Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
  • Supplerende information
  • 18. december 2018
  • Repræsentationen i Danmark
  • 7 min læsetid

Tirsdag den 18. december

Dagens EU-tophistorier

Institutionelle anliggender: Theresa May viser overskud og forsøger at nedskyde en ny folkeafstemning
Jyllands-Posten skriver, at Storbritanniens premierminister Theresa May i en tale i Underhuset mandag forsøgte at stoppe snakken om en mulig ny folkeafstemning om Brexit, efter at hendes egen inderkreds ifølge avisen The Sunday Times nu også er begyndt at nævne muligheden. Det gælder blandt andre Mays stabschef, Gavin Barwell, samt hendes de facto vicepremierminister, David Lidington. Downing Street har dog afvist historien, og i sin tale til Underhuset sagde May, at en ny folkeafstemning vil gøre “uoprettelig skade” på det politiske systems integritet, fordi det ville fortælle “millioner, som stolede på vort demokrati, at vort demokrati ikke leverer”. Det ændrer dog ikke på, at en række ministre i Mays regering offentligt har talt for idéen om at holde vejledende afstemninger i Underhuset for at se, hvad der egentlig er flertal for, og dette ses som endnu et tegn på, at May fortsat ikke har kontrol over sit regeringskabinet. Såfremt det ender med en ny folkeafstemning om Brexit, er det ikke kun EU-tilhængerne, der er klar til kamp. Brexit-kampagne, “Vote Leave”, der vandt folkeafstemningen i 2016 og en ny gruppe, “Leave Means Leave”, står således parat med penge, mandskab og tusindvis af aktivister for at sikre endnu et nej til EU, skriver Jyllands-Posten. Ifølge eksperter på University College London vil hele processen omkring en ny afstemning tage cirka 22 uger, hvilket ikke kan nås før Brexit-dagen den 29. marts 2019, medmindre EU-landene i enstemmighed vedtager at udskyde Brexit.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 10

Institutionelle anliggender: En dato reddede Theresa May fra Corbyns mistillidsvotum
Politiken skriver, at den britiske premierminister Theresa May i går annoncerede en ny tidsplan for afstemningen i Underhuset om hendes Brexit-aftale med EU. Den ny afstemning skal ifølge May foregå mellem mandag 14. og søndag 20. januar, og hendes udmelding kommer særdeles belejligt, da Labours leder, Jeremy Corbyn, efter sigende har været på vej med et mistillidsvotum mod Theresa May, fordi hun havde udskudt afstemningen og ikke sat dato på en ny. Datoen blev annonceret i en tale, som May holdt i det britiske parlaments Underhus. I talen kunne May ifølge B.T. og Berlingske også fortælle, at hun i løbet af sidste uges EU-topmøde har fået forsikringer fra EU-ledere om, at den såkaldte bagstopper ikke behøver at blive udløst. Bagstopperen er et af de mest omstridte punkter i den aftale, som May har forhandlet sig frem til med EU. Den skal forhindre en hård grænse mellem Nordirland, der hører til Storbritannien, og EU-medlemslandet Irland. I aftalen holdes grænsen åben via EU’s toldunion, indtil der er indgået en handelsaftale, og kritikere af Mays aftale frygter, at en bagstopper på ubestemt tid kan tvinge briterne til at underlægge sig EU-regler uden at have indflydelse på dem.
Kilder: Politiken, s. 5; B.T., s. 7; Berlingske, s. 6

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Udenrigspolitik: Kina har købt Grækenlands største havn og åbnet en port ind til EU
Politiken bringer historien om, at Kina som led i landets gigantiske investeringsplan kaldet Belt & Road Initiativet, en ny silkevej som skal knytte Kina tættere til verdensøkonomien, har købt havnen i den græske by Piræus. Opkøbet hænger sammen med sammenbruddet i den græske økonomi i 2008, hvor Grækenland desperat manglede investeringer. Det kinesiske opkøb faldt således på et tørt sted, og ifølge den græske regering er investeringen sket, uden at der blev stillet modkrav. Det tvivler man dog på i EU, hvor man har noteret sig, at Grækenland i 2017 blokerede for en EU-udtalelse i FN, der ville udtrykke kritik af Kinas menneskerettighedskrænkelser, samt at landet i 2016 nedtonede EU-kritik af Kinas fremfærd i Det Sydkinesiske Hav. Den græske viceudenrigsminister, George Katrougalos, er uforstående overfor EU’s bekymring: “Vi er en del af Belt & Road Initiativet, fordi vi mener, at vi har sammenfaldende strategiske interesser med Kina. Og vi mener ikke, at det går imod EU’s interesser. Vi ønsker at være en bro for kinesiske produkter. Piræus havn er blevet den hurtigst voksende havn i middelhavsområdet, og vi byder kinesiske investeringer velkommen, netop fordi vi synes, at det er en win-win-win-situation. Det er godt for Kina, Grækenland og for EU,” siger George Katrougalos, som bedyrer, at de to beslutninger om at blokere for EU-kritik af Kina alene skyldes, at Grækenland vurderer, at “fjendtligt sprog og fordømmelse ikke virker mod Kina”.
Kilde: Politiken, s. 6

Andre EU-historier

Økonomi: Italien vil løse budgetstrid med kompromis
Berlingske og Jyllands-Posten skriver, at den italienske koalitionsregering lægger op til, at striden med EU-Kommissionen om landets finanslov for 2019 skal afsluttes med et kompromis. Regeringen har efter et maratonmøde mellem premierminister Giuseppe Conte og vicepremierministrene Matteo Salvini og Luigi Di Maio færdiggjort et nyt forslag for næste års finanslov til EU-Kommissionen, der har afvist de hidtidige udspil fra Italien. Der er dog ingen garantier for, at EU vil godkende det nye budget, og Kommissionen kritiserer fortsat Italien for manglende budgetdisciplin.
Kilder: Berlingske, s. 6; Jyllands-Posten, s. 9

Institutionelle anliggender: Europa har brug for en grøn New Deal for at komme ud af sin depression
Information bringer en kommentar af Yanis Varoufakis, medstifter af DiEM25 (Democracy in Europe Movement eller Demokrati i Europa 2025-bevægelsen) og tidligere græsk finansminister. Han skriver blandt andet: “Europa tynges i knæ af forvoksede og halvt insolvente banker, af skattemæssigt anstrengte stater, af vrede tyskere sparere, der må trækkes med negative renter og af hele befolkninger, der synes nedsunket i permanent depression. Alt dette er symptomerne på over ti års finanskrise, der har produceret et bjerg af opsparede midler side om side med et bjerg af gæld. […] Hvad Europa behøver, er en grøn New Deal. Og just dette er, hvad Demokrati i Europa 2025-bevægelsen (DiEM25) og vores Europæiske Forår-alliance vil tilbyde vælgerne i valgkampen frem til det europæiske parlamentsvalg i maj 2019. […] Når håbet om et Europa, der bygger på en ny og delt grøn velstand, er vakt, vil det også være muligt at føre de nødvendige debatter om fælleseuropæisk beskatning af CO2-udledning, de superrige, de multinationale teknologigiganter osv. og udvikle den nye demokratiske forfatning, som Europa behøver.”
Kilde: Information, s. 10

Landbrug: Fiskeriminister kritiserer EU
Jyllands-Posten skriver, at EU-Kommissionen lægger op til en tremåneders lukkeperiode for saltvandsfiskeriet af ål, da bestanden er under stort pres i de europæiske farvande. Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) mener dog, at man i stedet skal stille krav til medlemslandene om initiativer, der beskytter ålen, og som faktisk kan medvirke til, at ålen kommer i fremgang. “Der synes jeg desværre, at EU-Kommissionen svigter,” siger Eva Kjer Hansen.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 7

Klima: Hva' pokker bilder de sig ind i Katowice?
Politiken bringer et debatindlæg af Charlotte Fischer, direktør, Dansk Affaldsforening. Hun skriver blandt andet: “Søndag forlød det, at verden var nået frem til en ny klimaaftale i Katowice i Polen. Armene i vejret. Især i betragtning af, at klodens klogeste klimaeksperter kort forinden havde skruet uhørt op for advarslerne med et dystert budskab om, at verden har små 12 år til at undgå klimakatastrofen. Selvfølgelig skulle jeg da læse teksten. Se med egne øjne, om vores ledere var nået frem til noget fornuftigt, der kan give os alle troen på fremtiden. […] 133 sider med komplet ubegribeligt kaudervælsk. Uendelige guirlander af diplomatkoder læsset til med krydsreferencer, paragraffer og dokumenter, som ingen normaleksistens kender. Papiret var bygget op lige så folkefjendsk, som man kender det fra EU: med alverdens indledende konstateringer, taksigelser og bekræftelser, alt imens pointen fortaber sig i tågerne.”
Kilde: Politiken, s. 5

Migration: Når de gode viljer pludselig er i frit fald
Politiken bringer en kommentar af Henrik Kaufholz, journalist. Han skriver blandt andet: “FN’s migrationspagt var en politisk boomerang. Den giver højrepopulisterne vind i sejlene og gør det endnu sværere at tale pænt om flygtninge. […] Søndag demonstrerede 5.500 indvandrermodstandere foran EU's hovedkvarter i Bruxelles. Andetsteds i byen var det kun lykkedes tilhængerne af pagten at samle 1.000. Et par dage inden var Belgiens største parti, N-VA, trådt ud af regeringen, og pagten har splittet EU. Flere lande er direkte imod, og flere regeringer er i vanskeligheder. […] Jeg undrer mig over den politiske naivitet. Mens den ene EU-regering efter den anden værger for sig i flygtningekrisen og leder efter et nogenlunde stabilt flertal for en medmenneskelig holdning til de flygtende stakler, ivrer hele FN-diplomatiet om at tale pænere om indvandring.”
Kilde: Politiken, s. 7

Detaljer

Publikationsdato
18. december 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark