Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel16. september 2020Repræsentationen i Danmark2 min læsetid

SOTEU - Årets tale om Europas fremtid

Kommissionens formand Ursula von der Leyen holdt onsdag formiddag den årlige tale om EU’s aktuelle tilstand, hvor hun fremlagde prioriteterne for det kommende år. Onsdag eftermiddag så vi nærmere på talens indhold ved en stor, digital konference

SOTEU 2020

Årets State-of-the-Union tale blev holdt i Europa-Parlamentet i Bruxelles. Det er en tale, der gør status over året, der gik, men også skuer frem mod det arbejde, der venter EU i de næste 12 måneder.

Det er første gang, Ursula von der Leyen skulle holde talen, der kommer på et afgørende tidspunkt for Europa. Vi står midt i coronakrisen, der har store sociale og økonomiske konsekvenser for vores samfund. Netop derfor er det utroligt vigtigt, hvordan den ambitiøse budgetaftale, som Europas stats- og regeringschefer blev enige om i juli på samlet €1824,3 milliarder over de næste 7 år, vil blive investeret i genopretning og særligt støtte investeringer i grøn omstilling og den digitale udvikling. Det er blandt andet det, Kommissionsformanden sagde noget om.

Se og genhør talen - klik her...

Digital konference – En kvinde i spidsen for et nyt Europa

Onsdag eftermiddag vender og drejer vi talens budskaber sammen med eksperter, politikere og fagfolk ved en digital konference afholdt af Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark og Altinget.

”Kan EU lede Vesten, hvis USA ikke vil?” og ”Er der mere end ét Europa?” er blandt de spørgsmål, som vil blive debatteret. Blandt talerne er folketingsmedlemmerne Morten Messersmidt (DF), Jan E. Jørgensen (V), Anne Paulin (S), tidligere ambassadør i Paris Kirsten Biering, formand for ungeklimarådet Monika Skodsborg og journalist of forfatter til ”Orbanland” Lasse Skytt samt mange flere. Dagens ordstyrer er Altingets Europa-analytiker Thomas Lauritzen.

Program

16.00-16.25: En tale om fremtidens Europa
Tre gæster med dybt kendskab til Europa og stærk faglighed inden for hver deres område vil analysere Ursula von der Leyens første State of the Union tale som kommissionsformand. Vi viser highlights fra talen, mens paneldeltagerne forklarer deres foretrukne citater. Altingets EU-redaktør er også med på link fra Bruxelles:
Kirsten Biering, DIIS, tidl. dansk ambassadør i Paris indtil sidste år
Nadja Lundholm Olsen, EU-chef hos 3F
Rebecca Adler-Nissen, Professor i Statskundskab, Københavns Universitet
Rikke Albrechtsen, EU-redaktør på Altinget

16.30-16.55: Kan EU lede Vesten, hvis USA ikke vil?
Tre folketingspolitikere fra venstre- og højrefløjen tegner et portræt af EU som leder. Hvor har EU mulighed for og pligt til at tage lederskab i fremtiden både globalt og i Unionen?
Morten Messerschmidt, EU-ordfører, Dansk Folkeparti
Jan E. Jørgensen, EU-ordfører, Venstre
Anne Paulin, Klimaordfører og medlem af Europaudvalget, Socialdemokratiet

17.00-17.30: Er der mere end ét Europa?
Hvordan påvirker de økonomiske, sociale og værdimæssige forskelle mellem EU's medlemslande planerne for Europas fremtid? Har den yngre generation af syd- og nordeuropæere de samme visioner for samarbejdet? Er der konflikt mellem øst og vest? Kan man have et fællesskab, som ikke deler samme værdier, og som ser forskelligt på retsstatens principper?
Marlene Wind, Professor i statskundskab og leder, Center for Europæisk Politik, Københavns Universitet
Lasse Skytt, journalist og forfatter til ”Orbanland”, videolink fra Budapest
Monika Skadborg, formand for Ungeklimarådet

Gense konferencen via Facebook - klik her...

Detaljer

Publikationsdato
16. september 2020
Forfatter
Repræsentationen i Danmark