Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel1. november 2019Repræsentationen i Danmark2 min læsetid

Ny Kommission på vej...

Europa-Parlamentet godkendte den samlede Kommission onsdag den 27. november 2019 og kan dermed tage over fra 1. december 2019...!

Ursula von der Leyen

Læs mere om aftemninge den 27. november - Klik her...

Efter Parlamentets godkendelse udnævnes Kommissionen af Det Europæiske Råd.

Høringer:

EP-høringer af Oliver Várhelyi (Ungarn/Naboskab og Udvidelse), Adina-Ioana Vălean (Rumænien/Transport) og Thierry Breton (Frankrig/Det Indre Marked) torsdag den 14. november - Læs mere...

De første offentlige høringer i EP fandt sted fra den 30/9 til den 8/10 - høringen af Margrethe Vestager var den 8/10 - se mere:

Efter alle høringerne i Europa-Parlamentet’s udvalg godkendes formanden, Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik og de øvrige medlemmer af Kommissionen samlet ved en afstemning i Europa-Parlamentet - dette sker den 27. november!

Efter Parlamentets godkendelse udnævnes Kommissionen af Det Europæiske Råd.

von der Leyen-Kommissionen

14. november: Kommissionen indleder overtrædelsesprocedure mod Det Forenede Kongerige efter, at det ikke lykkedes at stille med en kommissær-kandidat - Læs mere...

Baggrund:

I år skal der vælges en ny Kommission og det sker hvert femte år.
I juli 2019 vedtog Det Europæiske Råd Ursula von der Leyen som kandidat til posten som formand for Europa-Kommissionen og hun blev valgt af Europa-Parlamentet 16. juli 2019.
Tirsdag den 10. september præsenterede Ursula von der Leyen medlemmerne af den næste Kommission...

OBS: Den nuværende formand for Europa-Kommissionen er Jean-Claude Juncker fortssætter indtil den nye Kommission er på plads...!

Mere baggrund:

Erklæring 6 til traktaten gør det klart, at der ved valget af de personer, der skal beklæde posterne som formand for Det Europæiske Råd, formand for Kommissionen og Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, tages passende hensyn til nødvendigheden af at respektere de geografiske og befolkningsmæssige forskelle i Unionen og dens medlemsstater. Der er også mere generelle traktatbestemmelser om nødvendigheden af at sikre ligevægt mellem kønnene.

På et uformelt møde mellem EU's stats- og regeringschefer 23. februar 2018 drøftede EU's ledere udnævnelser på højt niveau, herunder "spidskandidatproceduren". På pressekonferencen efter topmødet sagde formand Donald Tusk, at der var enighed blandt lederne om, at Det Europæiske Råd ikke på forhånd kan garantere, at det vil foreslå en af spidskandidaterne til posten som formand for Europa-Kommissionen. Lederne var enige om, at denne procedure ikke på nogen måde kunne være automatisk. Traktaten fastsætter meget tydeligt, at det alene tilkommer Det Europæiske Råd at foreslå kandidaten under hensyntagen til valget til Europa-Parlamentet og efter passende høringer.

Detaljer

Publikationsdato
1. november 2019
Forfatter
Repræsentationen i Danmark