Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information30. november 2017Repræsentationen i Danmark9 min læsetid

Torsdag den 30. november

EU i dagens aviser

30. november 2017

Dagens EU-tophistorie

May skal rydde store Brexitsten af vejen
Som det fremgår af Politiken og Børsen i dag, så har den britiske premierminister Theresa May nogle store opgaver, som skal løses inden det næste topmøde i Bruxelles. En af de helt store opgaver er en løsning på forholdene ved grænsen mellem Nordirland og Irland. Det handler om EU-landet Irland og EU-borgeres rettigheder i Storbritannien, når Brexit træder i kraft. ”Det kan blive et virkeligt drama. Sagen om grænsen er politisk og juridisk vanskelig, men der er også masser af følelser involveret. Mindet om de blodige år med kampe mellem britiske soldater og irske nationalister i de nordirske byer i 1970'erne og 80'erne er stadig et traume”, siger en embedsmand i EU-Kommissionen, som følger Brexitforhandlingerne tæt. Forhandlingerne er vigtige, for som det fremgår af både Berlingske, Børsen og Jyllands-Posten i dag, så kan det være betingelserne for en fremtidig handelsaftale, der er på spil. "Når briterne er rede til at honorere alle deres forpligtigelser i Brexit-regningen, og der er en god mulighed for, at London og Dublin snart kan finde et kompromis på spørgsmålet om den irske grænse, mindskes risici for, at briterne og EU skilles uden en fremtidig handelsaftale," siger Kallum Pickering, seniorøkonom for Storbritannien i den tyske investeringsbank Berenberg Bank. Forpligtelserne i Brexit-regningen lyder estimeret på 400-450 milliarder kroner. Politiken kigger i deres Leder tilbage på valget, og det bedrag, som de mente politikerne gennemførte, for at skræmme vælgerne til at stemme for brud med EU.
Kilder: Politiken, s. 1, 10; Berlingske, s. 2, 10; Børsen, s. 4, 24; Jyllands-Posten, s. 14; Altinget

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Interne anliggender: Merkel står svækket efter ministers overraskende enegang i Roundup-sag
Tyskland har endnu ikke fået en regering, siden parlamentsvalget den 24. september, og det stiller den tyske kansler Angela Merkel i en svækket position, som det fremgår af flere aviser i dag. Opgaven med at danne regering er ikke blevet mindre, efter den tyske landbrugsministers enegang i EU i afstemningen om glyfosat. Det skriver Information og Jyllands-Posten. Tysklands manglende evne til at danne regering går også ud over EU´s planer om reformer, som man kan læse på Altinget. Som det fremgår af Berlingske, så har kansler Angela Merkel indkaldt partierne CDU, CSU og SPD i dag, og det kan blive skæbnesvangre forhandlinger. For mislykkedes de, har hun kun to valg, regere med et smalt flertal eller nyvalg.
Kilder: Information, s. 11; Altinget; Berlingske, s. 21; Jyllands-Posten, s. 18, 14

Migration: Migranter fra afrikanske lande kan måske se frem til storstilet evakuering
FN, EU og den Afrikanske Union har besluttet at etablere en fælles taskforce, for at hjælpe de mange migranter, som er strandet i Libyen, og ifølge billeder, der er gået verden rundt, sælges som slaver. Det fremgår af Politiken. Det er den strammere kontrol med grænserne, og forsøget på at holde migranterne væk fra Europa, som er medvirkende til problemet, men som det fremgår af et debatindlæg af Lejla Bahtiri, Helena Ravn og Hans Hallmann, medlemmer af Europæisk Ungdom, Aarhus, i Jyllands-Posten, så rækker EU´s problemer med de ydre grænser helt ned til lokalniveau. De henviser til grænsekontrollen i Sønderjylland, som de kalder ren symbolpolitik. Men som man ligeledes kan læse i Jyllands-Posten, så er snakken om kvoteflygtninge svær, for strammes der op for at mindske antallet af lykkeriddere, så vil det også ramme dem, som reelt er flygtninge. Men en måde at dæmme op for problemerne på sigt, skitseres i et debatindlæg i Politiken, af Bolette Christensen, CEO hos Børnefonden, som ser investeringen i de unge og deres uddannelse, som vejen frem. Det er netop temaet ved et topmøde mellem stats- og regeringsledere fra EU og Den Afrikanske Union i Abidjan på Elfenbenskysten.
Kilder: Politiken, s. 8, 10; Jyllands-Posten, s.14, 26, 27

Landbrug: EU´s landbrugspolitik skal skræddersys
På Altinget og i Jyllands-Posten i dag kan man læse, at EU-Kommissionen har præsenteret et nyt udspil til den næste landbrugsreform, som lægger op til, at medlemslande selv skal bestemme mere af landbrugspolitikken. "Det er ikke længere EU, der skal beslutte, hvor høje hækkene skal være. Det skal medlemslandene, hvorefter Kommissionen skal godkende medlemslandenes planer. Dermed sikrer vi, at medlemslandene får indflydelse og selv sidder i førersædet," siger EU's landbrugskommissær, Phil Hogan. Men det gør ikke nødvendigvis debatten nemmere, at det i højere grad besluttes lokalt, som det fremgår af Politiken og Altinget i dag, hvor pludselige ændringer af forskeres resultater for udvanding af kvælstof i landbruget, har fået miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) op i det røde felt over, hvad han kalder injurierende udtalelser fra de radikales ordfører, Ida Auken. Hun antyder, at Aarhus Universitet har været under pres fra Miljø og Fødevareministeriet. Men samtidig kan man på Altinget i dag læse, at Esben Lunde Larsen tilsyneladende ikke har givet fyldestgørende informationer til EU-Kommissionen. Det fremgår af aktindsigt i et brev, som Altinget har fået kendskab til.
Kilder: Altinget; Jyllands-Posten, s. 4; Politiken, s. 7

Andre EU-historier

Konkurrence: Vognmænd klar til EU over PostNord redningskrans
Berlingske bringer i dag en artikel, hvor man kan læse, at brancheorganisationen ITD vil klage til EU, på grund af den danske og svenske stats redningsaftale for PostNord. En aftale, som de mener, skævvrider konkurrencen og er ulovlig statsstøtte. ”Vi er nødt til at klage nu for at gøre EU-Kommissionen opmærksom på de mange konkurrencemæssige problemer. PostNord har meldt ud, at det vil være Nordens største aktør på transport- og logistikmarkedet. Vi mener, at selskabet overkompenseres for afskedigelsen af tjenestemænd,” siger Karen Roiy, der er politisk chef i ITD, som repræsenterer mere end 800 medlemsvirksomheder - heriblandt nogle af landets største vognmænd. Karen Roiy er samtidig aktiv på Altinget med et debatindlæg, hvor hun understreger ITD´s klare holdning til fælles europæiske regler for transporterhvervet.
Kilder: Berlingske, s. 7; Altinget

Handel: EU-Kommissionen godkender nu Maersk Oil salg til franske Total
I dag kan man læse i både Berlingske og Jyllands-Posten, at EU-kommissionen har givet grønt lys for salg af olieselskabet Maersk Oil til det franske Total. Total har overtaget kortfristet gæld på 2,5 milliarder dollar og alle nedlukningsforpligtelser på samlet 2,9 milliarder dollar, mens Mærsk har modtaget 3,5 procent aktier i Total, som en del af betalingen.
Kilder: Berlingske, s. 17; Jyllands-Posten, s. 5

Klima: USA presser på for afvisning af gasledning
Nord Stream 2, som skal sende naturgas fra Rusland til Tyskland, går en usikker fremtid i møde. Torsdag vedtager Folketinget en lov, som betyder at gasledningen kan afvises, men samtidig kan man læse i Jyllands-Posten, at USA heller ikke ønsker, den skal bygges. ”Vi er imod Nord Stream 2,” siger John McCarrick, en højtstående embedsmand i det amerikanske udenrigsministeriums energiafdeling.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 8

Migration: Europa bliver mere muslimsk
Kristeligt Dagblad bringer i dag en artikel, som kigger på fremtidens Europa i relation til konsekvensen af de mange flygtninge og indvandrere. Ifølge en undersøgelse fra Pew Research Center i USA, så viser en fremskreven prognose, at der de kommende årtier vil ske en stigning af muslimer i Europa. ”Tallene er høje, og der vil formentlig være nogen debat om deres nøjagtighed. De tager heller ikke højde for eksempelvis en ny flygtningekrise. Men rapporten viser én ting meget tydeligt: Islams tilstedeværelse og rolle i Europa vil vokse. Vi kan være sikre på, at islam forbliver et politisk varmt emne i Europa, og at de islamkritiske nationalistiske bevægelser, som allerede har oplevet et opsving, fortsætter med at tilegne sig magt," siger Tuomas Martikainen, der er direktør for det finske institut for migration i Turku og en international ekspert i indvandring til Europa.
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 5

Udenrigspolitik: En strammet og fokuseret udenrigspolitik
Politiken bringer i dag en artikel, hvor udenrigsminister Anders Samuelsen gør status. Avisen bringer ti punkter, som han mener, er de største udenrigspolitiske udfordringer for Danmark. Punkterne er: Truslen fra Rusland, Brexit, Tyrkiets interesse for EU-medlemskab, Mellemøsten, Flygtninge og migranter, USA og Sikkerhedspolitikken i den forbindelse, Frihandel, Den teknologiske udvikling og Fastholdelse af Arktis.
Kilde: Politiken, s. 9-10

Udenrigspolitik: Twitterglade journalister er Kremls nyttige idioter
Man kan i dag læse en artikel i Politiken, hvor journalisten Henrik Kaufholz i et debatindlæg kigger på Ruslands metoder til at skabe mistillid i de demokratiske lande. ” Målet for de russiske bloggere, der hver dag sender massive mængder af fake news ud i verden, er ikke at blive læst og troet som gammeldags nyheder. De vil ikke overbevise. De vil skabe usikkerhed, så borgere i demokratiske samfund ikke længere stoler på noget. Meningen er, at de skal miste orienteringen”, skriver han.
Kilde: Politiken, s. 11

Institutionelle anliggender: 3F: EU´s sociale søjle kan blive en milepæl
Altinget bringer i dag et debatindlæg af Tina Christensen, næstformand for 3F, hvor hun kigger på retten til frit at bevæge sig på tværs af grænserne i EU. Hun skriver: ” Retten til frit at bevæge sig på tværs af grænserne i EU er et grundlæggende element i det europæiske samarbejde. Varer, service, penge og arbejdstagere kan søge derhen, hvor de ønsker. Det har bidraget til øget samhandel og samkvem og stor velstandsstigning for medlemslandene og borgerne. Men den grænseløse, frie bevægelighed har også omkostninger, og de er blevet stadig tydeligere de seneste ti år. Stats- og regeringschefernes sociale topmøde i Gøteborg fredag 17. november og vedtagelsen af en social søjle for EU-samarbejdet kan blive en milepæl for, at borgernes og arbejdstagernes rettigheder skal spille en langt større rolle fremover.”
Kilde: Altinget

Arbejdsmarkedspolitik: DI advarer: Danske virksomheder kan ikke følge med uden udlændinge
Altinget bringer et debatindlæg skrevet af underdirektør hos Dansk Industri, Steen Nielsen, hvor han kigger på virksomhedernes overlevelsesmuligheder uden brug af udlændinge. Han skriver: ”2017 har været et godt år på det danske arbejdsmarked. Rigtig mange har fået job, ledigheden er faldet støt, og mange af dem, der bliver ledige, kommer i de fleste tilfælde hurtigt i arbejde igen. Samtidig fik vi i 2017 fornyet overenskomsterne på det private arbejdsmarked, hvilket sikrer ro og stabilitet på arbejdsmarkedet de næste tre år. Optimismen har fået tag i virksomhederne, ordrebøgerne vokser, og mange ansætter flere nye medarbejdere for at kunne følge med. Men det er blevet sværere at finde dygtige medarbejdere. Næsten fire ud ti virksomheder, der søgte medarbejdere inden for det seneste år, søgte forgæves. Og ofte har de ikke andet valg end at sige nej til nye ordrer. Det er skidt for virksomhederne, men også for resten af samfundet, da vi går glip af vækst og velstand. Heldigvis har vi mange kvalificerede udenlandske medarbejdere, og danske virksomheder har været dygtige til at tiltrække endnu flere i de seneste år. I år rundede vi for første gang 200.000 fuldtidsbeskæftigede udenlandske medarbejdere.”
Kilde: Altinget

Detaljer

Publikationsdato
30. november 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark