungarn må søge oprejsning for sin historiske ydmygelse. Hvad han således underforstår, er, at hans regerings modstand over for EU's planer om indvandrerkvoter i virkeligheden handler om at tage hævn for gamle forurettelser,” skriver Nougayrède.
Kilde: Information, s. 17

Landbrug: Naturfredningsforening: Er fremtidens landbrug uden gift?
Altinget bringer et debatindlæg af Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, om glyphosat, der er aktivmidlet i den omstridte sprøjtegift RoundUp, som EU-Kommissionen i efteråret igen skal tage stilling til. “Det er en gyser. For EU-Kommissionen ved, at RoundUp og glyphosat er den afgørende krog, den intensive konventionelle planteavl i dag hænger på. Men kommissionen ved også godt, at sprøjtegiften i stigende grad møder modstand blandt forskere, og ikke mindst er modstanden blandt EU's borgere massiv og voksende,” skriver Rikke Lundsgaard.
Kilde: Altinget

Retlige anliggender: Apple tæt på irsk aftale
Jyllands-Posten og Børsen skriver, at den store skattesagsaftale indgået mellem Irland og Apple er blevet appelleret til EU-Domstolen. Det sker, efter EU-Kommissionen sidste år fastslog, at Apple skulle betale flere milliarder til Irland, da aftalen, hvor Apples selskabsskat blev reduceret markant i landet, blev anset som uretfærdig. Den irske regering ønsker nu at indsætte de omkring 111,5 milliarder kroner på en lukket konto, indtil appelsagen, der kan vare op til fem år, er blevet afgjort.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 15; Børsen, s. 16

Retlige anliggender: Forsinkelser udløser 66 millioner i erstatning
BT og Børsen skriver, at en analyse foretaget af virksomheden Airhelp viser, at 29.178 danskere har oplevet fly-aflysninger og -forsinkelser på mere end tre timer i løbet af dette års skoleferie og derfor i henhold til EU-reglerne har ret til samlet erstatning på 66,5 millioner kroner. En international rapport fra i år viser imidlertid, at kun knap 26 procent får den kompensation, de har krav på. “Flyselskaberne oplyser ikke altid folk om rettigheder, og de taber heller ikke noget ved at afvise en klage. Og selv om man i så fald bare skal gå videre med sin klage, så er der nogen, der opgiver undervejs,” siger Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk på miljø- og transportområdet.
Kilder: BT, s. 13; Børsen, s. 12

Detaljer

Publikationsdato
15. august 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark