Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel26. april 2022Repræsentationen i Danmark2 min læsetid

Webinar om desinformation og ytringsfrihed – EU’s sanktioner mod RT & Sputnik

Gense webinaret fra den 26. april 2022

Fake news

Gense webinaret:

 

Baggrund:

Efter Ruslands uprovokerede angreb på Ukraine er de 27 EU-medlemslande i fællesskab blevet enige om at sanktionere transmissionen af Russia Today og Sputnik inden for EU. Det er første gang nogensinde, at dette redskab er taget i brug for at stoppe spredningen af målrettet desinformation fra et tredjeland.

Sanktionerne er blevet stærkt kritiseret af danske medier og journalister. Men hvad er baggrunden for EU-landenes beslutning? Hvordan er disse såkaldte medier opbygget og hvordan fungerer de?

Med et panel af udenlandske og danske eksperter (Liz Wahl, Roman Dobrokhotov, Jessikka Aro, Allan Boye Thulstrup og Søren Liborius) kiggede vi nærmere på det russiske medielandskab, og hvordan Putins propagandamaskine fungerer. Er sanktionerne en glidebane for ytringsfriheden? Eller har vi måske en for naiv tilgang til desinformation?

Bemærk at arrangementet var på engelsk.

I panelet deltog:

Mykhailo Vydoinyk
Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, satte scenen med en kort åbningstale, eftersom EU’s sanktioner jo netop er foranlediget af Ruslands uprovokerede angreb på Ukraine. Allerede i forbindelse med annekteringen af Krim i 2014 lukkede Ukraines indenrigsministerium for at flere russiske TV-kanaler kunne transmittere i landet, herunder Russia Today. Ambassadøren forklarede hvordan kanalerne aktivt blev brugt og bruges som et våben til at sprede desinformation.

Liz Wahl
Liz Wahl er en amerikansk journalist og ekspert i informationskrigsførelse. Hun har optrådt i adskillige internationale nyhedsmedier og dokumentarer, hvor hun har talt om emner som ekstremisme, konspirations- og desinformationsbevægelser. Fra 2011 til 2014 var hun korrespondent og vært for den amerikanske afdeling af Russia Today TV og skabte internationale overskrifter efter hun sagde op og offentligt fordømte dens fordrejede dækning af Ruslands invasion af Ukraine. Wahl har talt i flere internationale sammenhænge om mediekundskab, moderne propagandataktik og desinformation i den digitale tidsalder.

Roman Dobrokhotov
Roman Dobrokhotov er en russisk undersøgende journalist og chefredaktør for det russiske, uafhængige medie The Insider. Han grundlagde mediet, der opererer fra Riga i Letland, i 2013, og de har specialiseret sig i undersøgende journalistik, faktatjek og politiske analyser. I 2019 modtog han European Press Prize Investigative Reporting Award.

Jessikka Aro
Jessikka Aro er en prisbelønnet undersøgende journalist for det finske public service-medie Yle. Hun er specialiseret i Rusland, ekstremisme og informationskrigsførelse. I 2014 begyndte hun at undersøge de pro-Kremlske trolde på sociale medier og deres indflydelse på offentlige debatter udenfor Ruslands grænser. Det har gjort hende til mål for en alvorlig og stadig igangværende russisk propagandakampagne. I 2019 udgav Aro bestselleren ”Putin's Trolls” om Kremls informationskrigsførelse.

Allan Boye Thulstrup
Næstformand, Dansk Journalistforbund (DJ). DJ har mere end 18.000 medlemmer og repræsenterer en bred vifte af medieprofessionelle i Danmark. De har på det kraftigste kritiseret EU's beslutning om at sanktionere RT og Sputnik. DJ anerkender, at RT og Sputnik spreder statspropaganda, men ser sanktionerne som en krænkelse af ytrings- og pressefriheden.

Søren Liborius
Seniorekspert, EU's udenrigstjeneste. Søren har 35 års erfaring med især Rusland og Østeuropa, herunder 10 års felterfaring i Rusland samt opgaver for det danske udenrigsministerium.

26. APRIL 2022
Præsentation af Søren Liborius

Ansvarshavende chefredaktør for Altinget.dk og Mandag Morgen Jakob Nielsen er moderator for debatten.

Kilder

Detaljer

Publikationsdato
26. april 2022
Forfatter
Repræsentationen i Danmark