Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information16. januar 2018Repræsentationen i Danmark12 min læsetid

Tirsdag den 16. januar

Dagens EU-tophistorier

Stiller op til EU-Parlamentet
Flere af dagens aviser skriver, at gruppeformand Søren Gade (V) stiller op til Europa-Parlamentet, når der er valg i 2019. ”Jeg er meget beæret over den tillid, som Venstre i Nordjylland viser mig ved at spørge, om jeg vil kandidere til posten som EU-kandidat i Nordjylland. Jeg håber, at jeg kan blive en del af den danske Europa-debat på en anden platform end den, jeg er vant til, også selv om det bliver vemodigt måske at skulle sige farvel til alle mine gode kolleger på Christiansborg” siger Gade i en pressemeddelelse ifølge flere af dagens aviser. Ekstra Bladet skriver, at ifølge Søren Gade fylder de negative sider ved EU alt for meget i den danske debat og han vil gerne fortælle de gode historier om EU, når han stiller op til Europa-Parlamentsvalget i maj 2019. “Tiden er løbet fra Søren Gade (V). Nu kan han få 10-15 gode år i Bruxelles. Et sted hvor vejret er godt, lønnen er høj og dagsordenen er svag. Det er ikke så dårligt,” lyder det fra Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell, efter mandagens nyhed om, at Venstres gruppeformand stiller op til Europa-Parlamentet. Andreas Karker, politisk redaktør, skriver i en analyse i BT, at Søren Gade er en gigantisk stemmesluger, der forlader Christiansborg til fordel for Bruxelles, og han vil sikkert også høste stemmer til Europa-Parlamentet som en anden mejetærsker. “Vi ville gerne have en kandidat, som for det første er en dygtig og habil politiker, men også en pro-europæer,” siger Birgitte Josefsen (V), som sidder i forretningsudvalget for Venstres Europa-udvalg i Nordjylland ifølge BT. Information og Ekstra Bladet skriver, at for første gang nogensinde stiller Enhedslisten i 2019 op til et Europaparlamentsvalg. Folketingsmedlem for Enhedslisten, Nikolaj Villumsen, går efter at blive partiets spidskandidat til valget til Europa-Parlamentet i 2019. “Jeg mener, Enhedslisten har en ekstremt vigtig opgave i at forsvare vores velfærdssamfund og de ordnede forhold på arbejdsmarkedet, som vi oplever er under pres fra EU. Derfor har jeg valgt at stille mig til rådighed som spidskandidat til det kommende Europaparlamentsvalg,” siger Nikolaj Villumsen til Information. Altinget, mandag, skriver, at også Rina Ronja Kari er klar til endnu et valg. Hun er medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. "Danmark og EU virkelig ved en skillevej, hvor de helt grundlæggende diskussioner kommer i spil: Skal Danmark være med i udviklingen mod et Europas Forenede Stater eller skal vi have et DAXIT?" skriver Rina Ronja Kari i et Facebook opslag ifølge Altinget, mandag.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 8; Kristeligt Dagblad, s. 2; Politiken, s. 7; MetroXpress, s. 3; Altinget, mandag; Ekstra Bladet, s. 22; BT, s. 4-5; Information, s. 4-5

Andre EU-historier: Prioriterede emner

EU går til angreb på falske nyheder
Flere af dagens aviser skriver, at mandag i Bruxelles gik en ekspertgruppe på 40 mand fra hele Europa i gang med at støbe EU's kugler i kampen mod falske nyheder. ”Falske nyheder spreder sig med bekymrende hast. De truer mediernes omdømme og vores demokratiers sundhedstilstand. De truer vores demokratiske værdier,” siger Mariya Gabriel, der er EU-kommissær for det digitale samfund i Information og fortsætter: ”Hvis ikke vi gør noget mod fake news på europæisk niveau, er der en stor risiko for, at det bliver værre.” I løbet af foråret ventes Europa-Kommissionen at præsentere idéer til, hvordan der kan slås ned på falske nyheder.
Kilder: Berlingske, s. 9; Information, s. 7; Børsen, 18, MetroXpress, s. 11, Altinget, mandag

RUT påvirker adgangen til det danske marked
Børsen skriver, at siden 2013 har et lokalt tysk håndværksråd, Handwerks- kammer Schleswig-Holstein, prøvet at fortælle EU-Kommissionen om, hvordan det danske Register for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) påvirker adgangen til det danske marked for udenlandske virksomheder. "Problemet er helt basalt, at RUT offentliggør alt på nettet, så alle og enhver kan se, hvilken fremmed - det gælder jo kun for fremmede - der er i gang med hvad. Det kan konkurrenter og kunders konkurrenter nærstudere," siger Sybille Kojath, der er advokat for håndværksrådet, som har håndteret kontakten til EU-Kommissionen siden 2013. Christian Bergqvist, lektor på KU og er ekspert i dansk og EU-konkurrenceret, vurderer, at der ikke er noget at komme efter for udenlandske selskaber, der mener, det er konkurrenceforvridende at registrere sig. “De kan klage til EU-Kommissionen, men jeg tvivler på, at der er en sag, som Kommissionen vil interessere sig for," siger Christian Bergqvist i Børsen. Regeringen og Dansk Folkeparti mener, at Danmark skal have en fastere hånd i hanke med de udenlandske virksomheder, som ser stort på det danske krav om, at udenlandske virksomheder skal registrere sig, hvis de vil udføre opgaver herhjemme. Men så lyder der protester fra udenlandske virksomheder, håndværkerforbund og regeringer og allerede i 2014 klagede Polens regering til EU-Kommissionen over, at RUT-registrets "rækkevidde" og "funktionsmåde" var på kant med EU's frie bevægelighed.
Kilder: Børsen, s. 14, 15

Andre EU-historier

Grundlæggende rettigheder: EU kan gøre mere end FN for forfulgte
Kristeligt dagblad skriver, at FN's specialrapportør for religions- og trosfrihed, Ahmed Shaheed, har besøgt Danmark i forbindelse med regeringens nye indsats på området og han mener, at homogenitet er både EU's største styrke og udfordring i det globale arbejde for religionsfrihed. ”Jeg tror, EU kan gøre meget mere, end FN kan på dette område. Det er der flere grunde til. En af dem er, at det fælles grundlag i FN er så lille, at man ikke kan sætte barren for en indsats særligt højt. EU er en mere sammenhængende gruppe og kan stile højere," siger han og fortsætter: ”Jeg vil insistere på, at der ikke er et hierarki mellem menneskerettighederne. Vi må se dem som lige, og hvis et land ikke respekterer religions- og trosfriheden, kan det ikke opnå de andre rettigheder. Lige meget hvor demokratisk et land påstår at være, så må det anerkende alle rettigheder på samme tid.” Kristeligt Dagblad skriver også, at religion er blevet det store plusord i udviklingsarbejde og for første gang er det lykkedes missionsorganisationen Danmission at få en større millionbevilling af EU til sit arbejde. EU har bevilget næsten 12 millioner kroner og pengene skal blandt andet bruges til fredsarbejde igennem religionsdialog i Irak, Syrien og Libanon de næste tre år.
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 8

Finansielle anliggender: Hvidvaskregler for kryptobørser er ikke nok
Berlingske skriver, at et kommende EU-direktiv vil fra 2019 sikre, at de såkaldte kryptobørser bliver underlagt hvidvasklovgivningen og de store danske banker mener, at det er et vigtigt skridt i den rigtige retning. ”Vi er først og fremmest optagede af, at vi som finansielt institut ikke misbruges til hvidvask, og at vores kunder kan færdes trygt og sikkert på de finansielle markeder. Lige nu oplever vi ikke, at kryptovalutaer fylder så meget i økonomien blandt almindelige danske boligejere, som udgør langt størstedelen af vores kunder. Men det kan sagtens være, at det kommer til det. Og kan det her forslag bidrage til, at det bliver trygt og sikkert at færdes på markedet for kryptovalutaer både som kunde og som finansielt institut, hilser vi det velkomment,” skriver koncerndirektør i Nykredit, Anders Jensen, i en mail til Berlingske. I en klumme i Berlingske skriver Peter Suppli Benson, erhvervsredaktør på Berlingske, at vi mangler en håndfast sherif i kryptoverdenen, som kan give klar besked om rigtigt og forkert, og selvfølgelig én, der lader hammeren falde, hvis nogen træder ved siden af - hvad enten vi taler kursmanipulation eller manglende betaling af skat ved køb og salg af kryptovalutaer. Han mener, at mange andre lande er klart længere med at opstille regler.
Kilde: Berlingske, s. 2, 5

Konkurrence: EU-regler truer dansk fiskeri
Morten Messerschmidt (DF), medlem af Europa-Parlamentet, skriver i et debatindlæg på Altinget, at EU-regler truer dansk fiskeri. Han skriver: ”De fleste har efterhånden hørt om de titusinder af østeuropæere, der udnytter EU-reglerne til at komme til Danmark og snuppe arbejdet fra danskere - ofte ved hjælp af løndumping og brud på arbejdsmiljøreglerne. Men under de store mediers og fagbevægelsernes radar er Danmark på lignende vis udsat for EU-reglernes skadelige konsekvenser på et felt, der måske ikke umiddelbart vækker den store genklang i storbyernes befolkninger. […] Herfra skal lyde en kraftig opfordring til fiskeriminister Karen Ellemann (V) om hurtigst muligt at finde modet til at tage den nødvendige konfrontation med sine belgiske og hollandske ministerkolleger og hele det EU-system, der er hovedårsagen til denne destruktion af dansk fiskeri. Alt andet vil være en hån mod Danmark og de danske fiskere - og endnu en god grund til at overveje, hvad Danmark dog i det hele taget har at gøre i EU.”
Kilde: Altinget

Institutionelle anliggender: Hvis Berlin rykker, kan København så følge med
I et debatindlæg i Jyllands-Posten skriver Jette Elbæk Maressa, international korrespondent, at selvom der er lange udsigter til, at en ny tysk regering falder på plads, behøver man ikke vente flere uger for at forvisse sig om, hvilken retning "Groko", den store koalition, vil udstikke i Europa-politikken. Hun skriver: “Der er ikke lagt op til, at den tyske regering sidder med hænderne i skødet. Tværtimod vil den, som Angela Merkel bebudede i sin nytårstale, støtte Frankrigs præsident, Emmanuel Macrons, planer om at reformere EU. […] Partierne er enige om, at EU står stærkest ved at tale med én stemme, forsvarssamarbejdet skal udbygges, og de vil arbejde for en dybere europæiskintegration og en fri bevægelighed, som skal sikre ikke mindst unge muligheder for at søge job på tværs af EU's indre grænser. Europa-Parlamentet skal styrkes. Flere af punkterne vil ikke overraske, men ligger i pagt med Tysklands europapolitiske linje. Alligevel må tankerne fra Berlin (og Paris) udløse en vis eftertænksomhed blandt danske politikere, som har brugt megen tid og energi på at forklare alt det, som EU ikke skal være. […] Briterne er på vej ud af EU, og hverken Danmark eller for den sags skyld andre europæiske lande har helt så høje stjerner i Washington som tidligere. Tilbage står Berlin, men ud fra de foreløbige udtalelser, som regeringen er kommet med i forhold til de tysk-franske planer om at udvikle EU, er der ikke meget, som tyder på et parløb.”
Kilde: Jyllands-Posten, s. 18

Udenrigspolitik: Erdogan vil angribe USA-støttet grænsestyrke i Syrien
Ifølge Præsident Recep Tayyip Erdogan, vil Tyrkiet ødelægge en 'terrorhær', som han anklager USA for at være i færd med at opbygge i Syrien ved den tyrkiske grænse. “USA har indrømmet, at det har oprettet en terroriststyrke langs vor landegrænse. Det er vores pligt at kvæle denne terrorstyrke, før den bliver født,” sagde Erdogan i aftes ifølge BT. Søndag offentliggjorde den USA-ledede koalition planerne om grænsestyrken, som blandt andet skal sikre, at Islamisk Stat ikke genopbygges. Tyrkiet mener, at YPG er en forlængelse af Kurdistans Arbejderparti, PKK, i Tyrkiet, hvilket er en gruppe, som i tre årtier har kæmpet for at løsrive det sydøstlige Tyrkiet, og den er opført på terrorlisterne i EU og USA. Overvågningsgruppen, Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, kan bekræfte, at det tyrkiske artilleriangreb mod Afrin allerede har været i gang i to døgn og det blev optrappet i går.
Kilde: BT, s. 21

Institutionelle anliggender: En ny Brexit-afstemning er ikke længere urealistisk
I en analyse i Information skriver Andrew Rawnsley, at en ny Brexit- afstemning ikke er det mest sandsynlige, men heller ikke længere blot en fjern forhåbning hos de britiske proeuropæere. Den britiske regering kan hurtigt havne i en situation, hvor den finder det nødvendigt på ny at spørge befolkningen om, hvorvidt Storbritanniens udmeldelse af EU skal effektueres. Han skriver: “Der er i befolkningen klare tegn på stigende bekymring over, hvor Storbritannien lander efter et Brexit: Der bliver flere, der tror, at det vil stille briterne ringere at forlade EU, og færre, der tror, at det vil stille briterne bedre. Selv om forskydningen ikke er dramatisk, er tendensen klar: Der bliver også færre, der tror, at Brexit vil øge Storbritanniens indflydelse i verden, ligesom der bliver stadig flere af dem, der gerne ser en ny folkeafstemning. Modstanderne af dette er dog endnu i overtal.”
Kilde: Information, s. 8-9

Klima: Esben Lunde sover, mens danskerne drikker plastpartikler
I et debatindlæg på Altinget, skriver Christian Rabjerg Madsen (S), miljøordfører, at der er behov for et europæisk forbud mod mikroplast, men det lader vente på sig. Han skriver: “Det er vigtigt, at vi indgår i en fælles aftale om at begrænse mængden af plastik i naturen. Men tempoet i EU er for lavt, og det er uvist, om Esben Lunde Larsen reelt lægger pres på EU i forhold til at sikre et forbud mod mikroplast i kosmetik. I hvert fald sker der intet, ligesom den danske plastikstrategi indtil videre kun er blevet til skåltaler fra ministeren.”
Kilde: Altinget

Interne anliggender: Ungdomspolitiker taler dunder mod ny Merkel-Schulz koalition
En 28-årige socialdemokrat har kickstartet et ungdomsoprør mod sin egen partiledelse. Kevin Kühnert, nykåret formand for Tysklands socialdemokratiske ungdom i november, lagde ikke fingrene imellem, da han gik på talerstolen for at advare mod et socialdemokratisk knæfald for Angela Merkel. “Resultatet af sonderingerne overskrider tydeligt vores smertegrænse,” siger Kühnert, der indirekte beskylder Martin Schulz for at sælge ud af socialdemokratiske mærkesager. Han mener, at en afslutning på forhandlingerne om en stor koalition ikke automatisk vil føre til nyvalg.
Kilde: Berlingske, s. 17

Udenrigspolitik: Den demokratiske styreform er under angreb
For 12. år i træk er antallet af verdens demokratiske, frie lande på tilbagetog, og nu er det kun 88 af klodens knap 200 stater, der får stemplet som frie og med Donald Trump ved roret i USA, og et Rusland og et Kina, der fisker i rørte vande, er der ikke lys forude. Det fastslår tænketanken Freedom House i ny årsrapport ifølge Berlingske. “Ruslands vigtigste mål er at ødelægge demokratiske stater og splintre de institutioner, der binder dem sammen – såsom EU,” hedder det i rapporten om det russiske styre. Den politiske frihed har flere steder i EU's medlemskreds fået trangere kår i det seneste års tid, da både Polen, Ungarn og Malta optræder sammen med 17 andre lande - herunder Libyen, Saudi-Arabien, Tyrkiet - på en liste over stater, der har fået flest minuspoint på frihedsskalaen i 2017.
Kilde: Berlingske, s. 18-20

Detaljer

Publikationsdato
16. januar 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark