Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information31. januar 2017Repræsentationen i Danmark

Tirsdag den 31. januar

EU i dagens aviser

31. januar 2017

Tirsdagens EU-tophistorier

Institutionelle anliggender: Donald Trump og Europa

Flere af dagbladene har fokus på Donald Trump og hans betydning for Europa. Politiken skriver, at USA med Trump ved roret er en alvorlig trussel mod tysk politik og økonomi. Trump har bl.a. truet med at indføre strafmoms på tyske bilmærker som BMW. Ifølge Marcel Fratzscher, direktør for økonomi-instituttet DIW i Berlin, må Europa sige fra overfor protektionisme og handelskrige, og så skal EU gennemføre en række reformer, bl.a. bankunionen og indsættelsen af en fælles ”finansminister”. I samme avis skriver Anders Jerichow, at Trump ikke er ene om at sætte sit eget lands interesser først. Han påpeger, at der også i Danmark tales om ”danske interesser”, som om det er i nationens interesse at handle egensidigt i stedet for at prioritere internationalt fællesskab. Han peger bl.a. på, at Lars Løkkes regering lovede, at den ikke ville overimplementere EU-regler - hvis altså det var for dyrt eller besværligt. I Berlingske påpeger debattør Hans Hauge, at den franske præsident, François Hollande, for nyligt udtalte, at EU skal forsvare EU's interesser. Derefter sagde Tysklands kansler, Angela Merkel, at man vil gøre EU stærk igen. Ifølge Hauge lyder det som et ekko af Trumps mål, ”Make America Great Again”. Han spørger, hvad forskellen er, og hvor forargelsen bliver af. I Jyllands-Posten skriver korrespondent Jette Elbæk Maressa, at Trump i valgkampen lagde vægt på, at han repræsenterede folket. Men også Europa har set en stigning i antallet af partiledere og debattører, der hævder at repræsentere folket, påpeger Maressa. Hun mener, at et nyt "folk" er ved at rejse sig i USA og Europa, og det finder sig ikke i Trumps politik. Dette viser, at "folket" ikke er så entydig en størrelse.

Kilder:Politiken, s. 12; Politiken, Kultur, s. 9; Berlingske, s. 31; Jyllands-Posten, s. 20

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Det digitale indre marked: EU går til kamp mod falske nyheder

EU-kommissær for det digitale indre marked Andrus Ansip har i Financial Times opfordret de sociale medier til at synliggøre deres holdning til falske nyheder, skriver Politiken. Ifølge Reuters Institutes' rapport ”Journalism, Media and Technology Predictions 2017” fik falske nyheder flere likes og kommentarer end ægte nyheder, og det gør Ansip bekymret. Facebook har endnu ikke kommenteret dette officielt, men har lavet flere tiltag, som for eksempel at brugere i Tyskland nu kan indrapportere falske nyheder.

Kilde: Politiken, Kultur, s. 2

Andre EU-historier

Arbejdsmarkedspolitik: Græsk virksomhed underkendt af EU-Domstolen

En græsk virksomhed fik afslag fra myndighederne på at lave en kollektiv afskedigelse af medarbejderne på en fabrik, den ønskede at lukke, skriver advokaterne Hans Sønderby Christensen og Patrick Goergen i Jyllands-Posten. Virksomheden ville derefter have afgørelsen annulleret, og derfor blev EU-domstolen involveret. Den konkluderer bl.a., at princippet om etableringsfrihed for erhvervsdrivende skal fortolkes sådan, at det skal forhindre national lovgivning.

Kilde: Jyllands-Posten, erhverv, s. 12

Institutionelle anliggender: Brexit-slagsmål rykker ind i det britiske parlament

Ved to retsinstanser har Storbritanniens premierminister, Theresa May, kæmpet for, at den britiske regering egenhændigt kan aktivere artikel 50 i EU-traktaterne, som sætter gang i to års forhandlinger om udtrædelse af EU. Regeringen har dog tabt disse retssager, og debatten skal derfor vendes i parlamentet, inden den endelige beslutning træffes, skriver Jyllands-Posten. I Underhuset er et flertal dog EU-tilhængere, og disse vil forsøge at ændre på Mays "hårde" Brexit. For eksempel vil Labour blandt andet have May til at gå efter toldfri adgang til det indre marked i forhandlingerne med EU.

Kilde: Jyllands-Posten, s. 12

Naboskabspolitik: Samuelsen besøger Ukraine

BT og Metroxpress fortæller, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er på besøg i Ukraine, der ifølge Transparency International er et af de mest korrupte lande i verden. EU har afsat 120 mio. kr. til bekæmpelse af korruption i landet over de kommende tre år, og heraf har Danmark bidraget med 10 mio. kr. Ifølge ministeren er det i Danmarks egen interesse at hjælpe Ukraine.

Kilder: BT, s. 22; Metroxpress København, s. 2

Udenrigspolitik: EU skal byde Kina op til dans

Kristeligt Dagblad skriver, at Donald Trump lægger op til at lukke USA mere om sig selv, men til gengæld er Kina de seneste år åbnet mere op. Ifølge tidligere dansk ambassadør i Sydøstasien og Oceanien Jørgen Ørstrøm Møller bør EU’s nye kurs derfor være orienteret mod øst, da der også kan være en ny verdensorden på vej med Kina i spidsen.

Kilder: Kristeligt Dagblad, s. 4;

Udvidelse: Tyrkiske NATO-officerer søger asyl i Tyskland

Mere end 100.000 tjenestemænd i Tyrkiet er blevet suspenderet, mens titusindvis er blevet anholdt, skriver Berlingske. Derudover har 40 Tyrkiske NATO-soldater, som har afvist enhver forbindelse til kupforsøget, søgt asyl i Tyskland. Det sker samtidig med, at Angela Merkel i denne uge besøger Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, for at sikre opbakning til flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet.

Kilde: Berlingske, s. 10

Økonomi: ECB vil holde renten i ro trods stigning i tysk inflation

Berlingske skriver, at den tyske inflation er meget tæt på de 2%, der er landets officielle målsætning, og flere tyske politikere vil derfor gerne have en stramning af pengepolitikken i Europa. Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, tror dog ikke, det vil få Den Europæiske Centralbank til at ændre kurs. Set fra ECB’s synspunkt, forklarer han, er der kun behov for at holde renten negativ og fortsætte med obligationsopkøbene. I december lå inflationen i eurozonen på 1,1%, og derfor tror Graven, at ECB først vil hæve renten i 2019.

Kilde: Berlingske, Business, s. 17

Detaljer

Publikationsdato
31. januar 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark