Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information31. august 2017Repræsentationen i Danmark

Torsdag den 31. august

EU i dagens aviser

31. august 2017

Dagens EU-tophistorie

Økonomi: Europa er endelig fri af krisen
Berlingske skriver, at nye tal viser, at stemningen blandt forbrugere og virksomheder i eurozonen er på det højeste niveau i ti år. Dog er det meget forskelligt, hvor mange arbejdsløse de enkelte lande har, og særligt i Grækenland står mange fortsat uden for arbejdsmarkedet. Alligevel er Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, optimistisk: “Alle steder er der fremgang at spore. Arbejdsløsheden falder, og alle EU-landes økonomier vil sandsynligvis vokse i 2017,” siger han ifølge Berlingske. Ifølge Børsen har det internationale kreditvurderingsinstitut Moodys i en ny prognose skruet op for vækstudsigterne i Europa. “Uanset at stigningen i euro er ensbetydende med modvind, så mener vi ikke, at det kan afspore det igangværende opsving, der er drevet af øget indenlandsk efterspørgsel,” lyder det i vurderingen. Alligevel er der ikke udsigt til, at ECB strammer den historisk lempelige pengepolitik i år, skriver Børsen. Stigningen i euroens kurs overfor dollaren har ellers været dramatisk, og den fælle-europæiske valuta er nu på sit højeste niveau i flere år, hvilket presser konkurrenceevnen. Derfor forventer de finansielle markeder, at ECB-chef Mario Draghi i næste uge vil forsøge at tale euroen ned, beretter Børsen. Jyllands-Posten skriver, at Den Europæiske Centralbank snart skal på banen med nyt om fremtidsudsigterne for sit program for obligationsopkøb, der går under den engelske forkortelse QE, og den forventede nedtrapning, som fik næring af det tyske inflationstal for august, der viste en stigning på 1,8 procent i forbrugerpriserne sammenlignet med et år forinden. Stigningen betragtes nemlig som et tegn på, at eurozonens økonomi snart kan bære en mere lempelig pengepolitik fra Den Europæiske Centralbank med medfølgende højere renter, skriver Jyllands-Posten.
Kilder: Berlingske, s. 17; Børsen, s. 20, 21; Jyllands-Posten, s. 12, 13, 16

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Migration: Tre små ord, en million asylansøgere - og et valg
Jyllands-Posten skriver, at Tysklands kansler Angela Merkel har lagt afstand til sine berømte ord, “Wir schaffen das”, som faldt, mens flygtningekrisen var på sit højeste. Sætningen, og ikke mindst politikken den var udtryk for, gjorde hende nemlig ikke blot upopulær blandt indvandrerkritiske tyskere, men også på EU-niveau har sætningen skaffet Merkel mange modstandere. Det er nemlig langt fra alle medlemsstater, der ønsker at acceptere det antal kvoteflygtninge, som et flertal i EU har pålagt dem at tage imod, skriver Jyllands-Posten. Sidenhen har Merkel via EU's flygtningeaftale med Tyrkiet dog sørget for at antallet af asylansøgere på ruten over Det Ægæiske Hav, ligesom den tyske regering har strammet asylpolitikken gevaldigt - tiltag der har været medvirkende til, at CDU og CSU igen er kravlet op på cirka 38 procent af stemmerne og ligger suverænt foran alle andre partier forud for det kommende tyske valg. Merkels nye kurs vækker dog frustration i Grækenland, hvor myndighederne langt fra er begejstrede for, at Tyskland presser på for at tilbagesende flygtninge og migranter i henhold til Dublinforordningen, skriver Jyllands-Posten. Politiken fortæller, at EU vil bidrage med 375 millioner kroner til en ny afrikansk militærstyrke, G5 Sahel Joint Force, der ifølge EU’s udenrigschef Federica Mogherini skal bekæmpe terrorister og menneskesmuglere. Signe Marie Cold-Ravnkilde, postdoc på Dansk Institut for Internationale Studier, vurderer imidlertid ikke, at styrken vil være effektiv i kampen mod menneskesmuglere. Dels har smuglerne nemlig stor økonomisk betydning, og dels er de remitter, migranterne sender hjem, en vigtig kilde til udenlandsk valuta, forklarer hun til Politiken.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 10; Politiken, s. 10

Andre EU-historier

Det digitale indre marked: Google lancerer ny plan for søgeresultater
Berlingske skriver, at EU har pålagt Google at revidere sine søgningsresultater i alle europæiske lande, hvor Google tilbyder sin indkøbstjeneste, og tirsdag fremlagde Google sine planer for, hvordan selskabet vil håndtere ændringerne. “Kommissionen kan bekræfte, at de som krævet i kommissionsbeslutningen har modtaget information fra Google om, hvordan virksomheden har til hensigt at sikre overensstemmelse med kommissionsbeslutningen inden for den faste frist,” siger en pressetalsmand fra EU.
Kilde: Berlingske, s. 9

Sundhed: Danmark bør ikke afvente EU i kampen mod giftige kemikalier
Information bringer et debatindlæg af Tobias Clausen, folketingskandidat for Enhedslisten, som kritiserer EU-Kommissionens indsats mod hormonforstyrrende stoffer. “Det er virkelig dybt rystende, at EU-Kommissionen tager så let på borgernes sundhed. Men det er samtidig ikke særlig overraskende, når man tager EU-Kommissionens historiske fodslæben og underdanighed over for kemiindustrien i betragtning,” skriver han blandt andet.
Kilde: Information, s. 18

Handel: Farvel til karikaturerne i globaliseringsdebatten
Jyllands-Posten bringer et debatindlæg af Jens Boe Andersen, EU-chef i Dansk Metal, Steen Karlsen forbundskonsulent i Fødevareforbundet NNF, Peter Thagesen underdirektør i DI, Jan Laustsen, direktør i Landbrug & Fødevarer, Kasper Ernest, EU-chef i Dansk Erhverv, og Jacob K. Clasen, underdirektør i Danske Rederier, om initiativet “Free Trade Fight Club”: “Free Trade Fight Club er hverken ‘elitens projekt’ eller understøttende virksomhed for ‘den syge kapitalisme’, som den tidligere er blevet beskrevet. Derimod er det en mulighed for en ærlig drøftelse af dilemmaerne i den globaliseringsproces, som ikke i alle tilfælde vil være lige meget til gavn for alle - men som vi unægtelig alle er en del af. Fokus er særligt på forhandlinger om handelsaftaler, som med EU i spidsen utvivlsomt er med til at hæve barren på alt fra arbejdstagerrettigheder til miljøbeskyttelse, samtidig med at nye markeder bliver tilgængelige,” skriver forfatterne blandt andet.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 21

Interne anliggender: Emmanuel Macrons mislykkede sommer
Jyllands-Posten skriver i en analyse, at mens man I udlandet fortsat betragter Frankrigs præsident Emmanuel Macron som den lysende stjerne på EU-himlen, så står det anderledes til i hjemlandet: “Hele 57 procent af franskmændene er utilfredse med deres præsident, viser den seneste måling fra analyseinstituttet Ifop. Det tal var ‘kun’ 43 procent i juli, men allerede her overtog Macron rekorden som den mest upopulære franske præsident i over 20 år så kort tid inde i sin regeringsperiode,” skriver Jyllands-Posten.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 14

Klima: Fejl ryster Københavns klimamål
Politiken beretter, at en alvorlig regnefejl betyder, at Københavns Kommune ikke som hidtil beregnet kan nøjes med at fjerne en udledning på 78.000 tons CO2 årligt fra vejene, hvis målet om en CO2-neutral hovedstad i 2025 skal nås. I stedet skal udledningen fra trafikken nedbringes med 136.000 tons om året eller 70 procent mere end hidtil planlagt. “EU kræver, at Danmark frem mod 2030 reducerer udledningen af CO2 på transportområdet markant. I København er vi parate til at hjælpe med at nå målet, men det kræver, at vi får de rigtige værktøjer,” siger Enhedslistens miljøborgmester Morten Kabell.
Kilde: Politiken, s. 1

Institutionelle anliggender: Brexit rokker sig ikke ud af stedet
MX-MetroXpress skriver, at forhandlingerne mellem EU og Storbritannien om et britisk farvel til det europæiske samarbejde er gået i stå, og at EU's forhandler, Michel Barnier, mandag bad den britiske minister for Brexit, David Davis, om at “begynde at forhandle seriøst”. EU-Kommissionens højeste prioritet er at skabe enighed omkring tre punkter: Fremtidige rettighederne for EU-borgere i Storbritannien, grænsen mellem Nordirland og EU-landet Irland og den økonomisk opgørelse ved skilsmissen fra EU.
Kilde: MX-MetroXpress, s. 13

Kultur: Dyst om fornem pris
MX-MetroXpress fortæller, at Aarhus måske snart ikke blot kan kalde sig Europæisk Kulturhovedstad 2017 samt Frivillighovedstad 2018, men også Europæisk Innovationshovedstad 2017. Aarhus er nemlig sammen med ti andre byer blevet nomineret til Europa-Kommissionens pris, iCapital2017.
Kilde: MX-MetroXpress, s. 4

Det digitale indre marked: Vil EU skaffe dig bedre bredbånd?
Altinget bringer et debatindlæg af Stig Pastwa, koncernfinansdirektør i TDC Group, om regeringens planer om et moderniseret teleforlig. “Samtidig er der fra politisk hold en forventning om, at EU vil levere en løsning i forhold til adgangsreguleringen af de lukkede net. Det er rigtigt, at EU's Electronic Communication Code kommer til at behandle emnet næste år, og i Kommissionens forslag er der lagt op til en åbning af de lokale netværk. Men Kommissionens forslag har tiltrukket 1100 ændringsforslag, så udfaldet er behæftet med en del usikkerhed,” skriver han blandt andet.
Kilde: Altinget

Handel: Regeringen vil afskaffe udskældt nøddeafgift
Altinget fortæller, at regeringen som led i sit netop fremlagte erhvervs- og iværksætterudspil foreslår at afskaffe den udskældte nøddeafgift fra 2018. Udspillet kommer, efter Dansk Erhverv sidste år tog det ret drastiske at anmode EU-Kommissionen om at vurdere, hvorvidt nøddeafgiften i sin nuværende form var i strid med EU-regler. Kommissionen bad efterfølgende regeringen om en redegørelse, og udsigten til et muligt juridisk slagsmål kan have ansporet til én gang for alle at give nøddeafgiften dødsstødet, skriver Altinget.
Kilde: Altinget

Landbrug: EU-Kommissionen: Lad ålen være
Altinget skriver, at EU-Kommissionen i går fremlagde et nyt udspil om fiskekvoter, og at udspillet blandt andet indeholder et historisk totalforbud mod ålefangst i Østersøen. “Sagt på den udiplomatiske måde er det i hvert fald det sidste dødsstød til det traditionelle bundgarnsfiskeri, som har været en del af det danske kystmiljø i over 100 år,” siger chefkonsulent og biolog, Michael Andersen, fra Danmarks Fiskeriforening.
Kilde: Altinget

Institutionelle anliggender: Danske regionskontorer opruster i Bruxelles
Altinget fortæller, at de danske regioners kontorer i Bruxelles udvider medarbejderstaben for at kunne følge med den stigende efterspørgsel på hjælp til at finde rundt i EU-systemets muligheder at hente penge hjem til regionerne. I 2016 hentede Midtjyllands Bruxelles-kontor således mere end 79 millioner kroner fra EU's projektpuljer hjem til regionen, dens kommuner og virksomheder. “Vi har haft meget succes med at levere de ydelser, vi yder, hjem til Syddanmark, og vi har skabt en masse gode resultater. Det giver blod på tanden hjemmefra, så der bliver trukket mere i os,” lyder det fra Rasmus Anker-Møller, som er direktør for Det Syddanske EU-kontor.
Kilde: Altinget

Klima: EU på vej med krav til elbil-ladere ved nybyggeri
Altinget skriver, at krav til ladestationer ved ejendomme med flere end 10 parkeringspladser ser ud til at blive en del af indholdet, når EU's bygningsdirektiv snart bliver opdateret. Direktivet skal forhandles på plads af danske Bendt Bendtsen (K). “Transportsektoren skal bidrage til dekarboniseringen. Den fylder en del i CO2-regnskabet, og vi kommer til at få en større elektrificering af transportsektoren,” siger han.
Kilde: Altinget

Landbrug: Resistente bakterier skal bekæmpes internationalt
I et debatindlæg på Altinget skriver Per Olsen, veterinærpolitisk chef i Landbrug & Fødevarer, at resistente bakterier og ondartede smitsomme husdyrsygdomme skal bekæmpes med udgangspunkt i en fælles og vedvarende international indsats. “Senest har EU-Kommissionen fremhævet de initiativer, som landbruget og Fødevarestyrelsen har taget for at fremme en mere fornuftig og begrænset brug af antibiotika til både produktionsdyr og kæledyr. Kommissionen konkluderer, at ‘flere af de initiativer kunne tjene som et eksempel til efterfølgelse for andre medlemslande’,” skriver Per Olsen blandt andet.
Kilde: Altinget

Detaljer

Publikationsdato
31. august 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark