Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information25. juli 2017Repræsentationen i Danmark6 min læsetid

Tirsdag den 25. juli

EU i dagens aviser

25. juli 2017

Dagens EU-tophistorie

Polens præsident undgår krise
Flere medier skriver i dag om Polens krise. Information fortæller, at Polens kollisionskurs med det øvrige EU i går blev sat på standby af landets præsident, Andrzej Duda, der meddelte, at han nedlægger veto imod to ud af tre kontroversielle love, der ville underlægge landets retssystem en høj grad af politisk kontrol. EU-Kommissionen har ellers truet med sanktioner mod Polen, såfremt landet gennemførte de bebudede lovændringer. Berlingske skriver, at Polen allerede har sat landets forfatningsdomstol ud af spil med et næsten lige så omdiskuteret reform. De 28 EU-kommissærer vil onsdag diskutere udviklingen på det sidste kommissærmøde inden sommerferien, og forventningen er en melding om, at EU-Kommissionen fortsat er klar til at tage alle midler i brug, så længe retsstaten er truet i Polen. Jyllands-Posten skriver, at Polens præsident har taget fusen på sine kritikere. Kristeligt Dagblad skriver, at advarslerne fra EU og protesterne fra tusindvis af demonstranter i Polens hovedstad Warszawa, og andre polske byer, har gjort indtryk. "Jeg har besluttet, at jeg vil sende lovforslagene tilbage, hvilket betyder, at jeg vil nedlægge veto," sagde præsident Duda på en pressekonference.
Kilder: Information, s. 11; Altinget; Berlingske, s. 10-11, 27; BT, s. 7, 15; Jyllands-Posten, s. 10; Kristeligt Dagblad, s. 5; Politiken, s. 5

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Handel: EU og USA er uenige omkring sanktioner mod Rusland
Berlingske kan berette, at EU og USA er blevet uenige omkring sanktionerne mod Rusland. De foreslåede sanktioner mod Rusland kan også ramme europæiske virksomheder, advarer EU-Kommissionen. EU skal derfor være klar med modreaktioner mod USA »inden for få dage«, skriver Berlingske.
Kilde: Berlingske, s. 15

Handel: Tyskland diskuterer toldunion
Berlingske kan fortælle, at Tyskland og de resterende EU-lande diskuterer, hvorvidt det overhovedet giver mening, at debattere en udvidelse af toldunionen med Tyrkiet. I sidste uge besluttede en tyrkisk domstol i Istanbul formelt at fængsle seks aktivister, heriblandt en tysker, og det udløste fordømmelse fra forbundskansler Angela Merkel. Tyrkiet mener, at Tyskland agerer dobbeltmoralsk. Informations lederskribent, skriver, at det er op til historien at dømme, hvorvidt det er korrekt af EU, ikke at indlemme Tyrkiet i unionen.
Kilder: Berlingske, s. 9; Information, s. 20; Jyllands-Posten, s. 8

Finansielle anliggender: Økonomien i EU buldrer frem
Jyllands-Posten fortæller, at Den Internationale Valutafond, IMF, vurderer at den økonomiske vækst i eurozonen i år bliver stærkere end hidtil forventet, og næsten på niveau med USA's, mens det begynder at se mere sort ud for Storbritannien. Skønnet for den globale vækst i år er uændret på 3,5 procent. Dermed er EU ved at hale ind på USA.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 11

Andre EU-historier

Retlige anliggender: Københavns Politi må afvente EU-Domstolen
BT beretter, at EU-Domstolen først skal tage stilling til en sag, der omhandler konfiskering af et større millionbeløb hos udgiveren af Ekstra Bladet, JP/ Politikens Hus. Sagen drejer sig om, at Københavns Politi i 2015 krævede 415 millioner kroner, der ifølge anklagemyndigheden svarer til den bruttofortjeneste, som Ekstra Bladet fik ved at bringe annoncer for udenlandske spiludbydere i årene 2003 til 2011.
Kilde: BT, s. 18

Retlige anliggender: Europol gennemfører stor aktion mod menneskehandel
BT skriver, at Europol har gennemført en stor aktion mod den organiserede kriminalitet. Den Europæiske Unions politienhed har koordineret operationen under ledelse af Østrig. 22 af EU's medlemsstater har deltaget, sammen med en række tredjelande. 107 mistænkte er blevet tilbageholdt eller anholdt, i en storstilet fælles europæisk politiaktion mod menneskehandel og seksuel udnyttelse. Danmark var ikke involveret i aktionen, oplyser Rigspolitiet.
Kilde: BT, s. 12

Det digitale indre marked: EU´s wifi projekt er godt
Børsen giver Stina Soewarta, repræsentationschef, Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark, ordet i et debatindlæg: ”Færdiggørelsen af det digitale indre marked i EU, er en prioritet for Europa-Kommissionen, og har gjort store fremskridt i de seneste år under Junckersledelse. Det er derfor beklageligt, at Jakob Willer (Teleindustrien), Mette Lundberg (IT-Branchen) og Poul Noer (Dansk Erhverv) her i Børsen fredag giver udtryk for, at WiFi4EU skulle være et "selvmål" for EU. Det er især forvirrende, når de tre forfattere synes at mene, at WiFi4EU drejer sig om offentligt ejerskab af wifi-infrastruktur. Det gør det ikke,” skriver hun.
Kilde: Børsen, s. 2

Handel: EU undersøger mulig karteldannelse i bilindustrien
Jyllands-Posten kan fortælle, at EU's konkurrencemyndighed undersøger sagen om et påstået kartel, blandt en gruppe tyske bilproducenter. Det kan føre til store bøder for virksomhederne. Det meddelte EU-Kommissionen i weekenden. ”EU-Kommissionen og de tyske konkurrencemyndigheder har modtaget information om denne sag, som i øjeblikket bliver undersøgt af kommissionen. Det er på nuværende tidspunkt for tidligt at spekulere mere,” lyder det fra EU-Kommissionen.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 11

Udenrigspolitik: Netanyahu siger at EU er i fare
I et debatindlæg i Kristeligt Dagblad, skriver Poul Joachim Stender, præst og forfatter: ” Desværre er Netanyahu ikke en særlig agtet mand i Europa, på grund af Israels bosættelsespolitik. Men han er, når vi ser bort fra bosættelsespolitikken, en klog statsmand. Det viser hans udtalelse om Europa, der burde være brølet ud for åbne mikrofoner, i alle europæiske lande. I øjeblikket brænder Europa. Og det er ikke bare skovene i Portugal, Spanien, Kroatien og andre steder, der er i brand. Flygtningene vælter ind over de græske og italienske grænser som en steppebrand. Det Europa, vi kender, er ved at smuldre væk. Det er blevet usikkert at leve i de europæiske hovedstæder,” skriver han.
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 9

Migration: EU´s indenrigsministre kræver moralkodeks af hjælpeorganisationerne
I et interview i Kristeligt Dagblad med Klaus Vogel, 60 år og kaptajn i den tyske handelsflåde, kan man læse, at EU's indenrigsministre har krævet, at hjælpeorganisationerne efterlever en såkaldt moralkodeks på 11 punkter. For eksempel må skibene ikke ligge med tændte projektører for at vise, at de er i farvandet. Og de må heller ikke flytte migranterne fra et skib til et andet, og organisere redningsarbejdet, så nogle skibe redder dem op af havet, mens andre sejler i rutefart til de italienske havne. Klaus Vogel mener, at debatten er latterlig.
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 4

Retlige anliggender: Datasjusk kan medføre bøder til kommunerne
Kristeligt Dagblads lederskribent, mener: ”Det er let at finde eksempler på, at også offentlige myndigheder kan have det svært med datasikkerheden. Aldrig har vores kommunikation med kommune, stat og regioner været mere digital, og aldrig har behovet for at undgå misbrug af personfølsomme oplysninger været større. Til maj næste år træder EU's såkaldte persondataforordning i kraft, og derfor har den danske regering nu sendt sit udkast til konkret lovgivning i høring. Høringen slutter om kort tid, men allerede på forhånd har et væsentligt element i forslaget vakt politisk røre.”
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 8

Finansielle anliggender: Danmark har opgivet at gå med i bankunion
Altinget kan fortælle, at den danske regering har opgivet at træffe beslutning om at gå med i EU's bankunion. "Regeringen igangsætter udvalgsarbejde om mulig dansk deltagelse i EU's styrkede banksamarbejde,” sagde erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).
Kilde: Altinget

Detaljer

Publikationsdato
25. juli 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark