EU i dagens aviser
20. juli 2017
Dagens EU-tophistorier
Retlige anliggender: EU-Kommissionen truer Polen på stemmeretten
Berlingske skriver, at EU-Kommissionen onsdag sendte den stærkest mulige advarsel til Polen, da de seneste lovforslag fra den nationalkonservative regering i landet, der skal give regeringen mulighed for at fjerne og udnævne dommere, er en meget alvorlig en trussel mod retsstaten og demokratiet. Den polske præsident Andrzej Duda sagde dog tirsdag aften, at han vil nedlægge veto mod de ikke-vedtagede lovforslag, hvis ikke de ændres, sådan at der kræves et flertal på tre femtedele af parlamentet for at udpege dommerne fremfor blot simpelt flertal, skriver Berlingske. Kristeligt Dagblad skriver, at EU-Kommissionen udover sin advarsel også planlægger at indlede retlige skridt i form af den såkaldte artikel 7, der kan føre til sanktioner og tab af stemmeretten i EU's ministerråd. Jyllands-Posten skriver dog, at sanktionerne kræver enighed fra alle EU-lande, og hidtil har Ungarn været imod. Information fortæller, at den britiske ekspert professor Richard Whitman, som er er leder af afdelingen for politik og internationale relationer ved University of Kent, ikke er overrasket over, at EU-Kommissionen endnu ikke har taget retlige skridt. “Aktivering af Artikel 7 er absolut sidste mulighed. Det er svært at forestille sig en situation, hvor EU vil tage det skridt,” vurderer Whitman, der dog mener, at det er et problem for EU, at kommissionen reelt ikke kan gøre særlig meget: “Det puster til en tiltagende følelse af, at EU har svært ved at håndtere regeringer, der ikke spiller efter reglerne. Det blotter EU's ufuldkommenhed og evne til at håndtere disse problemer inden for de eksisterende procedurer,” siger han. Politiken fortæller, at EU-Kommissionens vicepræsident, Frans Timmermans, med henvisning til at næsten 8 ud af 10 polakker ønsker at blive i EU, ikke frygter, at konflikten kan føre til, at Polen vælger at følge Storbritannien ud af EU. “Det er helt urealistisk, at polakkerne vil bakke op om en regering, der ønsker at melde Polen ud af EU. Polen er blevet så meget stærkere af at være med i EU. For første gang i flere hundrede år har Polen magten over sin egen skæbne. Det skyldes til dels EU, og det er ikke noget, Polen ønsker at opgive,” siger Timmermans ifølge Politiken. Samme avis opfordrer i sin leder EU til at handle: “Danmark og andre EU-lande må sige klart fra og måske endda overveje en belgisk ide om at begrænse Polens adgang til EU-midler for at vise, at EU ikke er et tagselv-bord,” skriver Politiken.
Kilder: Berlingske, s. 10; Kristeligt Dagblad, s. 5; Jyllands-Posten, s. 8; Information, s. 8; Politiken, s. 1, 5
Andre EU-historier: Prioriterede emner
Institutionelle anliggender: Brexit-forhandlinger indledt med magtkamp og kaos i Mays regering
Berlingske skriver, at interne magtkampe om at overtage lederrollen efter den trængte britiske premierminister, Theresa May, truer med at kaste grus i Brexit-forhandlingerne. Således er regeringens linje svær at få øje på under de gentagne og meget offentlige skænderier om ‘blødt’ eller ‘hårdt’ Brexit og hensynet til åbne markeder kontra kontrol med immigration. Ifølge Berlingske udfordrede Brexit-minister David Davis og udenrigsminister Boris Johnson hinanden ved en sommerreception i overværelse af flere journalister, mens lederen af den konservative Brexit-kampagne, Michael Gove, samt Mays hovedudfordrer ved sidste års konservative formandsopgør, Andrea Leadsom, begge bliver beskyldt for at have lækket skadelige historier om regeringsfæller. Information beretter, at Soft Power 30-indekset, udarbejdet af Portland Communications, et britisk PR-analysefirma i samarbejde med forskere fra University of South Californias School of Public Diplomacy, konstaterer, at Storbritannien stadig er i stand til at udøve en “betydelig blød magt”, både offentligt og privat, og noterer, at den britiske tilbagegang næsten alene skyldes et mere negativt omdømme for Storbritannien i de europæiske lande efter Brexit-afstemningen. Christian Bjørnskov, professor, Aarhus Universitet, skriver i en kommentar i Børsen, at ‘rules of origin’ - RoL eller oprindelseslandsregler på dansk - kan blive et stort emne i Brexit-forhandlingerne. “Den vigtige indsigt i forbindelse med Brexit er, at briternes toldstruktur, når de forlader EU, vil være helt identisk med for eksempel Danmarks. Briterne kommer dog, medmindre de får en begavet handelsaftale, til at overholde RoL på alle deres varer. Verdensbanken vurderede for nogle år siden, at disse regler svarer til 5-10 procent ekstra omkostninger for eksportørerne,” skriver Christian Bjørnskov.
Kilder: Berlingske, s. 14-15; Information, s. 8-9; Børsen, s. 4
Klima: EU vil have nye parkeringsregler
Børsen skriver, at EU-Kommissionen i et forslag til ændring af bygningsdirektivet foreslår, at der ved alle nye eller nyrenoverede erhvervsbygninger med mere end ti p-pladser skal etableres mindst en elbil-oplader for hver tiende plads. Søren Büchmann, energipolitisk chef, Dansk Erhverv, er kritisk overfor forslaget, der alene for etablering af ladestandere ved de eksisterende parkeringspladser kan løbe op i 630 millioner kroner: “Det er et meget vidtgående forslag, som kan pålægge virksomhederne nogle store og unødvendige omkostninger,” siger han. Forslaget er nu er på vej gennem Europa-Parlamentet, hvor Bendt Bendtsen (K) er pennefører på et udspil, som kommer i efteråret. Det er dog ikke alle, som er utilfredse med EU-Kommissionens forslag. Således mener Vibeke Agerdal Kristiansen, kommunikationschef i det danske elbilfirma Clever, at det er klart at foretrække frem for mindre ambitiøse forslag fra EU-landene og Europa-Parlamentet.
Kilde: Børsen, s. 16
Andre EU-historier
Finansielle anliggender: Frankfurt på vej til at blive globale storbankers nye hjemmebane i EU
Ifølge Børsen har den tyske finansby, Frankfurt, taget en runde vigtige stik hjem i kampen om at blive de globale storbankers nye hjemmebane i EU, når Storbritannien forlader EU. Således har den amerikanske storbank Citigroup netop meldt ud, at funktioner flyttes til Frankfurt, mens også Goldman Sachs og Morgan Stanley flytter flere hundrede arbejdspladser samme vej. Dublin er dog fortsat en hård konkurrent til Frankfurt takket være sproget og nærheden til de britiske bankregler, mens også Paris er en seriøs konkurrent.
Kilde: Børsen, s. 18
Klima: Indsats mod næringsstoffer skal ske på et målbart grundlag
Jyllands-Posten bringer et debatindlæg af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, som argumenterer for, at kvælstof er en naturlig del af miljøet. “EU har ikke lavet vandområdeplaner - EU har lavet et vandrammedirektiv. Det er blevet implementeret på en speciel måde i Danmark til nogle vandområdeplaner. I EU's direktiv kræves en ‘god økologisk tilstand’. I Danmark oversættes det populært sagt til: Nedsæt landbrugets forbrug af N (kvælstof). Det er den oversættelse, Bæredygtigt Landbrug opponerer imod. For at vokse kræver enhver levende organisme næring - planternes næring er kvælstof, det er byggestenen til protein. Derfor er kvælstof også en naturlig del af miljøet,” skriver Jørgen Evald Jensen blandt andet.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 18
Økonomi: Afskaf selskabsskatten
Jyllands-Posten bringer et debatindlæg af Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, som argumenterer for, at Danmark bør sætte sig i førersædet med EU's absolut mindste selskabsskattesats - eller helt afskaffe den. “Trenden for selskabsskat er altså nedadgående, selvom blandt andet EU-kommissionen og den europæiske venstrefløj forsøger at stikke en kæp i hjulet med krav om bindende minimumssatser på europæisk plan. Det vil være en ødelæggende planøkonomisk fejltagelse at gå ind på den tankegang, at europæisk lovgivning skulle forhindre en sund konkurrence mellem landene på skatteområdet,” skriver Pernille Vermund blandt andet.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 2
Grundlæggende rettigheder: Efter Xiaobo: Læg mere EU-pres på Kina
I et debatindlæg i Jyllands-Posten opfordrer Viggo Fischer, forhenværende folketingsmedlem (K), EU til at lægge mere pres på Kina i sagen om den netop afdøde fredsaktivist Liu Xiaobo. “Det kinesiske kommunistregime har udvist en umenneskelig adfærd mod ham og mod hans hustru. Derfor er det på tide, at styret i Beijing sættes under et stærkere pres. Det naturlige krav må være, at Kina overholder de mål om menneskerettighederne, som styret selv har stemt for i Wien i 1994 på det store FN-møde. Et sådant pres vil et samlet EU kunne stå for. Vi har brug for mere EU på udenrigspolitikkens område for de samfundsværdier, som vi betragter som selvfølgelige, men som Beijing-styret prøver at undertrykke,” skriver Fischer.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 17
Migration: Flygtninge- og migrantpres på Europa er stærkt på retur
Kristeligt Dagblad skriver, at de nyeste tal fra IOM, Den Internationale Organisation for Migration, viser, at det samlede antal flygtninge og migranter via Middelhavet ind i Europa er faldet med 58 procent fra første halvår 2016 til første halvår i år. Faldet skyldes ifølge avisen overvejende EU's aftale med Tyrkiet om at blokere ruten over Det Ægæiske Hav til gengæld for milliardstøtte til flygtningearbejdet i selve Tyrkiet. På trods af at flere mennesker nu søger over Middelhavet fra Libyen til Italien, er denne stigning ikke stor nok til at overgå faldet i ankomster til Grækenland.
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 5
Institutionelle anliggender: Elite? Mig? Det er da de få hundrede rige
I et interview med Politiken kritiserer Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, hvad hun henviser til som “EU-eliten”. “Det er jo toppen af EU. Det er blandt andet nogle politikere, men også nogle lobbyorganisationer omkring EU, som påvirker EU-lovgivning i en bestemt retning,” siger hun og fortsætter: “Det er først og fremmest traktatgrundlaget, der forhindrer medlemslandene i at føre en uafhængig økonomisk politik, som strider imod traktatgrundlaget. Det var det, der skete i Grækenland. Det var en demokratisk valgt regering, der ikke kan føre den økonomiske politik, som den er valgt til at føre. Fundamentet for EU er jo en nyliberal økonomisk politik, som man ikke i et medlemsland - selv om man vælger en anden regering - kan ændre på,” siger Pernille Skipper.
Kilde: Politiken, s. 4
Handel: Kul og stål vil igen styre verdenspolitikken
I en kronik i Jyllands-Posten skriver Laurids Mikaelsen, forhenværende ambassadør i Kina, Polen og Litauen, at den nye amerikanske protektionistiske kurs betyder, at nye skillelinjer skabes, og nye alliancer bliver indgået. “Ved G20-mødet i Hamborg så man for eksempel, at Tyskland og Kina er nye partnere, når det gælder klimapolitikken og handelspolitikken. Det vil givetvis føre til strategisk partnerskab mellem Tyskland og Kina. Og Japans premierminister Shinzo Abe besøgte forud for mødet EU-hovedkvarteret i Bruxelles, mens Donald Trump talte med Putin i timevis. EU og Japan sætter fart i forhandlingerne om en frihandelsaftale,” skriver Laurids Mikaelsen blandt andet.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 19
Det digitale indre marked: “3” er den store mobilvinder
Berlingske og Børsen skriver, at teleselskabet “3” ligner den helt store vinder oven på balladen om stigende mobilpriser, efter EU har afskaffet roaminggebyret. “Der blev rusket op i hele markedet på baggrund af EU’s regulering i 2. kvartal, og det har udviklet sig positivt for os. Oister valgte at ‘nøjes med’ at inkludere det minimum af data til roaming i EU, som EU kræver, for til gengæld som sædvanlig at kunne være bedst på prisen. ‘3’ fortsatte med ‘3LikeHome’ og tilbuddet om gode mængder data til roaming i store dele af verden for de rejselystne danskere på samme vilkår som før EU’s regulering,” siger administrerende direktør for ”3”, Morten Christiansen.
Kilder: Berlingske, Business, s. 11; Børsen, s. 15
Detaljer
- Publikationsdato
- 20. juli 2017
- Forfatter
- Repræsentationen i Danmark