Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information10. august 2017Repræsentationen i Danmark

Torsdag den 10. august

EU i dagens aviser

Torsdag den 10. august 2017

Dagens EU-tophistorier

Interne anliggender: EU skal holde tungen lige i munden
Flere medier skriver om EU´s fremtidige udfordringer. Jyllands-Posten giver i et debatindlæg ordet til Ian Bremmer, direktør for konsulentvirksomheden Eurasia Group: ”Trods fremgang i EU skal lederne fortsat holde tungen lige i munden, hvis de vil forhindre nye kriser. Der er optimisme at spore i Europa. Flygtningekrisen er stilnet voldsomt af siden 2015, det lykkedes Frankrigs Emmanuel Macron at besejre den EU-kritiske og populistiske Marine Le Pen, og meget tyder på, at Angela Merkel bliver genvalgt i Tyskland. Det har fremmet troen på, at Europa har overlevet endnu en udfordrende periode.” Ian Bremmer mener dog, at EU fortsat har mange problemer, som skal overvindes i de næste måneder, og den nuværende tro på fremtiden viser sig måske at være kortlivet. I et debatindlæg i Berlingske skriver Marcus Knuth, MF og udlændingeordfører (V), at grænsekontrollen virker, og så længe der ikke er styr på EU's ydre grænser, skal Danmark fortsætte med at bevogte landets grænser: ”Sidste år blev næsten 3.000 personer nægtet adgang til Danmark ved grænsen, fordi de ikke havde lovligt ærinde i vores land. Og samtidig blev knap 50 personer sigtet for menneskesmugling. Det skete ene og alene, fordi grænsekontrollen stoppede dem. Hvis vi ikke havde haft grænsekontrollen, var mange af disse mennesker vadet direkte ind i Danmark.”
Kilder: Berlingske, s. 27; Jyllands-Posten, s. 20

Institutionelle anliggender: Brexit skaber røre i andedammen
Flere medier beretter i dag om konsekvenserne ved Brexit. Kristeligt Dagblad fortæller, at Dansk Folkepartis formand er blevet EU-venlig. Dansk Folkeparti er nemlig ikke parat til at anbefale et dansk exit fra EU. Det fastslog DF-formand Kristian Thulesen Dahl på partiets sommergruppemøde i Sorø i går. Meldingen kommer, efter DF's medlem af EU-Parlamentet Morten Messerschmidt til Børsen i sidste måned har kaldt EU for en ”taberklub”, og talt for at Danmark i løbet af en årrække skal følge Storbritannien ud af EU. Så langt er partitoppen dog ikke villig til at gå. ”Vi ønsker en helt anden balance i, hvad EU tager sig af, og hvad nationalstaterne tager sig af. Der skal være flere beslutninger, som landene selv kan tage,” siger Kristian Thulesen Dahl. Altinget skriver, at ifølge mange af de danske folkevalgte, så skal de 73 tomme sæder i Europa-Parlamentet, som briterne efterlader sig den 31. marts 2019, også efterfølgende være ubesatte. Altinget skriver også, at det interne EU-rivegilde om, hvordan Parlamentet skal se ud efter Brexit, forventes at spidse til hen over efteråret. Danmark har allerede meldt sig ind i kampen om resterne af briternes kage i EU. 19 europæiske byer kæmper om at blive EU's lægemiddelagenturs (EMA) nye hjem. I Danmark tilbyder regeringen at betale EMA's husleje i 20 år. Berlingske skriver, at Brexit medfører et øget arbejdspres for den britiske centralbank, Bank of England, og at den kan se sig nødsaget til at tage hårde prioriteringsbeslutninger fremover.
Kilder: Berlingske, s. 5; Kristeligt Dagblad, s. 3; Altinget; BT, s. 11; Information, s. 5

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Konkurrence: USA støtter nu EU i kampen mod monopoler
Berlingske beretter, at USA er klar til at tage kampen op mod de digitale monopoler. De amerikanske politikere har indtil videre været stille, mens EU-Kommissionen det seneste år er gået benhårdt efter amerikanske IT-mastodonter som Google, der ifølge myndighederne har brugt sin monopolstatus til at forvride konkurrencen på markedet. I sidste uge kunne det amerikanske medie The Intercept oplyse, at Donald Trumps chefstrateg, Steve Bannon, i en række samtaler med anonyme kilder har fortalt, at Google og Facebook bør behandles som forsyningsselskaber i fremtiden. Det er endnu uklart, præcis hvilke konsekvenser en sådan tilgang vil have.
Kilde: Berlingske, s. 13

Interne anliggender: Polen kræver krigserstatning af Tyskland
Berlingske kan fortælle, at Polen mere end 70 år efter afslutningen på Anden Verdenskrig nu overvejer at bede Tyskland om krigsskadeerstatning. Snakken om erstatning kommer på et tidspunkt, hvor Polen i forvejen er under pres fra EU. EU-Kommissionen er bekymret over reformer af det polske retssystem og gav i juli polakkerne en måned til at svare på kritikken af de foreslåede reformer. Jens Mørch, chefredaktør på hjemmesiden polennu.dk, mener, at Polens krav er et bevidst forsøg på en konfrontation med EU, som vil vække positivt gehør indenrigspolitisk i Polen.
Kilder: Berlingske, s. 13; Kristeligt Dagblad, s. 7

Andre EU-historier

Grundlæggende rettigheder: Oplysninger videregives til forskning uden accept
Berlingske skriver, at der på blot seks år er sket en tidobling i antallet af sager, hvor myndighederne godkender, at oplysninger fra patientjournaler videregives til forskere uden patienternes samtykke. Bekymrende, lyder det fra etikeksperter og læger. Oplysningerne kommer frem på et tidspunkt, hvor der også er et øget fokus på databeskyttelse i EU, der går efter at skærpe reglerne og lægger op til, at folk i større udstrækning skal give samtykke til, at deres oplysninger kan bruges.
Kilde: Berlingske, s. 12

Klima: Velfungerende vindmøller skiftes for at få flere støttemidler
I Berlingske kan man forundres over bureaukratiet. Velfungerende vindmøller med under ti år på bagen skal efter planen skiftes ud med nye, større og subsidierede vindmøller i et projekt ved Randers, efter statsstøtten er udløbet. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er ikke begejstret. ”Det har aldrig været hensigten, at møllerne skulle pilles ned så hurtigt. Der er nogle, der ser en forretning i det, men jeg er som minister mere optaget af, at vi sikrer, at vi får mest mulig vedvarende energi for de støttekroner, vi giver,” siger han. Flere eksperter mener, at det hele skyldes elpriserne, og at den lave elpris skyldes en forfejlet politik i flere EU lande, hvor der blandt andet er skubbet for meget subsidieret energi ind i systemet.
Kilde: Berlingske, s. 4-5

Sundhed: Giftige æg opdaget
BT kan oplyse, at 40 kogte, pillede æg, der kan være inficeret med et giftigt insektmiddel, ifølge Fødevarestyrelsen er fundet hos en jysk bager. Det er giftstoffet fipronil, der bruges mod lus, lopper og mider, der er fundet, men EU-regler forbyder brug af det direkte på dyr, der skal ende på middagsbordet. Fødevarestyrelsen oplyste mandag, at danske forbrugere trygt kan fortsætte med at købe æg i de danske butikker. ”For det første er det stort set kun danske æg, der sælges i danske butikker. For det andet er der, efter en uges efterforskning i de to medlemslande samt oplysninger fra EU-Kommissionen, ikke solgt æg fra de berørte besætninger til Danmark,” forklarer styrelsen.
Kilde: BT, s. 21

Interne anliggender: EU-Kommissionen sikrer fremtiden for Aarhus Lufthavn
Jyllands-Posten fortæller, at Torben Boldsen, bestyrelsesformand for Aarhus Lufthavn, vil udskifte materiel og modernisere terminalen, hvis Aarhus Kommune investerer millioner i lufthavnen, hvilket EU-Kommissionen nu har givet tilladelse til. Aarhus Kommune kan dermed investere op mod 115 millioner kroner i Aarhus Lufthavn uden at komme i konflikt med EU's statsstøtteregler.
Det oplyste EU-Kommissionen onsdag eftermiddag.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 1, 7

Klima: De danske fiskere ser omstrukturering som en styrkelse
Altinget kan berette, at trods den nylige omstrukturering af Fiskeriministeriet med Karen Ellemann (V) i spidsen, så ser de danske fiskere med fortrøstning på fremtiden. Til december venter en ny armstrækning om kvoteforhandlinger for Nordsøen og en række andre farvande, hvor det bliver besluttet, hvor mange torsk, rødspætter, sild med flere, der må fanges næste år. Sideløbende er der forhandlingerne om Brexit, hvor der venter et vigtigt benarbejde for at få afklaret de danske fiskeres adgang til britisk farvand, spørgsmål om kvotefordeling og hele spørgsmålet om at sikre en bæredygtig forvaltning af de cirka 130 fiskebestande, som EU og Storbritannien deler.
Kilde: Altinget

Detaljer

Publikationsdato
10. august 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark