Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information5. september 2017Repræsentationen i Danmark5 min læsetid

Tirsdag den 5. september

EU i dagens aviser

5. september 2017

Dagens EU-tophistorier

Udvidelse: EU nærmer sig det totale brud med Tyrkiet
Flere af dagens dagblade fokuserer på EU’s optagelsesforhandlinger med Tyrkiet. Kristeligt Dagblad skriver, at 12 års forhandlinger om Tyrkiets optagelse i EU kan ende med definitivt brud. I Ekstra Bladets leder beskrives det hvordan, at den tyske kansler Angela Merkel søndag aften udtalte: ”Tyrkiet bliver aldrig medlem af EU.” Kort efter Merkels udtalelse bakkede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) op, det skriver Altinget mandag. I en skriftlig kommentar til Altinget lød det: ”Man kan med fuld ret spørge, om det giver mening at fastholde en optagelsesproces med et land, der bevæger sig så langt væk fra EU's værdier om demokrati, retsstatsprincipper, frihed og menneskerettigheder. Et land, som er utroligt langt fra at kunne blive medlem af EU.” Også Information, Jyllands-Posten, Politiken, MetroXpress og Kristeligt Dagblad fokuserer på Løkkes udtalelse. I Information bringes endnu et citat af Løkke, som i høj grad gør det klart at statsministeren mener, at Tyrkiet selv har lukket døren til EU. Løkke siger: ”Jeg kan slet ikke se det Tyrkiet, vi oplever i dag, blive medlem af EU. Erdogans aggressive udfald mod EU har kun distanceret Tyrkiet endnu mere. Erdogan har i virkeligheden selv lukket døren til EU i.” I en anden artikel fra Kristeligt Dagblad oplyses det, at EU's stats- og regeringschefer på deres næste topmøde skal diskutere, om optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet skal stoppes. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, sagde for en uge siden, at han følger situationen i Tyrkiet med stor bekymring, og Juncker har udtalt: ”Jeg vil gerne have, at det tyrkiske folk indser, at det er den nuværende regering, der gør det umuligt for Tyrkiet at komme med i EU.” Børsen skriver, at Merkels talsmand, Steffen Seibert, mandag på en regeringskonference i Berlin udtalte, at Tyrkiet i øjeblikket slet ikke er i en position til at komme med i EU. Endeligt skriver Berlingske, at ikke alle partier i Danmark er enige i Merkel og Løkkes kurs overfor Tyrkiet. Socialdemokratiet og De Radikale vil nemlig se Tyrkiet ændre kurs, og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R), siger: ”Så længe vi har et håb om, at vi kan presse Tyrkiet i den rigtige retning, giver det mening at fortsætte de såkaldte optagelsesforhandlinger. Det handler om at få Tyrkiet til at komme ind på det rette spor. Både indenfor menneskerettigheder, demokrati og samhandel.” Løkke har alligevel tilhængere, og blandt andre er udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på linje med statsministeren. Samuelsen har udtalt at det der foregår i Tyrkiet lige nu, er i direkte modstrid med de europæiske værdier.
Kilder: Kristeligt Dagblad, s. 1, 4; Ekstra Bladet, s. 32; Altinget, mandag; Politiken, s. 9; Kristeligt Dagblad, s. 3; Jyllands-Posten, s. 4; Information, s. 5; Børsen, s. 20; Berlingske, s. 7; MetroXpress, s. 8

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Interne anliggender: Det tyske valg
Det tyske valg er allerede slut, sådan indledes en analyse bragt i Politiken. Politiken skriver yderligere, at Martin Schulz ikke kunne ryste Angela Merkel i den altafgørende tv-duel, som løb over skærmen søndag. Berlingske beskriver tv-duellen på samme måde, og påpeger at Merkel ligner en vinder efter duellen. Merkel og CDU ligger lunt i svinget med 38-39 pct. af stemmerne, imens socialdemokraten Schulz halter efter med 22-23 pct. af stemmerne. Under tv-duellen fokuserede Merkel og Schulz blandt andet på mere europæiske emner, og Schulz sagde at Merkels beslutning om at tage imod flygtninge var korrekt, men Merkel burde ifølge Schulz, havde taget de omkringliggende europæiske lande mere med på råd. Under duellen kom det også frem, at Schulz nu har ændret holdning til spørgsmålet om Tyrkiets optagelse i EU, og skulle han blive kansler, så vil han foreslå EU at afbryde alle forhandlinger med Tyrkiet om landets optagelse i EU. Det skriver Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad.
Kilder: Politiken, s. 2; Berlingske, s. 10; Jyllands-Posten, s. 13; Kristeligt Dagblad, s. 5

Andre EU-historier

Finansielle anliggender: Markedet venter på ECB-udspil
Jyllands-Posten skriver, at det ventes i markedet, at den hidtidige pengepolitik bliver fastholdt. Derfor er det ikke selve rentemødet i Den Europæiske Centralbank, som folk er mest interesserede i, men i stedet det efterfølgende pressemøde med centralbankchef Mario Draghi. Det forventes at centralbanken i løbet af i år, vil oplyse at den vil trappe ned for obligationsopkøbsprogrammet fra 1. januar 2018.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 48

Institutionelle anliggender: EU's førsteelsker kan gavne Danmark
I et debatindlæg bragt på Altinget skriver Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti medlem af Europa-Parlamentet om EU. Messerschmidt skriver: ”Men på en måde ville jeg gerne have, at Macrons vision om et 19-landes euro- EU med sit eget euro-parlament blev til noget. Danmark vil ganske vist komme længere væk fra EU's berømte "kerne", hvor Tyskland, Grækenland, Italien og Frankrig sammen afgør alt af vigtighed. Men det kræver drastiske ændringer af EU's traktater, og så kan alt jo komme i spil: Schengen? EU's menneskerets-charter? EU-domstolens kompetence?
Ja, måske ganske enkelt: Mere Danmark - mindre EU?”
Kilde: Altinget

Sikkerhedspolitik: Et valg mellem diplomati og krig
Politiken skriver, at Donald Trump USA’s præsident, risikerer at ramme sig selv, uanset hvad han gør i spillet om Nordkorea. Trump har truet Nordkorea med bål og brand, men landet fortsætter dets atom- og missilprogram. Den trussel har Nordkorea ikke taget seriøst, og derfor må USA nu reagere. Verden har før set lignende situationer, da det iranske præstestyre i mange år kørte samme spil. For blot to år siden faldt en aftale om en fastfrysning af dets atomprogram med USA og de øvrige faste medlemmer af FN's Sikkerhedsråd samt EU, på plads.
Kilde: Politiken, s. 4

Institutionelle anliggender: EU vedtager nye kriterier for hormonforstyrrende stoffer for biocider
Nu kan EU-Kommissionen sætte endnu et flueben i sin indsats mod hormonforstyrrende stoffer. Det sker efter, at EU-Kommissionen mandag vedtog et nyt sæt kriterier, der skal definere såkaldte hormonforstyrrende stoffer, for biocider. De nye kriterier tager udgangspunkt i verdenssundhedsorganisationen, WHO’s definititon, som udpeger et stof som hormonforstyrrende, hvis det ændrer måden, hormonsystemet fungerer på, og dermed forårsager skadelige effekter.
Kilde: Altinget

Det digitale indre marked: Ekspertgruppe skal rådgive om falske nyheder
Mariya Gabriel, EU's digitale kommissær er i gang med at nedsætte en ekspertgruppe, som skal rådgive hende om falske nyheder. Det skriver Jyllands-Posten.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 2

Udenrigspolitik: Samuelsen efterlyser mere udenrigspolitisk handlekraft i EU
Anders Samuelsen, udenrigsminister (LA), efterlyser mere udenrigspolitisk handlekraft i EU sammen med fem EU-kolleger i et brev til EU's udenrigschef, Federica Mogherini. Samuelsen siger: ”Det er bevis på, at EU kan levere. Vi skal bare have mere af det.” Paul Ivan, senioranalytiker i EU's udenrigspolitik hos tænketanken European Policy Centre, er enig i at der er behov for at styrke handlekraften i udenrigspolitikken, hvis EU ikke bare skal være en tilskuer til verdensbegivenhederne. Det skriver Altinget.
Kilde: Altinget

Detaljer

Publikationsdato
5. september 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark