Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information25. januar 2018Repræsentationen i Danmark10 min læsetid

Torsdag den 25. januar

Dagens EU-tophistorier

EU vil standse migranter i Niger
Flere medier skriver om EU´s seneste tiltag for at få bugt med migrationsbølgen fra Afrika. Jyllands-Posten skriver, at Europas lande nu satser på flere genbosættelser og grænsekontrol i det vestafrikanske land Niger for at mindske den illegale migration. Frankrig er gået forrest med beskyttelsesmissioner, mens Italien har sendt soldater til landet for at stoppe migrantstrømmen. Nu har den franske præsident også sat sig i spidsen for en ny, styrket indsats mod illegal immigration fra Afrika til Europa. Frankrig har således lovet at genbosætte 3.000 flygtninge fra lejre i Niger samt nabolandet Tchad inden for de næste to år. ”Der er en mangel på lederskab lige nu i Europa, da den tyske kansler Angela Merkel har trukket sig tilbage på grund af svære regeringsforhandlinger. Det udnytter Macron,” siger Matthieu Tardis, der er migrationsforsker ved Det Franske Institut for Internationale Relationer (Ifri). ”Europæiske regeringer vil standse migration. De vil opsætte checkpoints i Niger og det nordlige Mali. Det er jeg meget skeptisk over for. Sahara er som et hav. Når man lukker en rute, så er der 10 andre at tage. Det er vanskeligt at kontrollere adgangen i Sahara. Måske kan du standse et par stykker, men alle andre vil bare fortsætte,” mener antropolog Jean-Pierre Olivier de Sardan fra Frankrig. Macrons indsats i Niger kommer i forlængelse af et udspil fra EU-Kommissionen, som vil have medlemslandene til at tage imod 50.000 flygtninge frem mod 2019. Danmark er på grund af retsforbeholdet ikke omfattet af forslaget.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 1, 14-15, 15

Trump lokker EU med lave skatter
Flere medier skriver i dag om forhandlingerne på World Economic Forums topmøde i Davos. I Jyllands-Posten skriver Jakob Vestergaard, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier i et debatindlæg, at der er lagt op til et slagsmål mellem Kina og USA, der netop har indført en række toldbarrierer mod kinesiske produkter. ”Den kinesiske idé om, hvad frihandel er, bliver netop i disse uger massivt udfordret af Trump og hans hold af Kina-kritiske handelseksperter. En række lande har da også anerkendt Kina som markedsøkonomi - men ikke USA og EU, som gør gældende, at Kina endnu ikke er blevet en markedsøkonomi.” Børsen skriver, at Præsident Donald Trump torsdag aften inviterer en række europæiske topchefer til middag i Davos for at lokke dem til at investere i USA's nye deregulerede og lavere beskattede økonomi. "Vi er konkurrencedygtige med resten af verden. USA er open for business," siger den amerikanske finansminister Steven Mnuchi. Han understreger, at modtagelsen af reformerne i amerikansk erhvervsliv, har været bedre end forventet." Det er en beskrivelse, man nikker genkendende til i Dansk Industri. "Reformerne i USA er generelt blevet godt modtaget. De gør det mere attraktivt at operere i USA," siger Peter Thagesen, underdirektør i DI. Børsens udenrigsredaktør, Hakon Redder, skriver: ”En frihandelsaftale med EU er lagt på tøris. Over for Kina er spændingen intens. Målt på overfladen er Trumps to møder med præsident Xi Jinping faldet godt ud. Men den impulsive Trump kan fredag i Davos få det kinesiske porcelæn til at krakelere.” Den franske præsident Emanuelle Macron, advarede mod protektionisme, og slog samtidigt fast, at verden har brug for et stærkt Europa.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 2; Børsen, s. 20, 21; Berlingske, s. 8; Politiken, s. 6

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Handel: Ny milliardbøde til IT producent fra Vestager
Flere medier kan fortælle, at der er en kæmpe millionbøde på vej til Apples leverandør af mikrochips fra EU´s konkurrencekommisær Margrethe Vestager. Berlingske skriver, at bøden lyder på 997 millioner euro - 7,4 milliarder kroner Det er den amerikanske producent af chips til især mobiltelefoner, Qualcomm, som skal til lommerne, meddelte EU’s danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, i går formiddag i Bruxelles. ”Qualcomm betalte milliarder af dollar til Apple for ulovligt at udelukke rivaler i over fem år,” afslørede Margrethe Vestager.
Kilder: Berlingske, s. 14; Altinget

Det digitale indre marked: EU's persondataregler skyder over målet
Jyllands-Posten skriver om konsekvenserne af EU's nye regelsæt for persondata. Jyllands-Posten skriver, at omfanget af de nye EU-regler om persondata er alt for voldsomt, mener danske virksomheder. Noget tyder på, at de nye regler er komplicerede. Over halvdelen af de 123 danske virksomheder, der har medvirket i en rundspørge, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, mener, at reglerne er for omfattende. Især landets mange mindre og mellemstore virksomheder, som i mindre omfang har fokus på datahåndteringen, vil opleve det som tungt. Reglerne træder i kraft den 25. maj i år.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 4-5

Arbejdsmarkedspolitik: Danmark nyder godt af udenlandsk arbejdskraft
Jyllands-Posten skriver om de positive effekter ved import af arbejdskraft og internationalt samarbejde. Når regeringens Disruptionråd mødes i næste uge, vil regeringen fremlægge en ny analyse fra Finansministeriet, som ifølge ministeriet viser, at den såkaldte beløbsordning er »en god forretning« for Danmark. Analysen viser, at de knap 6.000 udlændinge, der opholder sig i Danmark på beløbsordningen, samlet bidrager med knap 1 milliard kroner netto til statskassen om året. Ordningen giver adgang til det danske arbejdsmarked for borgere uden for EU, som tjener mere end 418.000 kroner om året. ”Ordningen er en god forretning for Danmark. De mennesker, vi importerer, er eksempelvis ingeniører og IT-folk, der bidrager til statskassen og vores produktion. Vi foreslår derfor, at man sætter grænsen ned til 325.000 kroner,” siger Kim Graugaard, viceadministrerende direktør i Dansk Industri.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 1, 4-5

Andre EU-historier

Interne anliggender: Danmark vil gå konventionerne efter i sømmene
Danmark mener, at Menneskeretsdomstolen fortolker forkert. Det skriver Jyllands-Posten. Europarådets formand afviser.

”Ingen har interesse i, at det europæiske menneskeretssystem kommer »ud af sync« med almindelige menneskers opfattelse af, hvordan det skal være,” sagde statsminister Lars Løkke Rasmussens (V), da han onsdag talte for Europarådets Parlamentariske Forsamling i anledning af Danmarks formandskab.

Jyllands-Postens lederskribent skriver: ”Regeringen vil bruge Danmarks formandskab for Europarådet til et tiltrængt serviceeftersyn af ikke mindst Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol´s (EMD), fortolkning af den konvention, der beskriver menneskerettighederne. I alt menes Danmark at være underlagt mindst 300 konventioner, traktater og regulativer, som på den ene eller anden måde sætter grænser for Danmarks gøren og laden. Særligt EMD's såkaldte dynamiske fortolkninger har i længere tid trængt sig på til at blive gået efter i sømmene. Reelt er der ofte tale om, at domstolens jurister påtvinger de enkelte lande ny lovgivning - vel at mærke helt uden forudgående politisk og folkelig debat.”
Kilde: Jyllands-Posten, s. 9, 22

Finansielle anliggender: Rentemøde i ECB
Børsen fortæller, at chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, formentlig vil træde varsomt, når han torsdag orienterer finansmarkederne om bankens syn på pengepolitikken. Det vurderer Jyske Bank op til rentemødet, hvor ECB igen ventes at fastholde sine rekordlave udlåns- og indlånsrenter og sit opkøbsprogram for obligationer.
Kilde: Børsen, s. 32

Institutionelle anliggender: EU skal styrke sin fælles forskning
I et debatindlæg på Altinget skriver, Jens Oddershede, formand for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd: ”Europa sakker agterud sammenholdt med andre dele af verden. For at imødegå denne udvikling har forskning og udvikling i en årrække været højt prioriteret i EU-samarbejdet. Den såkaldte Barcelona-målsætning om, at vi i EU skal anvende tre procent af BNP på forskning og udvikling, er i den sammenhæng afgørende. Men det er tilsvarende vigtigt, at midlerne prioriteres og anvendes på den bedst mulige måde.”
Kilde: Altinget

Interne anliggender: EU skader demokratiet
I et debatindlæg i Ekstra Bladet, skriver Rina Ronja Kari medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU: ”Jeg mener ikke, at Danmark har råd til at forblive medlem af EU. For det første er Danmarks EU-medlemskab et demokratisk problem. Det undergraver vores suverænitet og fjerner indflydelse fra borgerne. Det er et politisk spørgsmål, om vi vil være underlagt Bruxelles. For det andet betaler Danmark langt mere til EU, end vi får igen. Vi betaler årligt ca. 22 mia. kroner i medlemsbidrag, men får kun ni mia. kroner igen. 13 mia. danske skattekroner bruges altså af EU-systemet i stedet for at gøre gavn på skolerne, hospitalerne og plejehjemmene. For det tredje har EU-medlemskabet haft negative konsekvenser for tusindvis af mennesker på grund af social dumping. Store multinationale virksomheder bruger EU's indre marked til at trykke lønnen og forringe arbejdsvilkårene til skade for almindelige lønmodtagere.”
Kilde: Ekstra Bladet, s. 20

Konkurrence: Oppositionspartier efterlyser åbenhed
Information kan berette, at EU´s Ministerråd har nu, med dansk repræsentation fra finansminister Kristian Jensen (V), vedtaget at fjerne Panama og syv andre lande fra den sortliste over skattelylande, som EU ellers vedtog i december. ”Det går ikke, at vi har en tophemmelig Code of Conduct-gruppe, hvor vi ikke kan se, hvad der står i henvendelserne, eller hvorfor landene bevæger sig i den ene eller anden retning,” siger Lisbeth Bech Poulsen, finans- og skatteordfører for SF. Den holdning bakkes op af flere fra oppositionen, der i sidste uge kaldte finansministeren til et lukket hastesamråd om Danmarks rolle, og som kræver at få flere svar fra Kristian Jensen på et nyt samråd.
Kilde: Information, s. 6-7

Klima: Top erhvervsmand advarer mod overforbrug
Information fortæller, at på World Economic Forum er den cirkulære økonomi et af ugens mest debatterede emner. ”Vi forbruger vores planet, som om der lå en ny på hylden og bare ventede på, at vi tog hul på den, lyder advarslen fra Coca-Colas CEO, James Quincey. I EU offentliggjorde EU-Kommissionen for to år siden en ”EU-handlingsplan for den cirkulære økonomi”, forleden fulgt op af en ”Strategi for plastic i den cirkulære økonomi”.
Kilde: Information, s. 10-11

Udenrigspolitik: EU og Kina er røget i totterne på hinanden
Politiken kan fortælle, at Kinas dramatiske anholdelse af en internationalt kendt kinesisk-svensk boghandler lørdag har udviklet sig til en diplomatisk krise. Sverige har nu officielt protesteret til Kinas regering og får fuld støtte af EU. ”Vi forventer, at de kinesiske myndigheder øjeblikkelig løslader Gui Minhai fra fængsling og tillader ham at blive genforenet med sin familie for at få konsulær bistand og lægehjælp, som han har ret til,” siger EU's ambassadør i Beijing, Hans Dietmar Schweisgut.
Kilde: Politiken, s. 5

Institutionelle anliggender: EU bør gribe ind overfor Rumænien
Politiken skriver, at Rumænien risikerer at glide i samme retning som Polen og Ungarn, hvis EU-Kommissionen ikke øger sin kritik af ny retsreform. Det advarer Mihai Politeanu, der er leder af ngo'en Initiativa Romania. I sin seneste rapport fra november udtrykker EU-Kommissionen bekymring for, at den ellers gode udvikling i det korruptionsplagede Rumænien skal skride baglæns. Kommissionen kritiserede blandt andet, at rumænske autoriteter har kaldt hele retssystemet for dysfunktionelt, og har tilkendegivet, at det skal bringes tilbage til normalitet.
Kilde: Politiken, s. 11

Det digitale indre marked: Facebook retter ind
Nye EU-krav er den største stramning af databeskyttelsen siden internettets fødsel,
beretter Politiken. Facebook lover at rette ind efter EU's krav til beskyttelse af brugernes data og privatliv, der træder i kraft til maj. Og sågar gøre de skrappere EU-regler til standarden for de omkring 2 milliarder brugere over hele verden. ”Vi ruller et nyt 'privatlivscenter' ud globalt, som vil samle de centrale privatlivsindstillinger for Facebook på et sted og gøre det meget lettere for folk at håndtere deres data,” forklarede Sheryl Sandberg, en af Facebooks amerikanske topchefer, under et besøg i Bruxelles. Sandberg, der optrådte sammen med EU's digitale kommissær, oplyste, at de kommende EU-regler er den direkte anledning. Og hun lovede, at beskyttelse af brugernes privatliv fremover vil stå centralt i hele Facebooks design.
Kilde: Politiken, s. 9

Institutionelle anliggender: Nej til skævt EU
I et debatindlæg på Altinget, skriver Christel Schaldemose (S), medlem af Europa-Parlamentet: ” Til næste år er der valg til Europa-Parlamentet. Forestil dig, at du også skal sætte en stemme på en udenlandsk kandidat. Tanken er tættere på virkeligheden, end man kunne håbe.” Hun mener, at Transnationale valglister vil styrke de i forvejen stærkeste EU-lande og gøre Europa-Parlamentet mindre demokratisk. Hun håber, at Lars Løkke Rasmussen vil lytte til sin partikollega, Morten Løkkegaard (V), MEP, der klart går imod transnationale valglister.
Kilde: Altinget

Detaljer

Publikationsdato
25. januar 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark