Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information20. december 2016Repræsentationen i Danmark9 min læsetid

Tirsdag den 20. december

EU i dagens aviser

20. december 2016

Tirsdagens EU-tophistorier

Administration: Danske MEP’ere vil ikke lægge bilag frem
Rina Ronja Kari, der er medlem af Europa-parlamentet for Folkebevægelsen med EU, har fremlagt alle sine EU-bilag. Ifølge Berlingske viser de, at hun typisk får op mod 5 mio. kr. om året i løn, diæter, rejsetilskud osv. Kari opfordrer sine tolv danske kollegaer i parlamentet til at lægge deres bilag frem, men ingen af dem har lyst dette. I en analyse skriver Berlingskes Thomas Larsen, at Kari – bevidst eller ubevidst – har skadet EU ved at fremlægge sine bilag. Han mener, hun har bloglagt et svært gennemskueligt løncirkus, der giver MEP’erne alt for gode muligheder for at ”leve en pampertilværelse for skatteydernes penge”. Berlingske skriver desuden i en leder, at MEP’erne ikke selv gør meget for at bremse den stigende EU-skepsis. Avisen roser Kari og kritiserer det faktum, at ”parlamentet lever sit eget liv på businessclass”, fjernt fra den almindelige borger. Også BT roser Kari. Avisen mener, at mere åbenhed fra politikerne er kuren mod den krise, som EU befinder sig i. BT fortæller ligesom Berlingske, at ingen af de andre tolv danske MEP’ere har svaret på, om de vil lægge deres bilag frem. De socialdemokratiske medlemmer understreger blot, at de følger reglerne, og nogenlunde samme svar kommer fra Venstres Morten Løkkegaard. Heller ikke Ekstra Bladet er kommet i kontakt med MEP’ere, der ønsker at følge Karis eksempel. I en leder skriver avisen, at hendes bilag viser, at ”frådseriet i EU” er ”himmelråbende vanvittigt”. Ekstra Bladet opfordrer vælgerne til selv at tage affære, så EU-politikerne underlægges samme vilkår som andre borgere. Ifølge Metroxpress har løsgængeren Rikke Karlsson sagt til Ritzau, at hun synes niveauet for ”blyantspenge” er rimeligt, og at hun selv bruger pengene på det, der er hensigten med dem. Politikens ”At tænke sig” har også noteret sig, at ”Dansk Fuskeparti” ikke vil fremlægge bilag.
Kilder: Berlingske, s. 20, s. 21 og s. 32; BT, s. 16 (to artikler); Ekstra Bladet, s. 24 og s. 32; Metroxpress Aarhus/Vest, s. 10; Politiken, s. 16

Konkurrence: EU-Domstolen vil danne ramme for hårdt opgør mellem Apple og Vestager
Sagen, der skal føres ved EU-Domstolen, om Apples skatteforhold i Irland er den største sag om ulovlig statsstøtte i EU nogensinde, og det vil måske også blive en af de mest beskidte, skriver Berlingske. Mandag afleverede de tre parter deres argumenter i sagen, og Apple beskyldte bl.a. kommissær Margrethe Vestager for at jagte billige overskrifter i medierne. Ifølge Berlingske vil både Apple og Irland kæmpe hårdt for at få EU-Domstolen til at afvise Vestagers afgørelse om, at Apple har betalt flere mia. kr. for lidt i skat. Børsen skriver, at Apple raser over Vestagers skatteregning på 100 mia. kr. I et skriftligt svar til avisen påstår virksomheden, at EU-Kommissionen har ændret reglerne med tilbagevirkende kraft og ignoreret årtiers irsk og amerikansk skatteret. Irland bakker Apple op, og regeringen nægter at have givet Apple en favorabel skattebehandling.
Kilder: Berlingske, Business, s. 12; Børsen, s. 14 (to artikler)

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Klima: Fortsat uenighed om lavere CO2-kvoter
Det lykkedes ikke EU-landene at enes om en reform af CO2-kvotesystemet på et møde mandag, skriver Børsen. Ikke desto mindre er klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) fortrøstningsfuld. Europa-Parlamentet præsenterede sidste uge et udspil, som Lilleholt mener går i den rigtige retning. Forslaget indebærer blandt andet, at en række kvoter vil blive fjernet. EU-klimakommissær Miguel Arias Canete tror dog fortsat på, at det kan lykkes at lande en aftale, der giver højere priser.
Kilder: Børsen, s. 20 (to artikler); Børsen, s. 21

Migration: Europa kan langtfra opfylde alles drømme om et bedre liv
For at forhindre, at en generation går tabt i flygtningelejre, er det nødvendigt at sætte ind i nærområderne og skabe en bæredygtig udvikling både på det afrikanske kontinent og i Mellemøsten, skriver Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i et debatindlæg i Politiken. De fleste lande i Europa har erkendt, at vi ikke kan give alle et bedre liv, og lande som Sverige og Tyskland har derfor gennemført stramninger i deres asyl- og udlændingepolitik. Disse nationale stramninger har sammen med EU's flygtningeaftale med Tyrkiet haft en effekt på antallet af asylansøgere i Danmark, da det tal er på vej ned, men det betyder langtfra, at vi har håndteret flygtninge- og migrantkrisen, påpeger Frederiksen.
Kilde: Politiken, Kultur, s. 5

Andre EU-historier

Administration: EU har fået nyt hovedkvarter
EU har åbnet sit nye storslåede hovedkvarter i Bruxelles, skriver Jyllands-Posten. Den nye bygning kommer til at fungere som en udvidelse af den eksisterende rådsbygning, Justus Lipsius, der er blevet for lille til at huse de omkring 6.000 møder, som rådet årligt er vært for. Philippe Samyn, den belgiske arkitekt bag projektet, håber, at huset vil minde EU-borgerne om styrken ved fællesskabet. EU-præsident Donald Tusk og rådets danske generalsekretær, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, vil få kontor i den nye bygning, men de fleste ansatte bliver i den gamle rådsbygning.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 14

Energi: Samuelsen følger med i mulig bornholmsk rolle i russisk gasledning
Ifølge Berlingske kan Rønne Havn muligvis blive udlejet til konstruktionen af den planlagte Nord Stream 2-gasledning i Østersøen. Efter flere svenske havne har meldt fra, har Rønne Havn tilkendegivet, at man er interesseret, men ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har man ikke modtaget en konkret ansøgning. Flere østeuropæiske lande er stærkt kritiske over for gasledningen, da den blandt andet vil kunne gøre EU mere afhængig af russisk gas, og har derfor ønsket projektet stoppet. Det har EU-Kommissionen indtil videre dog ikke fundet belæg for at gøre.
Kilde: Berlingske, s. 10

Forbrugerpolitik: Danske forbrugerpriser de højeste i EU
Tal fra den europæiske købekraftundersøgelse viser, at de danske forbrugerpriser fortsat er de højeste blandt alle 28 EU-lande, skriver Børsen og flere andre medier. De danske priser ligger 36% over EU-gennemsnittet, og det skyldes bl.a., at prisen på fødevarer og drikkevarer uden alkohol ligger 45% over snittet.
Kilde: Børsen, s. 16; BT, s. 22; Kristeligt Dagblad, s. 3; Metroxpress København, s. 18; Berlingske, Business, s. 2

Grundlæggende rettigheder: Demokratisk krise i Polen
Borgere og oppositionen i Polen anklager landets regering for at underminere demokratiet med sin nye medielov, skriver Berlingske, Jyllands-Posten og Politiken. Oppositionen i Polen har siden i fredags blokeret adgangen til parlamentets største sal, og tusindvis af mennesker har været på gaden i protest, skriver Kristeligt Dagblad. EU-Kommissionen mødes i morgen for at drøfte situationen. Ifølge Jyllands-Posten har kommissionen flere gange advaret Polen om, hvad den betragter som udemokratiske tiltag. I en leder opfordrer Kristeligt Dagblad kommissionen til at holde Polen på demokratiets og dialogens spor, når den drøfter situationen. Information beskylder i sin leder EU for ikke at gøre nok for at løse problemet. Politiken opfordrer til, at alle EU-lande siger fra over for den polske regering, og at demokratiske kræfter får støtte.
Kilder: Berlingske, s. 22; Jyllands-Posten, s. 13; Kristeligt Dagblad, s. 5 og s. 10; Information, s. 20; Politiken, s. 1 og s. 13

Grundlæggende rettigheder: EU til kamp mod vold mod kvinder
En undersøgelse, der viser, at hver fjerde EU-borger synes, at sex med kvinder, der ikke samtykker, kan være acceptabel, er et tegn på, at EU's strategi frem mod 2019 om at bekæmpe vold mod kvinder, er en god prioritering, skriver Ask Hesby Krog fra Institut for Menneskerettigheder i et debatindlæg i Jyllands-Posten.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 19

Handel: Vesten kræver reformer, før Kina kan få status som markedsøkonomi
EU og USA er ikke klar til at give Kina status som markedsøkonomi, selvom landet har været medlem af WTO i 15 år, skriver Information. Det skyldes især, at EU og USA ikke mener, at Kinas økonomi er baseret på de frie markedskræfter, og at en række kinesiske selskaber kan dumpe priserne i USA og EU grundet statsstøtte. EU-Kommissionen er netop nu i gang med 24 forskellige undersøgelser omhandlende prisdumping af kinesiske selskaber. Derudover er en række EU-lande splittede i spørgsmålet om, hvorvidt Kina skal have status som markedsøkonomi.
Kilde: Information, s. 12

Handel: Rederier frygter for fremtiden
En række danske rederier frygter for fremtiden efter valget af Donald Trump i USA og Storbritanniens beslutning om at træde ud af EU, skriver Berlingske. "Det vil være et stort selvmål, hvis nationer tror, at samhandel er noget, som generelt skader," siger administrerende direktør hos DFDS Niels Smedegaard. Ifølge Anne Steffensen, administrerende direktør i Dansk Rederiforening, har rederierne endnu ikke mærket konsekvenserne af briternes nej til EU, men hun ser grund til bekymring.
Kilde: Berlingske, Business, s. 10

Indre anliggender: Danmark bør stemme om Europol-medlemskab
I et debatindlæg i Jyllands-Posten vurderer lektor emeritus Aage Jørgensen, at Dansk Folkepartis vælgertilslutning vil falde yderligere i forbindelse med sagen om Danmarks medlemskab af Europol. Aage Jørgensen håber, at statsministeren og regeringen vil imødekomme befolkningens ønske om en folkeafstemning kun om Europol-medlemskabet.
Kilde: Jyllands-Posten Aarhus, s. 8

Institutionelle anliggender: Filminstruktør ønsker et nyt EU
Den 80-årige filminstruktør Ken Loach vandt i maj i år sin anden gyldne palme i Cannes for filmen "Jeg, Daniel Blake". Siden da har et flertal af befolkningen i Storbritannien stemt landet ud af EU. På den baggrund var Ken Loach blevet inviteret til European Film Awards i Wroclaw i Polen, hvor han var hovedtaler på filmakademiets generalforsamling, skriver Berlingske. Her fortalte han, at han mener, at EU, som vi kender det i dag, bør opløses, så man kan forme en ny union med fokus på at skabe jobs og udjævne de økonomiske forskelle mellem landene.
Kilde: Berlingske, Kultur og Livsstil, s. 4

Retlige anliggender: Nu er Margrethe Vestager også for kvindekvoter
Som EU-konkurrencekommissær er Margrethe Vestager gået fra at være en realpolitiker, der gennemførte velfærdspolitiske reformer imod lønmodtagernes interesser, til at kæmpe imod den globale storkapital, skriver bloggeren Nicole Andersson i Berlingske. Det er dog ikke hendes eneste forandring, mener Andersson, der peger på, at Vestager i Financial Times for nylig udtalte sig positivt om kvindekvoter. Tidligere var hun imod kvindekvoter, men nu ser hun dem som et middel til at få flere kvinder ind i topledelser.
Kilde. Berlingske, Business, s. 16

Udenrigspolitik: EU forlænger sanktioner mod Rusland
Børsen fortæller, at EU nu officielt har vedtaget at forlænge de økonomiske sanktioner mod Rusland på grund af den russiske opførsel over for Ukraine. EU's tungeste sanktioner forlænges frem til midten af 2017. Berlingske skriver, at forholdet mellem NATO og Rusland har været anstrengt siden Ruslands annektering af den ukrainske Krim-halvø i foråret 2014. Der har været dialog mellem parterne, bl.a. om de farlige flyvninger over Østersøen. Den internationale civile luftfartsorganisation, ICAO, som også Rusland deltager i, har leveret en række anbefalinger, som nu har reduceret antallet. Det anstrengte forhold blev dog bekræftet, da EU mandag formelt forlængede de økonomiske sanktioner mod Rusland.
Kilder: Børsen, s. 20; Berlingske, s. 10

Økonomi: OECD bakker op om V-regeringens 2025-plan
OECD offentliggjorde i november en rapport, der anbefalede EU-medlemslandene at udnytte de rekordlave renter til at lette lidt på finanspolitikken, under den forudsætning at tiltagene samtidig løfter vækstmulighederne, skriver Børsen. For Danmark anbefaler OECD dog, at der holdes fast i en uændret linje.
Kilde. Børsen, s. 4

Detaljer

Publikationsdato
20. december 2016
Forfatter
Repræsentationen i Danmark