Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information7. november 2017Repræsentationen i Danmark8 min læsetid

Tirsdag den 7. november

EU i dagens aviser

7. november 2017

Dagens EU-tophistorie

Læk om skattely skubber til EU´s kamp mod skattefusk
Alle aviser bringer i dag en vinkel på den netop lækkede skattelysag, de såkaldte Paradise Papers, og i Information kan man blandt andet læse, at EU Parlamentet og EU-Kommissionen nu vil kæmpe for flere initiativer, som skal modvirke skattetænkning, så det fører til så store sager. ”Der er kommet et stort politisk momentum for at adressere de her problemer. Man har taget fat på de åbenlyse problemer med manglende gennemsigtighed i virksomhedernes skatteforhold, og der har været en stor bevægelse i EU om, at ejerskabskonstruktionerne skal være gennemsigtige,” siger Rasmus Corlin Christensen, der er politisk økonom og arbejder på en ph.d. -afhandling på CBS om internationale skatteforhold. På Altinget og i MetroXpress, kræver Jeppe Kofod (S), ordfører for EU-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg, at EU-Parlamentet kulegraver sagen. Berlingskes leder kigger nærmere på problemet med forskellen på lov og moral. For som de skriver, så er det meget normalt, at lande konkurrerer om virksomheder ved at tilbyde fordelagtige vilkår, men det er ulovligt at skabe decideret konkurrenceforvridning. Politiken tager mere specifikt fat i debatten, ved at give eksempler på folk eller virksomheder, som er blevet afsløret i at spekulere. Formel-1 stjernen Lewis Hamilton, Facebook og Nike bliver kigget i kortene. Mediernes dækning af afsløringerne viser, hvor stor sagen er, men i Børsen kan man læse OECD's øverste chef, Jose Angel Gurria udtale sig, og han mener ikke, det er så meget et billede på nutiden, som et billede på fortiden. ”Når vi taler om Panama Papers eller Paradise Papers, taler vi om en arv fra fortiden, som er ved at forsvinde," siger OECD-bossen. Men fortid eller ej, Skat i Danmark har øje på 140 personer, som er afsløret med dansk klingende navne i de 13 millioner papirer, der er afsløret, og som man kan læse i Ekstra Bladet, så henstiller Skat til at de selv melder sig til Skat. Henstillingen kommer sandsynligvis ikke kun for at give folk en chance, men også da Skat endnu ikke har informationerne nok til at identificere nogen, skriver avisen.
Kilder: Information, s. 10-11; Altinget; Berlingske, s. 5, 36; BT, s. 10; Børsen, s. 20, 21; Ekstra Bladet, s. 18-19; Jyllands-Posten, s. 10-11; Kristeligt Dagblad, s. 5; Politiken, s. 1, 4, 5; MetroXpress, s. 12.

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Retlige anliggender: Scandic husker gæsters allergier trods EU-lov
Børsen bringer i dag nogle artikler, som skaber fokus på hotellers fælles front mod EU´s nye persondatalov, som forventes skærpet til maj. Loven vil forhindre lagring af oplysninger som kan spores til en bestemt person, og det skaber problemer for hoteller, da de lagrer information om blandt andet gæsters allergier, så de kan servicere dem bedre. "Hvis man bestiller et bord til middag og vil tilføje, at man er laktose-allergiker, så vil det tælle som en personlig oplysning," siger Martin Thell, informationschef i Scandic Hotels. "Der er et hav af små forskellige ting, vi skal indrette os på," siger informationschefen. Han håber dog brugen af loyalitetsprogrammer kan løse en del af problemet, da kunder så selv giver accept af, at hotellet gemmer nødvendige informationer, for at gøre opholdet bedre.
Kilde: Børsen, s. 10.

Andre EU-historier

Uddannelse: Udenlandske studerende er alle pengene værd
I Berlingske i dag kan man læse en artikel, som kigger nærmere på værdien af de udenlandske studerende i Danmark, og hvor de kommer fra. Otte universiteter er gået sammen om at analysere den samfundsøkonomiske konsekvens af de udenlandske studerende, og konklusionen er, at de er ”guld værd”. Undersøgelsen har kigget på studerende både fra EU og udenfor EU. ”Det her viser, at de udenlandske studerende bidrager bredt. Ikke bare økonomisk - de er også med til at internationalisere vores uddannelser og skabe et mere mangfoldigt studiemiljø,” siger næstformanden for Danske Universiteter og rektor på Aalborg Universitet, Per Michael Johansen.
Kilde: Berlingske, s. 17.

Udenrigspolitik: Omdiskuteret russisk gasledning styrer mod nye problemer
Den omstridte gasledning Nordstream 2 splitter stadig Europa, og Danmarks ønske om at afvise den gennem dansk farvand, har givet udenrigspolitiske problemer. Men som det fremgår af Berlingske i dag, så kan der være hjælp på vej fra EU-Kommissionen, som på onsdag skal behandle et fremlagt forslag til ændring af det såkaldte gasdirektiv. Forslaget går på såkaldt unbundling af rørledninger, hvor afsender af gas og ejer af rørledning ikke må være den samme. Gazprom ejer både gas og rørledning. Bliver det vedtaget, så er det gældende for både nuværende og kommende projekter.
Kilde: Berlingske, s 12.

Udvidelse: De har banket på i årevis, men er henvist til venteværelset til evig tid
Siden Berlinmurens fald for næsten 28 år siden, har Europa set flere lande slutte sig til EU-familien, som det fremgår af Jyllands-Posten i dag. Drømmene har været store, og det sidste land som blev medlem, var Kroatien i 2013. Men nu viser en rapport, at der kan gå lang tid før næste land kommer ind i varmen. Makedonien synes at være næst, men skal ikke forvente at det sker for tidligst 2023, og derefter er det Serbien, der er på listen. Men her er udsigten endnu længere, 2030.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 20.

Interne anliggender: Tid til ansvar og klogskab i Spanien – på begge sider
Kristeligt Dagblad bringer i dag et debatindlæg af Guy Verhofstadt, tidligere premierminister i Belgien, som kigger på Spaniens lidt turbulente historie, og den nuværende situation i Catalonien. Han kigger på valget, og behovet for at efterrationalisere på den nye situation. ”For mig er det væsentligste, at folkeafstemningen manglede enhver tænkelig demokratisk legitimitet. Længe inden afstemningen stod det klart, at et flertal af catalonierne anerkendte, at afstemningen var ulovlig, og slet ikke ville stemme. Faktisk synes det - baseret på alle de beviser, der er kommet frem - sandsynligt, at et flertal af catalonierne, herunder dem, der blev hjemme, er imod selvstændighed”, siger han.
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 9.

Handel: Lægemiddelstyrelsen svigter de syge danskere
Politiken bringer i dag et debatindlæg af Manu Sareen, formand for Patientforeningen for Medicinsk Cannabis, hvor han retter en skarp kritik af Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovits. Indlægget er et svar til et tidligere indlæg af direktøren, hvor man afviser påstanden, om at de forhindrer medicinsk cannabis i at komme ind på et danske marked, som horribel. Manu Sareen henviser blandt andet til de mange beslaglæggelser der sker af medicinen købt via nettet.
Kilde: Politiken, s. 6

Migration: 26 kvindelige migranter druknet i Middelhavet
Politiken bringer i dag en artikel om en stigning i antallet af migranter over Middelhavet. Avisen kan berette om en stigning særlig blandt kvinder, familier og uledsagede børn, og på få dage har skibe reddet mere end 2.500 migranter fra synkefærdige både. Men ikke alle kommer frem i god behold. Således kan avisen også fortælle at 23 omkomne kvinder blev samlet op fra en enkelt gummibåd, hvilket giver begrundet frygt for at mange flere er døde ude på havet.
Kilde: Politiken, s. 6

Arbejdsmarkedspolitik: Tænketanken Europa: Macrons mission lykkedes
På Altinget i dag, kan man læse et debatindlæg af Johan Andersen, forhenværende studerende ved Central European University, Ungarn, og projektmedarbejder hos Tænketanken Europa, som kigger på den svære proces det var for den franske præsident Macron, at få udstationeringsdirektivet på plads. Særligt de østeuropæiske lande var imod, da de mener, det vil forringe deres konkurrencevilkår, men det lykkedes at gennemføre stramninger, ikke mindst takket været en splittet Visegrad-gruppe, som består af Ungarn, Polen, Slovakiet og Tjekkiet.
Kilde: Altinget

Klima: Nye regler baner vejen for mere udenlandsk affald
På Altinget i dag kan man læse, at man med et nyt ændringsforslag, vil gøre det nemmere for danske forbrændingsanlæg at importere affald fra udlandet. "Vi fjerner kort sagt noget bureaukrati, og gør det nemmere at handle med sekundære råvarer som affald, samtidig med at vi bevarer en høj miljøbeskyttelse. Det giver effektive og miljørigtige danske nyttiggørelsesanlæg en markedsfordel internationalt, fordi de bliver mere attraktive for udenlandske virksomheder, der skal af med affald," siger kontorchef i Miljøstyrelsen Camilla Bjerre Søndergaard.
Kilde: Altinget

Finansielle anliggender: Kristian Jensen om EU´s bankunion: Landene skal selv tage den økonomiske oprydning
På Altinget kan man i dag læse at finansminister Kristian Jensen (V) er inviteret til møde med en gruppe af eurolande, for at snakke om det monetære samarbejde i EU fremadrettet. Et møde, hvor han mener det er særligt vigtigt, at han bliver hørt. "Udfordringen er, at jo tættere landene ønsker at arbejde sammen, og jo mere de ønsker at harmonisere og koordinere deres indsats, jo sværere kan det blive for os som udeland at have indflydelse og indsigt," sagde Kristian Jensen på vej ind til mødet.
Kilde: Altinget

Grundlæggende rettigheder: Ekspert: EU-lande føler sig hævet over loven
På Altinget i dag kan man læse at Europas såkaldte arrestordre er blevet til genstand for et uforudset problem. Den afsatte catalanske regeringschef Charles Puigdemonts og fire af hans ministre er flygtet til Belgien, men nu krævet udleveret til retsforfølgelse i Spanien. Reglen om udlevering til andre EU-lande bygger på gensidig respekt for hinandens retssystemer, men tager ikke højde for politiske problemer. Normalt er man nemlig fritaget for udlevering, hvis man har begrundet mistanke om at en rettergang i landet ikke forventes at være fair. "Man gik ud fra, at der ikke ville være politiske retssager, og at al retsforfølgelse baseret på politiske motiver ville være umulig i et EU-land. Det er selvfølgelig ikke sandt, og som grundantagelse duer det ikke. Men sådan ser det ud inden fra EU-boblen, og det er meget svært at bevæge sig væk fra igen," siger Gert Vermeulen, der er professor i europæisk og belgisk strafferet ved universitetet i Gent.
Kilde: Altinget

Detaljer

Publikationsdato
7. november 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark